Правителството иска удължаване на извънредното положение до 13 май

Правителството иска удължаване на извънредното положение до 13 май
снимка:БГНЕС

Министерският съвет (МС) предложи на Народното събрание (НС) удължаване срока на обявеното извънредно положение до 13 май 2020 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

"България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя", казват от Министерски съвет.

Правителството отчита, че броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

"Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната", пишат още от Министерски съвет.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на заседание на Министерския съвет в сряда. 

Обидата и клеветата според препоръките на доклада по правата на човека и през призмата на 37 държави

Предишна новина

Спират достъпа до Министерство на правосъдието на хора със симптоми на остри респираторни заболявания

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  ПЪРВОАПРИЛСКА ШЕГА ! | нерегистриран
  2
  -2

  Скъпи приятели , това е една стопроцентова първоаприлска шега.Никой не може сега да си позволи удължаване на карантината с такъв дълъг срок.Ако е нужно удължаване това може да е максимум за 1-2 седмици/както прави Португалия например/.Никаква икономика не може да издърши още един месец на същия режим като сегашния.При това не предлагат помощи на хората , а кредити.Мерси, кредити всеки ако иска ,може да поиска.Това е допълнително обременяване.Всякакво удължаване на карантината обаче може да се мисли само с обелкачаване на мерките с три задължителни промени-отпадане забраната на междуградски пътувания , отпадане забраната за разходки по паркове , градини и планини, както и да заработят основни предприятия и фирми.Разбира се ,всички новодопуснати дейности и производство следва да се осъществяват при санитарно-хигиенни изисквания при угрозата ако не се спазват-отново да се затворят.

 2. 8
  До 7 | нерегистриран
  13
  -1

  Ами, ако има по 3-4 съдии от отделение, единият от които е председателят на съда, на намален процент, тогава какво излиза!Тежестта по време на извънредното положение няма ли да е върху 2 съдии от трима, или върху 3 от четирима!Ами, то така, всеки ще иска да е смел шеф на съда!И особено при тази скапана система за разпределение, приета по предлож.на един корифей от миналия ВСС, деен сесеб.., да не се окаже, че само един от трима съдии от отделение в резултат на т.н.случайно разпределение, ще рискува здравето и живота си!Дори шефът да увеличи на 100% натоварването си при сегашната ситуация, аз лично не вярвам на 100% на т.н.сегашна система за случайно разпределение, която като набележи един и същи съдия..., все него бълва като огън от ламя!Искрено се надявам да не се получи това, от което се опасявам!Защото за някои властта и контрола над колеги, да не се окаже,че би могло да е най-важното!Ще поживеем, ще видим!

 3. 7
  | нерегистриран
  13
  -1

  Хубаво, щом председателите ще решават кои дела имат неотложен и спешен характер, поради което да бъдат насрочвани и разглеждани, НЯМА ЛИ И ТЕ ДА БЪДАТ НА 100%, както другите съдии?Защото при 4-5съдии от отделение, когато ШЕФЪТ/Биг Босът/е на намален процент, то е повече от ясно, че делата ще бъдат разглеждани от по-простите съдии, които не са началници!Сега да видим, кои от ШЕФОВЕТЕ на Съдилища, последвали Лозан Панов, ше си увеличат натоварването на 100% като на останалите си колеги, към които може би е отношението е като към роби, знам ли? Да видим, дали ще бъдат толкова смели, когато и те трябва да поемат Риска, а не само този риск да падне върху простите съдии?Иначе, големи напъни за власт!И в резултат на истинско случайно разпределение!

 4. 6
  | нерегистриран
  14
  -3
  До коментар #3 от "Препоръка на Швейцарското дружество за психиатрия: | нерегистриран":
  „Скъпи граждани и гражданки, това че по време на карантината разговаряте с вашите домашни питомци, растения и уреди е напълно нормално. За това не трябва да се обръщате към нас. Трябва да потърсите специализираната ни помощ когато изброените неща започнат да ви отговарят. С уважение – вашите претоварени психиатри и психотерапевти“.

