Отменят задължителните маски на обществени места

Отменят задължителните маски на обществени места

Отменена е заповедта, която направи задължително носенето на маски на обществени места у нас. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет (МС). Новата заповед за отмяна на мярката идва по-малко от 24 часа след като здравното министерство направи задължително носенето на маска на открити и закрити обществени места заради пандемията от коронавирус. Причината за новото разпореждане е общественото недоволство към заповедта от 30 март (понеделник).

"Това ще е така, докато не се постигне пълен консенсус в обществото ни. Министерство на здравеопазването ще закупи 1 000 000 маски и ще ги раздаде на гражданите. Дълбоко убедени сме от необходимостта от носенето на маски. Неслучайно Европейската комисия (ЕК) силно подкрепи мерките, които предприе българската държава. Дават ни за пример. Те са насочени изцяло за запазването на здравето и живота на българските граждани", заяви при оповестяването на новата заповед министър Ананиев.

С последната заповед носенето на предпазва маска става препоръчително.

"Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население. Дълбоко сме убедени, че тази мярка води до отдалечаване на онзи момент, в който ще трябва да пристъпим към по-тежки и по-трудни за българските граждани мерки", допълни още здравният министърът.

По думите му вече има фирми, които са насочили производството си към медицински материали, а маските за социално слабите се очаква да пристигнат до седмица.

Предвижда се и намаляване на глобата за неносене на предпазни маски.

В брифинга участва и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който обясни, че носенето на предпазните маски става препоръчително.

"Новата заповед ще е препоръчителна, целта не е да принуждаваме хората, а да ги убедим, че това е важно за тях. Препоръчвам хората постепенно да се снабдят с маски и да ги ползват, когато са в затворени помещения или с други хора, например когато са в магазин", уточни още министър Маринов и допълни, че в близките дни не е имало опити за контрабанда на маски.

Вътрешният министър отбеляза, че до момента няма глобени граждани за неносене на маска, а причината е, че служителите на МВР все още не са започнали да следят за изпълнението на тази мярка.

Наред с отмяната на задължителните маски обаче в сила остават всички наложени противоепидемични мерки в страната, сред които е и забраната за посещаване на паркове и градини и събиране на повече от двама възрастни.

До края на вчерашния ден са наложени общо 402 акта за административни нарушения във връзка със забраната.

Ще даде ли отражение върху кредиторите Законът зa мерките и действията в извънредно положение?

Предишна новина

Засега няма да се разширява кръгът на разглежданите дела и да се обявяват актове в извънредно положение

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  2
  -1

  От заповедите има много какво да се желае, трябва да се отчита и приложението им кой го контролира „ на терен”.Трябва да се пише просто, ясно и без вътрешни противоречия, както и всяка стъпка да се обяснява разумно и човешки, като на уплашени и смачкани хора, без никаква сянка на съмнение, че принудата е самоцелна или носи някому удоволствие/това би било психиатр.проблем/.И ефекта на паралелни щабове, много вожд, малко индианец, не е положителен.Кризисни команди не могат да подлежат на различни интерпретации, еле под страх от 5000 лв глоба.Огромна е и не може да е еднаква цифра за всички видове нарушения.В случая от др.страна,ЗЗдравето вменява тежест у държавата да осигури ресурсно мерките, не може да се прехвърли другиго.Обаче предпазни средства липсват достатъчно в целия свят.Четох, че в Израел МОСАД закупили маските за шепата си народ, а в Австрия може да бъде шал, като ги раздават и на входа на магазините.В двете държави са задължителни.И трябва да са.Категорично— в закрити публични пространства, пък било то и да е спиране на мухи с решетка, може пък да подминат прозореца.СЗО казва за болни хора, но ние не знаем кой какъв е.Ако ще да е 30 % защита.Ние сме малка опоскана територия, с изстрадал Тома неверни за народ.Трябва да се самозапазваме, няма друг шанс.Имаше някакакъв колаж в нетя на дете, с ромски произход, което питаше до 13 април ли трябва чак да се мият ръцете.Трябваше да е смешно.Страхът е регулатор на поведението, но не единствения и не за дълго.

 2. 7
  Judge | нерегистриран
  5
  -2

  Да, мисля, че държавата се справя перфектно и освен "дълбокомислената" ти реакция, с която се опитваш да изглеждаш отегчен/а не сочиш нито един факт в обратна посока. Естествено, че винаги може да се направи и повече, и по-добре, но е показателно, че засега цифрите показват перфектна реакция на правителството.

 3. 6
  | нерегистриран
  3
  -5
  До коментар #5 от "Judge | нерегистриран":
  Държавата се справя перфектно, слепи ли сте, четете статии за света, но не на български език, може и да разберете, че българското правителство е перфектно в извънредната ситуация. Защо сте непрекъснато недоволни и оплакващи се? Защо само мрънкате, хем искате правила, хем не искате да ги спазвате. България е страхотна държава, но мнозинството българи не са. Поздравявам българското правителство за предприетите мерки и действия във връзка с пандемията на COVID-19 и им пожелавам здраве.

  Ма ти сериозно ли, или тъй просто да върви раздумката....

 4. 5
  Judge | нерегистриран
  7
  -5

  Държавата се справя перфектно, слепи ли сте, четете статии за света, но не на български език, може и да разберете, че българското правителство е перфектно в извънредната ситуация. Защо сте непрекъснато недоволни и оплакващи се? Защо само мрънкате, хем искате правила, хем не искате да ги спазвате. България е страхотна държава, но мнозинството българи не са. Поздравявам българското правителство за предприетите мерки и действия във връзка с пандемията на COVID-19 и им пожелавам здраве.

 5. 4
  мл.сержанта | нерегистриран
  0
  -7
  До коментар #2 от "ефрейтора | нерегистриран":
  За съжаление министърът клекна пред няколко психодесни келеша...  Можеш да оспориш заповед РД-01-169 от днес, с която се премахват маските. Кой те спира? Аргументи: липсват мотиви. Хайде, оспори я, и ще върнеш маските.

 6. 3
  RRR | нерегистриран
  2
  -3

  Пълна липса на държавна политика.

 7. 2
  ефрейтора | нерегистриран
  6
  -10

  За съжаление министърът клекна пред няколко психодесни келеша...

 8. 1
  Препоръчителен общ административен акт? Хм. | нерегистриран
  7
  -5

  А за въвеждането на извънредно положение имаше ли обществен консенсус всъщност? Или и то е препоръчително? И защо размерът на глобите е несъответен с размера на възнагражденията и с оглед на тяхната поносимост? Много хора работят по половин година за 5 хил.лв. Че и повече. В Европа, където ние никога няма да бъдем, тези пари се изкарват за седмица или две.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.