Съдиите не могат да обявят делата си, струпването в съдебна сграда крие риск за здравето им

Съдиите не могат да обявят делата си, струпването в съдебна сграда крие риск за здравето им

Председателите на Софийския районен съд (СРС), Софийския градски съд (СГС) и Софийския апелативен съд (САС) излязоха с безпрецедентно становище до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с извънредното положение.

Повод за написаното от тримата административни ръководители до кадровиците е плануваното във вторник заседание на Колегията, свикано от председателя й Лозан Панов, в което фигурира една единствена точка – "обсъждане на работата на Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредно положение".

Сред обсъжданите от Съдийската колегия въпроси ще бъде и искането на група адвокати, начело със Стефан Марчев, чийто избор за председател на столичната адвокатска колегия бе обявен за незаконосъобразен от Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), съдиите да обявят изписаните от тях дела, въпреки обявеното извънредно положение.

Председателите на СРС Александър Ангелов, на СГС Алексей Трифонов и на САС Даниела Дончева обаче са категорични, че, ако Съдийската колегия вземе подобно решение и наложи на съдиите, и респективно служителите, да се събират в съдебна зала, то може да се стигне за сериозен риск за здравето им.

"В случай, че СК при ВСС вземе подобно решение, това несъмнено би допринесло за създаването на сериозни проблеми в настоящия момент – едновременно присъствие на множество съдии и съдебни служители на територията на съдебните сгради в гр.София, както и струпване на десетки дела, които следва да бъдат обработени. Всичко това определено ще обезсмисли създадената организация на работа в съдебните сгради към настоящия момент - при наличие на ограничен достъп на съдии, които работят дистанционно от домовете си, а също така и на съдебни служители. Последното от своя страна ще засили сериозно риска за здравето на съдии и служители, а от друга страна би могло да доведе да заразяване и пренасяне на вируса COVID-19", пишат тримата административни ръководители.

"От друга страна е необходимо да се отбележи, че към настоящия момент не е налице техническа възможност и обезпеченост написаните дела да бъдат обявявани дистанционно по електронен път, поради което същите следва физически да бъдат донесени до съдебните сгради в гр. София, да бъдат качени от съдиите-докладчици в деловодната система, съответните съдебни актове да бъдат обезличени от служители, а отделно - делата да бъдат обработени от деловодители, което съществено увеличава риска за здравето на магистрати и служители. Надяваме се да вземете решение, с което приоритетно да се опази общественото здраве", допълват Ангелов, Трифонов и Дончева.

"Правен свят" публикува становището на председателите на СРС, СГС и САС:

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВСС,

Във връзка с точка единствена от дневния ред на заседанието на СК на ВСС, насрочено за 31,03.2020г,, която включва обсъждане на работата на органите на съдебната власт в рамките на обявеното със ЗМДВИП извънредно положение, желаем да Ви уведомим за следното:

От медийни публикации научихме, че един от обсъжданите въпроси в рамките на горната тема е този за обявяване на написаните дела от съдиите. В случай, че СК при ВСС вземе подобно решение, това несъмнено би допринесло за създаването на сериозни проблеми в настоящия момент – едновременно присъствие на множество съдии и съдебни служители на територията на съдебните сгради в гр.София, както и струпване на десетки дела, които следва да бъдат обработени. Всичко това определено ще обезсмисли създадената организация на работа в съдебните сгради към настоящия момент - при наличие на ограничен достъп на съдии, които работят дистанционно от домовете си, а също така и на съдебни служители. Последното от своя страна ще засили сериозно риска за здравето на съдии и служители, а от друга страна би могло да доведе да заразяване и пренасяне на вируса COVID-19.

Поради това считаме, че следва да прецените възможните рискове от взимане на подобно решение на фона на влошаващата се епидемиологична ситуация в страната в настоящия момент и предприетите мерки от институциите за ограничаване на разпространението на вируса. Още повече, че по силата на чл.З ЗМДВИП редица процесуални срокове в момента не текат. Счита ме, че при сегашната обстановка приоритет има само и единствено общественото здраве, включително и това на съдиите и съдебните служители, поради което от гледна точка на тази задача е правилен възприетият подход при предходните решения на СК на ВСС-по протоколи №№ 9 и 10 от 2020г.

От друга страна е необходимо да се отбележи, че към настоящия момент не е налице техническа възможност и обезпеченост написаните дела да бъдат обявявани дистанционно по електронен път, поради което същите следва физически да бъдат донесени до съдебните сгради в гр. София, да бъдат качени от съдиите-докладчици в деловодната система, съответните съдебни актове да бъдат обезличени от служители, а отделно - делата да бъдат обработени от деловодители, което съществено увеличава риска за здравето на магистрати и служители. Надяваме се да вземете решение, с което приоритетно да се опази общественото здраве.

Онлайн свидетелства за съдимост се издават само срещу електронен подпис

Предишна новина

Мутафчийски: Гратисен период за маските – до събота

Следваща новина

Коментари

27 Коментара

 1. 27
  Софийски идиоти | нерегистриран
  3
  0

  !!!

 2. 26
  | нерегистриран
  2
  -3
  До коментар #24 от "Кукуригу | нерегистриран":
  И какво толкова ще стане, ако "някои адвокати" имат два месеца да си измислят жалбите?!

  Те не са в конкуренция със страните по другите дела, по които времето е било две седмици.

  Същото би станало и в неизвънредно положение, ако адвокатът е две седмици на почивка някъде със затворена кантора, но има интернет.  става това, че в извънредно положение виждаме колоко нисък в същност е ръста им.

