Манипулация в случайното разпределение на дела ще е коронавирусът в съдебната система

Манипулация в случайното разпределение на дела ще е коронавирусът в съдебната система
Иван Гешев, главен прокурор

"Скандалът със случайното разпределение на делата е коронавирус за съдебната система". Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БГНЕС.

Коментарът на главния прокурор дойде след одитен доклад, който открива много уязвими места на Централизираната система за случайно разпределение на дела. Фактически се оказва, че потребител, който разполага с електронен подпис, може да манипулира система като разпределя делата.

"Ако се потвърди изцяло докладът на одиторската фирма, това означава, че ние все едно не сме имали система за случайно разпределение на делата в продължение на 5 години. А по същество не сме имали правосъдие. Това може да бъде сравнено с коронавирус в съдебната система. А съдебната система е един от стълбовете на държавата и националната ни сигурност", заяви главният прокурор.

Иван Гешев определи скандала като "трагедия", защото засяга хиляди съдби.

"Ако това се потвърди, ще е трагедия, защото са засегнати десетки хиляди дела с огромни финансови, имуществени, а и не само имуществени интереси. По същество са засегнати съдбите на хиляди български граждани", категоричен е той.

За Гешев е странно, че системата е функционирала без каквато и да било техническа експертиза в продължение на 4-5 години.

"Тук възниква въпросът, защо хора, които говорят за справедливост и съдебна реформа, за истина, като г-н Калин Калпакчиев или г-н Христо Иванов, са натискали без обществена поръчка определена фирма да създаде тази система. Защо тази система е функционирала без каквато и да било техническа експертиза в продължение на 4-5 години. Защо тази фирма е може би единствената фирма филантроп в световната история, която е осъществявала дейност и не е искала пари за поддържането на тази система. Интересно ми е, защо г-н Лозан Панов и присъдружните му дами от ВСС през 2019 г. са се хвърляли като Матросов на амбразурата срещу това да се извърши техническа експертиза на тази система за случайно разпределение на делата… Много интересни въпроси", заяви главният прокурор и добави, че се надява, да не се окажат истина слуховете, че се плащат по 10 хиляди евро за разпределение на дело на конкретен магистрат.

Във връзка със случая Софийската градска прокуратура (СГП) вече образува досъдебно производство по получен сигнал до главния прокурор от членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Тъй като проблемът се е случвал в продължение на 5 години, през които страната ни е била под мониторинг на Европейската комисията, Българската прокуратура ще уведоми ЕК за резултатите от това производство, обеща Иван Гешев.

Още по темата

Съдия от Върховния административен съд е с коронавирус

Предишна новина

Отклоняват в неизвестна посока 45 млн. от индустрията

Следваща новина

Коментари

29 Коментара

 1. 29
  Г-н Гешев | нерегистриран
  11
  -3

  Я да ни обадите на нас от простолюдието, ще разследвате ли Пеевски и Цацаров? Да излезете, ей тъй пред народа и да кажете -разследвах Цацаров и Пеевски но нищо не открих.

 2. 28
  Престъплението е в Китай | нерегистриран
  5
  -10
  До коментар #26 от " | нерегистриран":
  Всичкото хубаво, само не каза какво престъпление разследва и защо е точно в СГП. А това е основното, което трябва да каже един юрист прокурор, не да се прави на интересен с коронавируси.  Щом случайното разпределение е "коронавирус", значи деянието е извършено на територията на КНР ! Трябва да се види китайския НК какво предвижда.

 3. 27
  Цацаров герой, евро-Пеевски и ТОЙ | нерегистриран
  10
  -6  Я не ми се карай!

