Лозан Панов ми дължи извинение заради системата за случайно разпределение на делата

Лозан Панов ми дължи извинение заради системата за случайно разпределение на делата
Данаил Кирилов, министър на правосъдието

Много съм разочарован, но не съм изненадан. Това каза пред "24 часа" правосъдният министър Данаил Кирилов по повод изводите на одитен доклад, че централизираната система за случайното разпределение на делата е несигурна и манипулирана.

В петък Софийската градска прокуратура започна разследване, което трябва да каже кой и кога нерегламентирано е прониквал в системата, която действа от 2015 г. Одит показа, че всеки с електронен подпис, дори и с минимални компютърни умения, може да проникне и да разпределя дела и да манипулира данни.

"Още през юни миналата година поставих въпроса. За съжаление, притесненията ми се оказват все по-основателни", добави правосъдният министър.

На 3 юли 2019 г. той отиде във ВКС, за да види как се извършва случайното разпределение на делата. Кирилов сам поиска да наблюдава разпределението на делата в Търговската колегия, където се решават правни спорове за милиони. Тогава министърът посочи, че дебатът за сигурността на системата е важен и ще поиска одит. След разгорещени спорове през декември ВСС реши да се направи такъв.

"Вместо председателят на ВКС Лозан Панов да се ангажира с проблема, той опита да ме злепостави. Мисля, че понастоящем ми дължи извинение", категоричен е правосъдният министър.

Кирилов добави, че е получавал много сигнали за несигурността на системата. "Според мен крайно време е да се изработи адекватна и ефективна", добави той.

В четвъртък изводите на одитния доклад ще бъдат дискутирани на заседание на Пленума на ВСС.

Още по темата

Турция затваря 30 големи града, маските задължителни навън

Предишна новина

Хиляди "ужилени" по схеми, свързани с коронавируса

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 13
  До 12 и 11 | нерегистриран
  7
  -17

  Защо сте толкова груб/а като обиждате по този примитивен начин министъра?!Защото ще ви секнат далаверите и ще бъдат изобличени истинските ви непочтенни лица!Ами, на всяко нещо му идва края, и то с гръм и трясък, най-вече на самонадеяните, наглите и мислещи себе си за "умни и красиви"!Коментарът ви, изпълнен с толкова много озлобление, показва безсилието и страха ви!

 2. 12
  | нерегистриран
  13
  -6

  Този иска и конвенцията за човешки права да дерогира! Само заради това му мислене и поведение , заслужава оставка ,порицание и морално осъждане. До сега не е оповестил искането му да е уважено,но е готов на всичко за Винету и неговата шайка .

 3. 11
  112 | нерегистриран
  20
  -6

  Гусин Кирилов, след като си получавал толкова много сигнали, защо чак сега се случват нещата, а? Бял хакер ли не успя да намериш навреме, за да провери системата, или просто се търсеше удобен момент? Много шум за нищо, както е казал дядо Шекспир - открили сте пукнатини, оправете ти. Ако откриете конкретно вмешателство по конкретни дела - действайте съответно, ама не си играйте игричките в медиите! Взе да ми писва да ме реформират, вече четвърт век...

 4. 10
  | нерегистриран
  26
  -5

  Аз искам да видя истинския доклад. Не поредната измислена статия на този неправен сайт, който е чисто политически и зачиства всичко, което не му пее в хора. Рядкост са обективните статии, а коментарите се трият и се забранява достъп от ай пи адреси на инакомислещи. Такова нещо у нас дори не съм виждал.

 5. 9
  Да 8 | нерегистриран
  8
  -13

  Абе, Разградски/имам предвид, че си родом от Разградската околия, терен на лиляво-червени, т.е. околията от Исперих, Разград, Кубрат и др.малки градчета от Разгр.област, и както видях в един коментар по др.ел.сайт, да ви наричат"Костовацо-прокопиевци", ти, май, си уплашен, и то, яко, а!? Или сте голяма работа, когато се съюзявате и заедно с вашия земляк др.Прокэпоффф, и адвокати от вашия район, се гаднярите нечовешки с различните от вас-"умни и красиви бок...ци!Дали ако се разровят нещата около вас, няма да получите възмездие за толкова много зло, което с течение на години, сте сторили, на кого ли, не!Щом хора, работили по разпределение на времето през т.н. "Татово време" във вашия краепостен вилает, едва са издържали и едва са се спасили от вас, и още разказват за вашата злоба, и липса на човещина, не ми се мисли, сега как са държите към тези, които не са от вилаета,и към различните от вас!

 6. 8
  един от народа | нерегистриран
  17
  -6

  Приказките за човека с лаптоп начални компютърни умения - трябва да се знае, че за да се разпредели едно дело, трябва да се знае входящия номер, поставен при внасянето му - значи човек в регистратурата на съда, където е внесено; трябва да има някой, който от друг съд да влезе /сори, ама от улицата не става/, да извърши разпределението, като изключи всички ненадежни съдии и накрая председателят на съда, в който се намира делото, да официализира това, като подпише протокола за разпределение, в който обаче са включени тези, които са били изключени.Още повече ,че са регистрирани както електронния подпис и ИП адреса-изобщо доста условности така ,че очевидно говорещите по темата член на СК на ВСС и главният прокурор нямат понятие за този процес, иначе не биха разпространявали такива откровени небивалици.

 7. 7
  ? | нерегистриран
  14
  -5

  И какво ги е правил "многото сигнали" Кирилов? Да е сезирал ИВСС?

 8. 4
  Хахаа | нерегистриран
  31
  -5

  Как ще се подиграваме, Дани е втората #Радост.....

 9. 3
  | нерегистриран
  24
  -7
  До коментар #2 от "До 1 | нерегистриран":
  Добре, че този министър постави началото!И не само, Панов трябва да му се извини, а и разни разпределящи дела, които съм чувал, че са правили подигравателни изказвания относно професионализма му!Едва ли не, че не бил добре, че нищо не разбирал от системата за разпределение!

  Наистина ли има хора, които се подиграват на Кирилов? Не мога да повярвам! Това не може да е истина!

 10. 2
  До 1 | нерегистриран
  12
  -24

  Добре, че този министър постави началото!И не само, Панов трябва да му се извини, а и разни разпределящи дела, които съм чувал, че са правили подигравателни изказвания относно професионализма му!Едва ли не, че не бил добре, че нищо не разбирал от системата за разпределение!

 11. 1
  Още | нерегистриран
  27
  -9

  Още един "капацитет"

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.