Удължиха извънредното положение до 13 май

Удължиха извънредното положение до 13 май

Депутатите ще се регистрират час по-рано и ще гласуват законите на две групи

 

Народното събрание (НС) ще работи по нови правила до края на извънредното положение. Това стана ясно с гласуването в пленарната зала в началото на извънредното заседание на парламента, свикано от председателя Цвета Караянчева.

 

Заседание започна с кворум от 124 народни представители. За регистрацията в пленарната зала влизаха по няколко народни представители, като мярка, която е част от разпоредбите за ограничаване на разпространението на коронавируса.

 

Първа точка в дневния ред на извънредното заседание беше проект на решение за допълнение на Решение за работата на Народното събрание по време на извънредното положение с вносители Красимир Ципов, Искрен Веселинов и Йордан Цонев.

 

Част от предложенията за работата на депутатите в залата, записани и предложени в решението, се отнасят за кворума в парламента, който да се установява с компютризираната система за гласуване, като регистрацията на народните представители започва 1 час преди заседанието.

 

По време на разискванията по точка от дневния ред, в залата ще присъстват изказващите се народни представители, членовете на водещата комисия и други народни представители, но се препоръчва присъствието на не повече от една четвърт от всички народни представители.

 

Относно гласуването на точките в дневния ред ще се определя начален час за първо гласуване, а то да се извършва по график, като народните представители препоръчително се разделят на две групи, които гласуват последователно в залата. Резултатите ще се установяват и обобщават от секретари на Народното събрание и ще се предават на председателя, който ще ги обявява.

 

Относно второто гласуване на законопроектите – то ще се извършва след приключване представянето на докладите на водещите комисии и разискванията по тях. Гласуването ще се извършва по реда на първото гласуване и "глава по глава, раздел по раздел или текст по текст до изчерпване съдържанието на съответния доклад за второ гласуване и на направените по време на разискванията предложения".

 

Тези и още промени в работата на парламента бяха одобрени с 119 гласа "за", 54 – "против" и без въздържали се.

Народното събрание удължи извънредното положение до 13 май. Това решиха окончателно депутатите по предложение на Министерски съвет в късните часове на петък вечер.

А дебатите в пленарната зала бяха по традиция разгорещени, като БСП и ВМРО се обявиха категорично "против" удължаването на извънредното положение с цял месец. Патриотите от своя страна предложиха удължаването да е до 30 април. Тази идея обаче не бе възприета от управляващите, а единствено от БСП.

Веднага след обсъждането на срока на извънредното положение, парламентът влезе в друг сериозен дебат – този за актуализирането на бюджета.

"Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност. Във валутен борд ние нямаме друг сценарий. "Моята роля, като член на правителството и като финансов министър, е да гарантирам държавата, че ще продължи да функционира, независимо колко време ще продължи тази криза. Ние сме във валутен борд, ние не можем да разчитаме на девалвация", заяви финансовият министър.

"Разчитам на вашата подкрепа, че това са първите мерки, които дават отговор на част от поставените въпроси, и реализират чрез промяна в бюджета първоналчалните мерки, които бяха предложени от правителството", уточни Горанов.

"Ако утре с лека ръка стопим стопим резервите си и нямаме гаранция, че в други ден ще можем бързо да ги възстановим, алтернативата каква е? Няма. Когато имаме достатъчно ликвидност във фискалния резерв, а поемането на дълг в момента е един от малкото варианти за реализиране на фискални буфери в смисъл на ликвидност, заедно с вас можем да вземем всякакви решения. Ако нямаме подобни ликвидни буфери в сметката на държавата в БНБ, не можем да взимаме никакви решения", каза още министър Горанов.

Въпреки съпротивата от страна на БСП, мнозинството в парламента, в това число и опозицията в лицето на ДПС, подкрепиха актуализацията на бюджета.

Накрая, с множество условности и поредните заявки за нови промени между четенията Народното събрание прие и промените в Закона за мерките и действията в извънредно положение.

