ВАП възложи на Емил Димитров лично да извърши проверка на дейността на ТЕЦ Бобов дол

ВАП възложи на Емил Димитров лично да извърши проверка на дейността на ТЕЦ Бобов дол
ТЕЦ "Бобов дол", снимка:БГНЕС/архив

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров в 15-дневен срок лично да извърши проверка и да представи доклад за дейността на ТЕЦ "Бобов дол"

Предвид голямата обществена значимост на проблема, свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията, Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите в 15-дневен срок лично да извърши проверка на инсталациите за горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"  и да представи обобщен доклад.

Припомняме, че на 23 януари ТЕЦ "Бобов дол" осъмна със забрана да гори отпадъци, след като преди това предприятието не бе спазило препоръките на министъра да спре дейността си, защото не е изпълнило изискуемите условия за безопасност за околната среда. Миналата седмица обаче стана ясно, че ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД отново годи отпадъци, под предлог, че централата вече е снабдена с необходимите филтри и напълно отговаря на изискванията.

Проверката от ВАП е възложена лично на министър Димитров с оглед на правомощията и задълженията му, респективно тези на подчинените му структури по чл. 8 ал.1 , чл. 9 , чл. 10 ал.1 т.1-5, чл. 11 ал. 1 т. 2 -5 , чл. 120 и чл. 129 ЗООС и чл. 67 - 75 ЗУО.

Възлагането на проверката е с оглед постъпилите по служебен път в държавното обвинение резултати от извършена на 30 март 2020 г. от РИОСВ-Перник проверка на ТЕЦ "Бобов дол", разпоредена от Районна прокуратура – Дупница във връзка с информациите за възобновяване горенето на отпадъци.

Министърът на околната среда и водите следва  лично да провери и да докладва:

-  изпълнени ли са изискуемите условия за горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД и дали в инсталациите на същия се горят само и единствено такива съобразно издаденото комплексно разрешително;

- монтирано ли е предвиденото в комплексното разрешително оборудване /пречиствателни съоръжения - филтри , автоматични системи за извършване на собствени непрекъснати измервания и т.н./;

- съответства ли фактическото състояние на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД на всички условия залегнали в комплексното разрешително.

Още по темата

Прокуратурата препоръча повече контрол върху обектите за търговия на дребно и ресторантите

Предишна новина

Носенето на маска – задължение или препоръка

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  1
  -1

  "Министърът на околната среда и водите следва лично да провери и да докладва:"

  На кого трябва да докладва, щото министърът не е /все още/ подчинен на прокуратурата, и защо трябва да проверява "лично"? В това митистерство други служители няма ли, или може би са си останали в къщи, та за това!

 2. 2
  Келешев | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #1 от "Прокуратурата | нерегистриран":
  Прокуратурата, като глава на изпълнителната власт. Министърът не е избиран от ПРБ, за да се отчита на нея и тя да му разпорежда. Времената на Вишински са отминали, но някой май не е в час

  Ми то е ясно кой....

 3. 1
  Прокуратурата | нерегистриран
  3
  0

  Прокуратурата, като глава на изпълнителната власт. Министърът не е избиран от ПРБ, за да се отчита на нея и тя да му разпорежда. Времената на Вишински са отминали, но някой май не е в час

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.