 3. 25
  | нерегистриран
  7
  -5

  Всички знаем как съдиите (особено тези от СГС) дори в нормални времена почти не стъпват в съда и си "пишат" делата от вкъщи.

 4. 24
  Кукуригу | нерегистриран
  6
  -4

  И какво толкова ще стане, ако "някои адвокати" имат два месеца да си измислят жалбите?!

  Те не са в конкуренция със страните по другите дела, по които времето е било две седмици.

  Същото би станало и в неизвънредно положение, ако адвокатът е две седмици на почивка някъде със затворена кантора, но има интернет.

 5. 23
  Мария | нерегистриран
  19
  -4
  До коментар #9 от "нерегистриран | нерегистриран":
  А заплатките ше ги върнете ли ? Вие сте специална порода. Продавачите могат, вие не. Що така бе хора? Много сте нагли

  Замисляли ли сте се ако има един заразен съдебен служител/магистрат в един град, където в съдебната палата се помещават Районен съд, Окръжен съд, Районна прокуратура, Окръжна прокуратура и ОЗ Охрана /което ще рече от няколко десетки, до няколко стотин човека/, с които този служител/магистрат контактува, че ще трябва да се поставят под карантина абсолютно всички?!

 6. 22
  17, | нерегистриран
  11
  -1

  Питай ВСС. А и тук обясниха - това поставя в неравностойно положение тези, които на база обявено, но невръчено решение ще имат възможност да работят върху защитата си с месеци, за разлика от тези, при които се кара по закон - обявление и връчване едновременно.

  Проблеми няма само при актове на последна инстанция.

 7. 21
  18, | нерегистриран
  3
  -5

  Като нямаш аргументи, почваш да словоблудстваш и обиждаш. Не мога да карам на нивото ти, много е ниско. Обясних на нормален език това, което е нужно. Нормалните разбраха.

  Айде, беж да тролиш другаде.

 8. 20
  | нерегистриран
  4
  -15

  Следващият месец всички да получат заплатите на районно ниво .Горницата във фонд под отчет.Не като тези масови дарения ,без да са ги искали и без са се знае за какво ще се изразходят.

 9. 19
  | нерегистриран
  5
  0

  Най достойните станаха адм.ръководители.Най- честните искат втори мандат!

 10. 18
  | нерегистриран
  11
  -9
  До коментар #12 от "Препоръка | нерегистриран":
  Уважаеми председатели,вие може да издадете заповед с която да предложите график на съдиите как да обявят решените дела и така няма да има риск за здравето им.Недопустимо е без да се извършва трудова дейност да се получава цяла месечна заплата/която никак не е малка/ в дни на извънредно положение.Да не се забравя ,че много от решенията ,които сега се изписват от съдиите е трябвало отдавна да бъдат обявени в срок.работа за която въпросните са си получили месечното възнаграждение.

  Редно е да се разгледа въпроса с каква част ще бъдат намалени заплатите на съдиите по време на извънредното положение,поради неизвършване на дейност.

  С никаква част, от троле мио, т...унгер мио, капиши, с никаква... Стой си вкъщи и се дезинфекцирай вътрешно с ракия, и не пожелавай мястото на магистрата, хеле пък на административния ръководител, който е там, на място, и си върши работата, така както си я е вършел през декемврий, януарий и февруарий...

 11. 17
  | нерегистриран
  9
  -10

  И какъв е проблема да се обяви решението? И кое е опасното да се изпрати то на страните?Заседанията добре ,но писмената работа не пречи да върви уважаеми герои.

 12. 16
  Препоръко, | нерегистриран
  19
  -2

  Работата на съдията е да си изгледа делото и да си напише и подпише съдебният акт. Хората го правят и сега, както и преди. Обявяването и връчването на съобщенията не го прави съдията,пиле, че да ти връща заплата. А и какво е крив и той, и секретарите, като така е решил ВСС? Ми отвори сайта, виж решението, прочети го - бавно и полека. Или предлагаш да не изпълняват магистратите разпореждания на висшестоящия си орган? Да ти напомня - това не е председателят на съда. Как, наистина, ще се правораздава у нас, ако всеки почне да си прави каквото си ще? Как си представяте - тоя съд обявява на 1.03 решение, ама връчва съобщението на 1.06, а другия го обявява на 1.06 и го връчва пак тогава?

 13. 15
  ... | нерегистриран
  13
  -1

  В едни съдилища ще си ги "обябяват", ама съобщения няма да се връчват, понеже не може. И защо? В други /повечето/ няма да обявяват. Едни ще имат месеци да мислят защити, други - по две седмици.

  Ми както е тръгнало - да махнем и законите и всеки да си правораздава според собственото си усещане за справедливост.

 14. 14
  | нерегистриран
  20
  -4

  Защо да се обявяват сега решения, след като не работят призовкарите?!

  За да може някои адвокати два месеца да мислят как точно да си напишат жалбата?! Срокът е двуседмичен, не двумесечен. Закрити заседания в състав от трима съдии сега не трябва да има, нито съдебните сгради да се пълнят с хора.

 15. 13
  . | нерегистриран
  18
  -2

  То хубаво да издадат заповед, но при наличното решение на ВСС, в което се казва, че "Изготвените съдебни актове се предават и резултатите по тях се вписват в срочните книгите след отпадане на извънредното положение." как да го направят? Или вече всеки ще си решава сам по магистратурите какво да си прави на място? Кои дела да гледа, кои да не гледа, кога какво да изписва, кога на кого и как да съобщава? Такава манджа дали се помни у нас да е имало?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.