Дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес извън България

Дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес извън България
Кадри от посещението на правосъдния министър във ВКС, при което му бе демонстрирано случайното разпределение на дело, снимка:БНТ

Има данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България, посредством системата за случайно разпределение на дела, твърди БНТ, позовавайки се на свои източници.

Междувременно, правосъдният министър Данаил Кирилов е свикал заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 9 април и в дневния ред е включено обсъждането на одитния доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана.

Одиторите са категорични, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата.

Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са извън територията на България.

"Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места", заявил е Кирилов пред БНТ.

Както "Правен свят" писа, по време на проверката от администрацията на Висшия съдебен съвет не са осигурили достъп до централния сървър на системата и одиторите не са проверили конкретните лог-файлове. Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър вече повече от половин година.

"Те казаха, че никога не са проверявали логовете, че всъщност информацията, която се събира там и за която се разчита, че е контролна и трябва да послужи за сверка и за установяване, никога не е била използвана за това", посочил е Кирилов.

Министърът ще настоява Висшия съдебен съвет да вземе решение за изработването на изцяло нова централизирана система за случайно разпределение на делата. За това призова пред "Правен свят" и представляващият ВСС Боян Магдалинчев. 

"Да бъде и надлежно сертифицирана, да бъде сигурна, и съответно нейната експлоатация да има всички гаранции и технически и правни", коментира правосъдният министър и допълни, че според него до въвеждането на новата система, ще трябва настоящата да бъде преработена така, че да няма възможност за достъп извън съдилищата.

Председателят на ВКС Лозан Панов все още не е получил доклада и ще има позиция след като се запознае с него.

Още по темата

Иван Гешев пита Лозан Панов защо не искаше одит на системата за случайно разпределение на дела

Предишна новина

Предложението за мораториум върху плащания по кредити ще бъде внесено в БНБ

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 22
  нерегистриран | нерегистриран
  3
  0

  А бе Каскет голям циркаджия си бе. Как не ти омръзна да ставаш за смях на цяла България ? По простотия минаваш вече и Бай Ганьо.

 2. 21
  До 19 | нерегистриран
  3
  0

  Разград явно е проблемът на Гешев, той го спомена онзи ден

 3. 20
  | нерегистриран
  9
  -1

  Пълни щуротии и дивотии!!! Стига ни занимавахте с глупости!! Хайде, с IP от космоса е разпределено

 4. 19
  До 18 | нерегистриран
  5
  -2

  Да не би голямата ви драма да е Разград, че сте го посочили на първо място?Защо така, нещо притеснително ли има?

 5. 18
  Шизо | нерегистриран
  14
  -2

  То не беше Разград, не бяха екзотични острови, пък шпионско дело от чужбина, пък сутринта в 24 часа - софийски ай пи адрес...

 6. 17
  Запознат | нерегистриран
  11
  -3

  За какъв съдия говорите,след като делото е явно на фаза досъдебно производство щом има обвиняем , а не подсъдим ?

 7. 16
  | нерегистриран
  1
  -9

  Това и Помпео го знаеше като размаха пръст, кучето е заровено другаде, не е въпроса защо конкретното дело е разпределено на конкретен съдия, а затова защо материалите са образувани в дело и въобще се е стигнало до разпределение, няма как с жалбата да е приложен протокола за разпределението на делото

 8. 15
  До 14 | нерегистриран
  12
  -7

  Между другото отдавна си мисля, че има нищо такова, за която се посочил в коментара!За някои, които сега са във ВСС, съм се чудел как е възможно да бъдат избрани!И честно казано ми е минавало през ума, че може да са избрани, от нечия друга ръчичка, а не от магистратите!И колкото времето минава, все повече си го мисля!Като чета коментари в електронни сайтове, вкл.и тизи на другаря Червените разградски бузки, на ближни нему, някои от които подсъдими,имам чувството, че някои хора са изпаднали в страшен стрес,панически отричат фактите, които се изнасят за незаконното проникване в системата за т.н.случайно, а на практика е не случайно разпределение на дела!Моите искрени поздравления за главния прокурор и министъра на правосъдието!Бъдете все така смели, както и всички, които ще следва да работят по разследването!Късмет и здраве!с уважение, един съдия!

 9. 14
  B | нерегистриран
  19
  0

  Това същите сървъри на който се отчитаха гласовете за избор на настоящия ВСС ли са и може ли да се окаже, че не малка част от членовете му са избрани извън България.

 10. 13
  До 12 | нерегистриран
  10
  -8

  Ами, сега!?????????Сега, цяла нощ, няма да спинкате , "умни е красиви!Ах, как само ви пускат по пързалката...!Така ви се пада, самонадеяни, въздухари под налягане!Кой ми ср....в гащите?!

 11. 12
  | нерегистриран
  18
  -6

  Как установиха разпределянето на дело от IP извън страната, като на одиторите не е даден достъп до лог файловете? Това е безсмислица.

 12. 11
  | нерегистриран
  16
  -7

  Чак пък дело за шпионаж? Има ли такива дела? И било разпределено на конкретен съдия! Еми, много ясно - то при всички положения трябва да бъде разпределено на определен, конкретен , съдия. Че на кого да бъде разпределено? Ами на конкретен съдия! Голяма новина!

 13. 10
  съдия | нерегистриран
  18
  -3

  До №3- то е вярно, че само едно дело за шпионаж знаем и то е за обжалване на забрана за напускане пределите на страната. Само че такова дело на конкретен дежурен съдия не може да се падне без намерение на прокуратурата точно този ден да го вкара с идеята да се падне точно на този съдия. Сега какво ще кажеш, да не си вкараме автогол май?

 14. 9
  | нерегистриран
  9
  -11
  До коментар #7 от "Бре-брее | нерегистриран":
  Само да не се окаже,че е поредната новина,целяща отклоняване на вниманието от актуалните проблеми -например едно желание за ограничаване правата на човека.....,което възмути доста хора у нас и в ЕС.И крадеца вика-дръжте крадеца...-българска поговорка.

  А, ако се окаже вярно? Какво ще изломотиш тогава?

 15. 7
  Бре-брее | нерегистриран
  20
  -6

  Само да не се окаже,че е поредната новина,целяща отклоняване на вниманието от актуалните проблеми -например едно желание за ограничаване правата на човека.....,което възмути доста хора у нас и в ЕС.И крадеца вика-дръжте крадеца...-българска поговорка.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.