ВАП сезира КЗК за огромната разлика в цената на петрола на международните пазари и на бензина у нас

ВАП сезира КЗК за огромната разлика в цената на петрола на международните пазари и на бензина у нас

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която да прецени дали да образува производство с предмет – как се образуват цените на течните горива при продажбата им на бензиностанциите на територията на страната, съобщиха от държавното обвинение.

Преписката във ВАП е образувана във връзка с констатираното значително намаление на стойността на суровия петрол в световен мащаб (с 47,4%) според данните на Агенция "Митници" и спадането на цените на течните горива в страната с едва около 11%.

От ВАП посочват, че им е известно, че точната величина на цената, за която се продават/закупуват въпросните горива, не подлежи на административно регулиране. "Независимо от това, същината на данните е такава, че трябва да се изключат всякакви съмнения относно наличие на т. нар. "съгласувани практики" на лицата, които преимуществено предлагат на пазара такива продукти (от рода на големи вериги бензиностанции с обекти в цялата страна и др.) в противоречие с изискванията на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност", казват от прокуратурата.

По силата на чл.101, т.1, б."а" ДЕО се забраняват като несъвместими с вътрешния пазар всички споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия и съгласувани практики, които биха могли да засегнат  търговията между държавите-членки и които имат за своя цел или резултат предотвратяването, ограничаването или нарушаването на конкуренцията в рамките на вътрешния пазар, и в частност такива, които пряко или косвено определят покупни или продажни цени или други условия на търговията.

Идентична е регламентацията в националното право - чл.15, ал.1, т.1 ЗЗК, като определени правила се съдържат и в други разпоредби - да речем, чл.21, т.1 от закона. Правомощията за контрол, налагане на санкции и постановяване на прекратяване на нарушения са възложени на КЗК - чл.70 - чл.77, чл.100 и сл. ЗЗК и др.

За взетите решения и предприетите мерки, ВАП изисква от КЗК своевременна информация.

Още по темата

Върховният съд на Сингапур потвърди криминализацията на еднополовите сексуални актове

Предишна новина

Стойте си по къщите, бе, хора!*

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  До 1 | нерегистриран
  2
  -2

  Напротив, много добра реакция от страна на ВАП!

 2. 1
  RRR | нерегистриран
  1
  -3

  Типично за хора, нямащи понятие от работата и от същността на нещата.Гешев ги събра от кол и въже замовете, като него, какво да се очаква и от тях.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.