  04 април 2020 - 17:48 часаКоментари: 0

  3ОДОБРЯВАМ

  Бойко Борисов, ще ти говоря на "ти"

  Бойко Борисов, ще ти говоря на "ти"  Я не ми се карай!  Бойко Борисов, ще ти говоря на "ти", защото от тия брифинги имам чувството, че живеем заедно. И така, предполагам, е с всеки българин. Така че – второ лице, единствено число!  Гледах, разбира се, брифинга на обяд. А бе, ти защо се караш? Явно в тази извънредна ситуация тотално си забравил, че ти не си началник, директор, господар и овчар на всички българи, а си техен служител. И трябва да си отговорен, практичен, морален и разбира се – любезен. Защото ти си служител на суверена, а не той на тебе. Между другото си служител и на Парламента, защото България е парламентарна република, а не министър-председателска!  Така че защо ми се караш?  Аз спазвам всички правила на извънредното положение. Не ги харесвам, смятам, че са тъпи, но ги спазвам. Защото такъв е законът. Така че и ти спазвай добрия тон.  Вярно, към министрите си се държиш като овчар и така като ги унижаваш, всъщност унижаваш и себе си, защото ти си ги избрал. Обаче – така е – теб са те избрали, ти си ги избрал и явно е пълно около тебе с мисирки.  И, между другото, това дето каза вчера на Президента беше адски тъпо. Ама много тъпо. Преди твоята вражда с него има човещина и когато на човек е починал баща му – трябва да уважаваш неговата лична драма, а не да го наричаш "свекърва" и да му даваш съвети как трябва да се държи в тази негова трагедия, само защото не ти харесва как оценява твоите действия. Защото, Бойко, моралът е преди закона!  А бе, ти нямаш ли хора, които да те съветват как да се държиш, какви думи да ползваш, как да се обличаш? Защото ситуацията е извънредна за всички ни. И ти, като министър-председател, трябва да даваш пример във всяко едно отношение. И точно в тази извънредна ситуация започваш тотално да се самозабравяш. Хората са си по къщите, няма медии, които да ти опонират, няма Парламент, опозицията е скопена... Еее, какъв кеф!  Само ти! Ти и единствено ти начело на държавата.  Да, ама всичко това ще свърши!  Така че, ако обичаш, я не ми се карай!  Слави Трифонов  Свободен гражданин

 4. 26
  | нерегистриран
  14
  -7

  Всичкото хубаво, само не каза какво престъпление разследва и защо е точно в СГП. А това е основното, което трябва да каже един юрист прокурор, не да се прави на интересен с коронавируси.

 5. 25
  ххх | нерегистриран
  13
  -5

  Всички "гракнахте в хор за открития проблем в съда.А какво да кажем за прокуратурата-как така "особенни" дела се разпределят почти винаги на "верни прокурори"?Да се извърши проверка във всички районни,окръжни и апелативни прокуратури,и да видим какво ще излезе.

 6. 24
  До 19 | нерегистриран
  8
  -4

  Съдържанието на коментара, Ви, характеризира като надменно и със самочувствие без покритие същество, от една страна, а от друга - много уплашено същество, което се опитва да омаловажи действията на тези, които са посочени в коментара, тоест да ги манипулира!Не подценявайте тези, които сте посочили в коментара си!Ако си мислите, че с тези манипулативни, бих казал, на много ниско ниво/това си знаете, това си баите/похвати, ще се спасите за пореден път, май, няма да бъдат увенчани с успех!

 7. 23
  неприсъдружен | нерегистриран
  22
  -2

  Една от присъдружните дами- която уж бе конкурент за поста му, нещо в стила на нагласените търгове- вече получи заслужен отдих по-нагоре. Заслугите се определят по "методологията" на задкулисието, а не според действителните способности

 8. 22
  | нерегистриран
  3
  -9
  До коментар #21 от "До 19 | нерегистриран":
  Ти, да не се опитваш да манипулираш, тоест това с написаното в коментара ти, да не би, да е опит за всяване на страх у Главният прокурор, бившия Главен прокурор,че уж те нищо не разбират и да не вземат да си навредят!Ами,вие/имам предвид не само Вие, а и други, знаете вероятно кои/, наистина си мислите , че сте недосегаеми!Дали ще се размирише на ак... у Разград?

  Защо ли пишете главен прокурор с главно Г? А и паузи, препинателни знаци - признаци за вълнение. Нещо по същество на коментар 19 няма ли да кажете?

 9. 21
  До 19 | нерегистриран
  6
  -5

  Ти, да не се опитваш да манипулираш, тоест това с написаното в коментара ти, да не би, да е опит за всяване на страх у Главният прокурор, бившия Главен прокурор,че уж те нищо не разбират и да не вземат да си навредят!Ами,вие/имам предвид не само Вие, а и други, знаете вероятно кои/, наистина си мислите , че сте недосегаеми!Дали ще се размирише на ак... у Разград?