Както "Правен свят" писа, управляващите предлагат, а Народното събрание прие, процесуалните срокове да спират да текат само за страните, с изключение на сроковете по производства, посочени в решение на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, обнародвано в Държавен вестник.

Предлага се още да не се спират сроковете по Закона за обществените поръчки и концесионни процедури, като откритите производства и процедури да бъдат завършени, включително пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. С промените се дава и възможност за държавните и местните органи, както и за други органи, комисии и други да провеждат заседания от разстояние при спазване на законовите изисквания за кворум и лично гласуване, без да се нарушават правата на заинтересованите страни.

До отмяна на извънредното положение се предотвратява възможността от настъпване на предвидените в договора неблагоприятни последици за длъжниците при неизпълнение (неплащане, частично плащане или просрочено плащане) на дължими вноски конкретно по договори за кредит или друг вид финансиране с банки и други финансови институции, включително т.нар. дружества за бързи кредити, както и по договори за финансов и оперативен лизинг. По време на извънредното положение не могат да се начисляват наказателни лихви и неустойки за забава, не настъпва предсрочната изискуемост, кредиторът няма право да развали договора поради неизпълнение и други. Запазва се възможността, която банките предоставят на своите клиенти и в момента, за предоговаряне на условията по договорите за кредит по начин, който отчита затрудненията на длъжника в резултат на извънредното положение.

Срокът за предложения между двете четения на законпроекта за промени в Закона за мерките и действията в извънредно положение е до края на деня в събота, а депутатите ще го обсъдят на второ четене в понеделник.

 

Прокуратурата започна разследване за манипулациите при случайното разпределение на дела

Предишна новина

Системата за случайно разпределение на дела е внедрена пожарно, на тъмно, временно. Тя е пробита

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  От кратунка кратунки | нерегистриран
  4
  0

  Доколкото ми е известно Димитровград блести от десетилетия само с Митко пайнера.

 2. 6
  | нерегистриран
  8
  0

  "Няма непропорционална диспропорция с ограничаването на правата”

  Г—н Данаил Кирилов, правосъден министър

 3. 5
  нерегистриран | нерегистриран
  8
  0

  А как ще се произнася съда, щом не е изтекъл срока за страната? Как напр. ще се прекрати производство, при положение че срока за внасяне на такса не тече? Струва ми се, че е безсмислено, с изключение на делата, които подлежат на бързо, респ. незабавно разглеждане, но те и сега се гледат.

 4. 4
  | нерегистриран
  11
  -6  У нас умират 9000 души месечно, от "хубав живот", на челните места сме по смъртност. Само в катастрофи умират 2-ма души всеки ден. Обаче, това не беше основание за извънредно положение.

 5. 3
  | нерегистриран
  13
  -11

  В Италия дето е най зле в света е до 13 април,в Германия е до 19 април,в Испания е до 11 април,а в България,където почти няма заразени е до 13 май,понеже сме цъфнали и вързали! Това е убийство за хиляди работници в България! Добре,че са Испания,Англия и Германия да отворят отново работните си места за българи,та да се върнат поне нашите там,че тук освен да ги убият друго няма да направят малоумниците горе!!!!!

 6. 2
  Неразбиращ | нерегистриран
  6
  -4

  Какво правим сега с делата? Насрочва ме ги и заседаваме в съдебна зала с все страни, свидетели, вещи лица и съдебни заседатели или нещо друго, че не разбирам?!? Какво правим и къде е извънредното положение?

 7. 1
  !!!!! | нерегистриран
  20
  -4

  С полицейски мерки не можете да решите медицински проблем. Какави меедицински мерки предприехте? Казахте на всеки, който се почувства зле, да си стои вкъщи и да го лекувате по телефона. Приемате хора когато вече са безнадежно болни. Това разбира се не важи за вас, Киро Гела и останалите мафиоти. Даже и за лекарите на първа линия няма да се погрижите. Къде са ви медицинските мерки?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.