Роми пребиха и ограбиха 86-годишен мъж в Трилистник, главният прокурор посети селото

Роми пребиха и ограбиха 86-годишен мъж в Трилистник, главният прокурор посети селото
Главният прокурор Иван Гешев в Трилистник, снимка:БНТ

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов пристигнаха тази сутрин в пловдивското село Трилистник, където се проведе специализирана операция срещу битовата престъпност, съобщи БНТ.

Поводът е нанесен побой и грабеж на 86-годишен мъж, от когото в нощта на събота срещу неделя, двама жители на селото са отнели 100 лв. Извършителите на престъплението са задържани, те са на 32 и на 16 години. Между 00,10 ч и 00,30 часа двама извършители влезли в дома на възрастния мъж, като разбили входната врата. Те му нанесли удари в лицето, след което преровили жилището и открили и отнели портфейл, в който имало 100 лева и лични документи. Двамата избягали, като взели парите и изхвърлили портмонето.  Те са подготвили и кафе машина за отнемане, уточниха от държавното обвинение.

След като бил подаден сигнал на тел. 112, незабавно са били предприети оперативно – издирвателни мероприятия от служители на отдел "Криминална полиция"  към ОД на МВР – Пловдив и на РУ на МВР-Труд, под ръководството на Окръжна и Районна прокуратура-Пловдив.  Грабежът е бил разкрит само за няколко часа, като са установени и задържани извършителите на престъплението – Павел А., на 32 г., и Ангел М., на 16 г.,от с. Трилистник.

Двамата ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за извършения в съучастие грабеж (престъпление по чл. 198, ал.1, вр. чл. 20, ал.2 от НК, а за непълнолетния извършител и вр. чл. 63, ал.1, т.3 от НК) и ще бъдат задържани от наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение "Задържане под стража". Непълнолетният Ангел М. е бил осъждан за извършено от него блудство през 2019 г., като настоящото му деяние е извършено в рамките на определения му от съда изпитателен срок на условното осъждане.

"Призоваваме гражданите, ако са пострадали от престъпления, извършени от двамата обвиняеми, да се обадят и подадат сигнал в МВР или Прокуратурата", апелират от прокуратурата.

Пред кмета на Трилистиник Мирчо Петров, главният прокурор Иван Гешев посочи, че независимо от извънредното положение, органите на реда няма да допуснат нападенията срещу възрастни хора да останат безнаказани. "Това, че имаме извънредно положение и МВР са ангажирани с много други дейности, не означава, че трябва да се спре да се работи. Когато има престъпления, ще трябва да има реакция. Оправданието, че нямаш работа, не може да е оправдание да грабиш възрастните хора", посочи Иван Гешев и добави, че правоохранителните и правораздавателните органи взимат мерки по отношение на очаквания ръст на битовата престъпност във връзка с влошаващото се икономическо положение. "Вие днес показахте, че държава, която всички обвиняват, не е мащеха и се грижи за народа си", посочи от своя страна кметът на Трилистник.

Иван Гешев и Ивайло Иванов посетиха и потърпевшия Христо Васков, който се възстановява. Главният прокурор е осигурил пострадалият възрастен мъж да бъде прегледан повторно от медицински екип, кой то ще го посети в дома му в село Трилистник.

Предвидените от закона наказания за престъплението в което двамата нападатели ще бъдат обвинени, са съответно: лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години – за пълнолетния извършител и лишаване от свобода за срок до 3 години – за непълнолетния. Разследването по случаяпродължава, като до момента, са били извършени разпити на свидетели, оглед, претърсване и изземване. Иззети са веществени доказателства. Предстои назначаване на експертизи.

Павел А. , снимки:ПРБ

Ангел М.

COVID-19 и договорите за наем

Предишна новина

ВАП изиска от Агенция Митници информация за съхраняваните количества спирт в данъчните складове

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 5
  ? | нерегистриран
  3
  -1

  А посещение в ББР кога? Или 75 млн. кредит за фирма с 2000 лв приходи не е нещо, което интересува прокуратурата

 2. 4
  питащ | нерегистриран
  3
  -1

  Тази персона със светлите дрехи и маска,полицейски служител ли е?

 3. 3
  | нерегистриран
  7
  -2

  Този ако не го дават 2 дни по телевизията, ще се поболее.

 4. 2
  RRR | нерегистриран
  4
  -2

  Това нещо определено не знае къде е и какво прави.Явно си мисли, че е в някое РУ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.