 10. 20
  | нерегистриран
  10
  0

  Aбе, някой да е гледал сутринта Нова телевизия, и по точно едно интервю, в което се споменава ..."Един човек с лаптоп в Разград...и.т.н.?Че аз съм пропуснал!

 11. 19
  В помощ на разследването | нерегистриран
  8
  -8

  От 2016 г. в плановете за изпълнение на препоръките от докладите по Механизма и сътрудничество е било предвидено извършване на всеки 6 месеца на мониторинг на системата за случайно разпределение на делата:

  https://mjs.bg/home/index/84506826-276f-42ac-a6f4-f791d8657dd1

  Отговорни за изпълнение на тази мярка са били ВСС и ИВСС. Не знам дали Христо Иванов и Калпакчиев са оказвали натиск това да не се прави, май има представляващи ВСС и главен инспектор, които е следвало да изпълняват мярката. Пък и бившият и настоящият главни прокурори май също са членове на ВСС и са гласували както съответните планове, така и отчетите по изпълнението им. А на приказките за човека с лаптоп от Разград и 10 000 евро, трябва да се знае, че за да се разпредели едно дело, трябва да се знае входящия номер, поставен при внасянето му - значи човек в регистратурата на съда, където е внесено; трябва да има някой, който от друг съд да влезе /сори, ама от улицата не става/, да извърши разпределението, като изключи всички ненадежни съдии и накрая председателят на съда, в който се намира делото, да официализира това, като подпише протокола за разпределение, в който обаче са включени тези, които са били изключени. Очевидно говорещите по темата член на СК на ВСС и главният прокурор нямат понятие за този процес, иначе не биха разпространявали такива откровени небивалици.

 12. 18
  RRR | нерегистриран
  6
  -7

  Пак го хлъзнаха на кората.

 13. 17
  До 16 и до 10 | нерегистриран
  8
  -1

  Известен принцип от психологията е, че когато имаш сериозен проблем/а, очевидно Вие имате/, тоест, си уплашен и то много, го отричаш, не го признаваш!Все едно не съществува!Вие имате сериозни проблеми, според моето скромно мнение, и най-вероятно, едва ли са свързани само с това дело!

 14. 16
  | нерегистриран
  0
  -7
  До коментар #14 от "До коментиращият 10, във вр.с коментар 8 | нерегистриран":
  До 10, във връзка с коментар 8 - Уточнението е още веднъж за теб, всезнайко!По делото, за което се посочва в коментар 8, СЕ ИМА ПРЕДВИД - ЛИЦЕТО, чиито ИНТЕРЕСИ СА ЗАСЕГНАТИ ОТ ПРЕДИКАТНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ/а какво и то, справка по въпросното дело/е гражданин на ЧУЖДА ДЪРЖАВА В ЗАПАДНА ЕВРОПА!Та, ТОВА СЕ ИМА ПРЕДВИД КОГАТО Е ИЗПОЛЗВАН ИЗРАЗА "ПОСТРАДАЛОТО ЛИЦЕ", а НЕ СМИСЪЛЪТ НА ИЗРАЗА " ПОСТРАДАЛО ЛИЦЕ" ПО БЪЛГАРСКИЯ НАКАЗАТЕЛИН КОДЕКС! ТО И ЗАТОВА НЕ Е ТЪРСЕН ЧУЖДИЯ ГРАЖДАНИН, тоест след като не може да бъде конституиран като граждански ищец и частен обвинител!Така, че, не се опитвай да се правиш на "Ни лук ял,ни мирисал!

  Писането на CapsLk показва сериозни смущения, учени от ЗАПАДНА ЕВРОПА са го доказали. Вземете мерки

 15. 15
  | нерегистриран
  2
  -2

  "Защо" е най-важният въпрос - защо сега, когато няма всъщност публични заседания, когато този доклад не е обсъждан където му е мястото и няма решение на ВСС, никой не е поискал все още становището на специалистите, които са разработили системата, на тези, които са изготвили техническото задание и изискванията за сигурност, вече се обсъжда нейната смяна. Дали пък проблемът наистина не е в нейната сигурност?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.