  Да имаш диалог с домашния любимец е дори приятно . По-неприятно ще е като започне да ти говори собствения празен стомах.  Настоящата криза ще е дълбока и ще е първи случай в историята , в който човечеството е решило доброволно и ритуално да се самоубие . Цялата тази простотия се основава на "китайския модел" и на презумцията , че китайците по този начин са овладели ситуацията . Аз обаче на комунисти не вярвам . Според мен цифрите на китайците за брой заразени и починали са силно занижени , но независима проверка те няма да позволят . Най-вероятно в Ухан са умрели стотици хиляди , а останалите са изкарали вируса и са добили имунитет . Сега Китай ни облъчва с пропаганда и ни приканва да се самоубием , а след пандемията познайте кой ще е световния лидер ...Хитро , с дългосрочно мислене и без никаква мисъл за човешкия живот . Типично по китайски .

 5. 5
  ДОБРО РЕШЕНИЕ | нерегистриран
  11
  -4

  ЗА ДА НЕ НАТОВАРИМ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА, КОЯТО ОКРАДОХА СМЕЛО НЯКОИ ХОРА ВКЛЮЧИТЕЛНО ЛЕКАРИ , ДА УНИЩОЖИМ ВСИЧКИ ДРУГИ СИСТЕМИ!

 6. 4
  на вниманието на Главния прокурор Гешев | нерегистриран
  16
  -1

  Опасявам се, че нашите властници пропускат едно много мощно перо, което могат да използват в ситуация на криза!!!  В средата на миналата година България отдели 2,2 милиарда лева за закупуване на американски самолети F-16. При това, според мнозина експерти и познавачи, реалната цена е поне с 1 милиард отгоре, което означава, че България се е ангажирала с плащане над 3 милиарда за 9 самолета, които ще получим евентуално някъде към края на новото десетилетие, защото моделът, който купуваме, съществува само на хартия.  Даването на такива пари винаги е било цинизъм, но в пандемична ситуация, това вече е престъпление!  Държавата ни се задъхва, бизнесът е на път да бъде удушен, домакинствата са в пълна паника, а болниците изнемогват.  Точно заради това сега е момента българската държава да постъпи нормално поне един път и да започне преговори за отказ от сделката и връщането на тези пари!!!  Нека Бойко Борисов се обърне към Своя Приятел Тръмп и да му обясни, че е изключително важно на първо място да бъдат спасени хората, а самолетите чак след това!?  Хората са жизнено необходими за здравето на нацията! Вместо да се чудим как да финансираме страната и да спасим хората, имаме възможност да си върнем тези 3 милиарда и те да станат спасителната инжекция за здравето и икономиката!!!  Ненормално и перверзно е да се постъпи по друг начин.  В крайна сметка изборът на самолети или на здраве е очевиден и не подлежи на коментар!?  За какво са ни американски трошки в такава криза!?  Някой ден, когато си стъпим на краката, може пак да помислим за въоръжение. Но точно сега самолети не ни трябват.  Трябват ни здрави хора и нормална държава!!!  Всичко останало ще е геноцид срещу народа и престъпление срещу държавата.  Откажете се от самолетите и изберете българския народ!  Една нормална власт нямаше да има проблеми с този избор.  Сега предстои да видим обаче дали нашата власт е такава…!?  доц. Румен Петков

 7. 3
  Препоръка на Швейцарското дружество за психиатрия: | нерегистриран
  9
  -1

  „Скъпи граждани и гражданки, това че по време на карантината разговаряте с вашите домашни питомци, растения и уреди е напълно нормално. За това не трябва да се обръщате към нас. Трябва да потърсите специализираната ни помощ когато изброените неща започнат да ви отговарят. С уважение – вашите претоварени психиатри и психотерапевти“.

 8. 2
  | нерегистриран
  17
  -4

  И така месец за месец до нова година....защото е изгодно

 9. 1
  искане | нерегистриран
  12
  -1

  Удължете срокът за подаване на ГДД по ЗДДФЛ за гражданите. В момента срокът е 30 април, удължен е само за Едноличните търговци. не парщайте хората в офисите на НАП сега. Удължихте сроковете за фирмите(които подават с електронен подпис), удължете и за гражданите(които в масовия случаи подават по стария начин-на "хартия" с лично явяване)!  Удължението трябва да бъде направено сега, а не евентуално да се случи в края на срока, или изобщо да не се случи!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.