Заплатите в затруднените фирми ще са по схемата 60/40, ако докажат спад на приходите

Заплатите в затруднените фирми ще са по схемата 60/40, ако докажат спад на приходите
Правителството даде подробности за фирмите, които ще се възползват от схемата 60/40, снимка:МС

Правителството представи постановление, с което влиза в сила схемата за заплащане "60/40", стана ясно след заседание на Министерския съвет (МС). Мярката се отнася за служители в редица икономически сектори, които няма да бъдат съкратени по време на извънредното положение заради коронавируса у нас. Целта е да бъде подпомогнат бизнесът в рамките на 3 месеца, като в този период 60 на сто от възнагражденията ще бъдат плащани от държавата, а 40 на сто – от работодателя, който ще поема и осигуровките на работещите. Така компенсациите ще отидат за работодателите, с цел запазване на заетостта на работници при преустановяване на работа заради извънредното положение. Няма ограничение в броя на служителите,

"Разширихме мярката да обхване всички най-нуждаещи се. Ще разгледаме и актуализация на бюджета. Оптимистичният вариант е милиард или милиард и половина, което мисля, че няма да стигне", заяви след заседанието премиерът Бойко Борисов.  

За да се възползват от схемата, фирмите ще трябва да кандидатстват пред Агенцията по заетостта, на която ще се изпращат списъци със засегнатите работници, останали без работа, а НОИ ще превежда средствата по банков път. Процедурата ще е електронна. Подаването на документи започва от 31 март 2020 година. Срокът за разглеждане на исканията е 7 дни, а още 5 дни след изтичането му фирмите ще получават и финансовите средства. Няма ограничение за броя на служителите, за които се кандидатства.

"Списъкът със сектори, които са непосредствено засегнати включва търговия на дребно, сухопътен транспорт, хотелиерство, ресторантьорство, питейни заведения, прожектиране на филми, организиране на конгреси, артистична и творческа дейност", заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

В постановлението си Министерски съвет посочва още, че работодатели от други икономически сектори също ще могат да получат компенсации, когато със своя заповед са преустановили работа или са въвели непълно работно време във връзка с извънредното положение. Те ще имат право да получат средства, когато могат да удостоверят намаление на приходите от продажби с не по-малко от 20 % през съответния период, посочен в постановлението.

От тази възможност няма да могат да се възползват работодателите, които осъществяват дейност в секторите: Селско, горско и рибно стопанство, Финансови и застрахователни дейности, Държавно управление, Образование, Хуманно здравеопазване и социална работа, Дейности на домакинства като работодатели, недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление, Дейности на екстериториални организации и служби.

Работодателите, кандидатстващи за получаване на компенсации, не трябва да са обявени в несъстоятелност или да са в производство по несъстоятелност или ликвидация.

Друго условие е фирмите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и да не съкращават персонал през периода на получаване на компенсациите.

"За онези които са създадени след март 2019 година има отделен ред да докажат спада в приходите от продажби, но те също ще могат да кандидатстват. Особеност е, че за служителите, за които се кандидатства, трудовите им договори трябва да са сключени преди 13 март 2020 година", заяви още Сачева и уточни, че самонаетите лица ще могат да кандидатстват за безлихвен кредит от 1500 лева.

В случай, че някой работодател не изплати 40-те процента, които би трябвало да прибави към заплатите на служителите си и злоупотребява - взетото от държавата ще трябва да се върне.

Стойте си по къщите, бе, хора!*

Предишна новина

Съдът запорира яхта и акции на Иво Прокопиев

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.