Правозащитници в самоизолация

Правозащитници в самоизолация
Животът в ромските гета в България кипи с пълна мощ, а "пазителите" на техните права отсъстват, снимки: Цветан Томчев, в-к "Труд"

Двадесет и осем дни – толкова е срокът за карантина на всеки заболял от пандемията COVID-19 в България. Задължителен период, в които болният преминава през медикаментозно лечение, което, ако се окаже успешно, следва след себе си естествена социална изолация. За болните от коронавирус подобни мерки са не само необходими, но и задължителни. За останалите граждани на страната са в сила други предпазни мерки, които вече и децата вероятно знаят наизуст, а санкцията от 5 000 лв., която до момента следва неспазването им, придоби печална популярност из любителите на разходките в парка и планината в последните две седмици. С времето от началото на въвеждането на извънредно положение у нас, все повече граждани се съобразяват със ситуацията и спазват стриктно наложените мерки. Не буди изненада, но и дори в тази кризисна не само за цялата страна ситуация, а и света, се оказва, че правилата отново не са за всички. 

От десетки публикации в медиите и социалните мрежи излиза наяве един особено притеснителен факт, на който единственият обърнал внимание засега се оказа главният прокурор Иван Гешев. А именно – че стотици роми съвсем безгрижно заливат улиците на гетата без предпазни средства. Ситуацията с ромските гета ескалира до там, че се наложи кметовете на някои общини да затворят кварталите, в които те живеят, за да избегнат струпването и свободното им придвижване на големи групи из населените места.

Това моментално предизвика реакцията на част от по-либерално настроените медии и граждани, които излязоха с твърдението, че подобни мерки нарушават човешките права на малцинствените групи. Къде обаче се намират правозащитните организации, които ежегодно взимат стотици хиляди левове за кампании и акции в подкрепа на правата на тези групи? Може би са в самоизолация.

Да вземем например добре известната с критичните си позиции към всяка съществуваща у нас институция организация Български хелзинкски комитет (БХК). Това е организацията, която е и най-активна в борбата си срещу държавата пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), но за съжаление в момента е заела напълно пасивна позиция щом се отнася до разясняването на правата и задълженията на българските граждани от ромски произход.

Според официалната интернет страница на БХК, на теория целите на организацията са насърчаване на уважение и защита за правата на човека; да лобира за законодателни промени за привеждане на българското законодателство в съответствие с международните стандарти; да поощрява обществен дебат по правозащитни проблеми и да популяризира правозащитната идея сред широката общественост. Работата на БХК се основава на организиране на системни наблюдения върху ситуацията с човешките права в РБ и в чужбина; изготвяне на доклади за ситуацията с правата на човека и разпространяване в страната и в чужбина; изготвяне, превеждане и разпространяване на материали, свързани с теорията и практиката на правата на човека; организиране на конференции, семинари, публични акции и други законни форми на гражданската дейност, свързани със защитата на човешките права. За изпълнението на посочените цели и задачи организацията е разполагала с половин милион лева за последната приключила година, сочи пък финансовият й отчет.

Колкото и романтична и благородна до звучи на теория идеята на БХК, на практика се оказва, че нейните представители напълно са се самоизолирали от дейностите, за които твърдят, че са призвани, а проблемът в ромските гета и незнанието на техните жители относно променения статут на правата и задълженията им се задълбочава с всеки изминал ден.

Вероятно никой няма да бъде изненадан, ако организации като БХК се опитат постфактум да се възползват от ситуацията с разрастващата се пандемия и наложеното в страната извънредно положение, отправяйки до ЕСПЧ вълна от жалби за нарушени човешки права, вследствие на мерките, които се взимат от страна на властите в ромските гета у нас. Това със сигурност би донесло на "правозащитниците" допълнителни аргументи във войната, която те водят с държавата, но несъмнено и значително по-високи хонорари. Въпреки това е добре да им бъде напомнено – сега е времето за разяснителни кампании и акции. Утре вече ще е късно!

Защо МВР глоби мъж на метри от дома му?

Предишна новина

Неутрализирана е международна престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.