Македония официално стана 30-тата членка на НАТО

Северна Македония стана 30-ата членка на НАТО, нейното знаме ще бъде издигнато на 30 март над централата на алианса в Брюксел, се посочва в разпространено днес изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, цитирано от ТАСС.

Американският Държавен департамент обяви, че страната е подала своя "инструмент за присъединяване" към Вашингтонския договор за НАТО, приключвайки последната формална стъпка от процеса.

"На 27 март 2020 г. САЩ като депозитар на договора получиха документа за присъединяването на Република Северна Македония към Северноатлантическия договор, което превърна Северна Македония в 30-тия съюзник в НАТО. На 30 март знамето на Северна Македония за първи път ще се издигне над централата на НАТО", заяви Помпейо.

Това стана възможно, след като на 20-ти март беше одобрен и последният необходим протокол от Испания и Северна Македония се присъедини към Алианса.

"Присъединяването на Северна Македония към НАТО днес е кулминацията на многогодишни усилия от страна на правителството и народа на страната за присъединяване към Северноатлантическия алианс", посочва още държавният секретар на САЩ.

Помпейо поздрави Скопие и в Туитър".

"Добре дошли в НАТО, Северна Македония! Това бе дълъг път, но всичките ви усилия се отплатиха. Процесът по формалното присъединяване приключи и ние сме доволни да приемем 30-ата членка на Алианса", написа Помпейо и в социалните мрежи.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също потвърди присъединяването на страната към алианса.

"Северна Македония сега е част от семейството на НАТО, семейство от 30 държави и близо 1 милиард души. Семейство, базирано на увереността, че независимо пред какво предизвикателство ще се изправим, ние всички сме по-силни и по-сигурни заедно", изтъкна Столтенберг, цитиран от Асошиейтед прес.

На свой ред президентът на Северна Македония Стево Пендарвоски поздрави сънародниците си по този повод, като отбеляза, че заради ситуацията с коронавируса в цял свят "ние не можем да отбележим събитието, както би трябвало да се отбележи, но това е исторически успех, който след три десетилетия независимост най-накрая потвърждава македонската сигурност и гарантира нашето бъдеще".

28 дни е задължителната карантина за лица с потвърден Covid-19

Предишна новина

Какви са правата на работещите по време на извънредно положение?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.