Лозан Панов се прави, че не е разбрал за доклада от одита на системата за случайно разпределение на дела

Лозан Панов се прави, че не е разбрал за доклада от одита на системата за случайно разпределение на дела
Лозан Панов, председател на ВКС, снимка:архив

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се прави, че не е разбрал за наличието на доклад за одита на системата за случайно разпределение на дела, макар че същият е постъпил във Висшия съдебен съвет (ВСС) около средата на март месец т.г. Това стана ясно от лаконично съобщение, разпространено до медиите от кабинета на Панов.

Припомняме, че в неделя главният прокурор Иван Гешев зададе задочно въпрос на Панов защо през 2019 г. бе такъв яростен противник на извършването на проверка на сигурността на системата от външни влияния.

Съобщението на председателя на ВКС, което дословно гласи "от Висшия съдебен съвет (ВСС) до момента не е изпратен на председателя на Върховния касационен съд обсъжданият публично от главния прокурор, министъра на правосъдието и членове на ВСС одитен доклад за системата за случайно разпределение на делата в съдилищата в Република България", отговаря донякъде на въпроса на Гешев. А именно – че Панов за пореден път демонстрира пълна незаинтересованост към същинските проблеми на съдебната система, дори когато доверието в последната е застрашено от пълен срив.

Миналата седмица "Правен свят" реторично попита дали Съдийската колегия има председателстващ, а ВКС ръководител. Поводът тогава беше тоталното отсъствие на Панов при обсъждането от страна на колегите му на мерките за превенция от разпространение на COVID-19 сред магистратите и съдебните служители и начините на работа в съдилищата у нас. И сега този въпрос изглежда актуален.

Остава надеждата, че председателят на ВКС и председателстващ Съдийската колегия, ще намери време и концентрация да влезе в законоустановената си роля до четвъртък, когато Пленумът на ВСС ще дискутира скандала с пробивите в системата за случайно разпределение на дела.

Малко след разпращането на информацията до медиите от кабинета на Панов, с която обществеността бе уведомена, че председателят на ВКС е чакал специална покана, за да се запознае с доклада от одита, той се поправи и пусна второ съобщение.

 

В него Панов призовава ВСС да оповести публично цялото съдържание на доклада за сигурността на системата за случайно разпределение на дела.

 

Ето и второто съобщение на председателя на ВКС:

 

След уведомяването днес на обществеността (чрез съобщение, публикувано в страницата на Върховния касационен съд в 12.40 ч. и изпратено до медиите) за факта, че на председателя на ВКС не е предоставен одитният доклад за системата за случайно разпределение на делата в съдилищата в Република България, в 13.34 ч. докладът бе изпратен чрез електронна поща до членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

Поради множеството публични интерпретации относно съдържанието и заключенията в одита, направени през последните дни от главния прокурор, министъра на правосъдието и членове на ВСС, председателят на Върховния касационен съд призовава в страницата на Висшия съдебен съвет в интернет да бъде публикуван документът, за да могат българските граждани сами да се запознаят с неговото оригинално съдържание. 

Данаил Кирилов представи пред колегите си от ЕС законодателните мерки на България за извънредното положение

Предишна новина

Прокуратурата проверява дали има опасност болницата в Гоце Делчев да спре да обслужва населението

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 14
  бай Ганьо прави избори | нерегистриран
  7
  0

  Това със "случайното разпределение" е най-малкият грях на председателя. Трябва да се проследи самото му назначение- политически протекции, политически алъш-вериш, търговия с влияние, намеса на извънсъдебни фактори, нагласен конкурс, така, че в крайна сметка " и вълкът да е сит, и агнето цяло"-което означава и на "загубилия" да намерят служба. Нещо в стила на мафиотските организации- по подобен начин избират шефове на масонски ложи или на циганското мешере, на затворени общества, на постове, генерирани от задкулисието. Съответно- избраният поема определени ангажименти. Жалкото и парадоксалното е, че това се случва тъкмо в сфера, която по закон трябва да противостои на тези отвратителни и противозаконни прояви. А, изглежда, че те са част от действителността.

 2. 12
  Platoon | нерегистриран
  19
  -20

  То е ясно, че умира прокуратурата да джурка тя делата в съда и да ги наджурква на послушни съдийчета. Но както се види от актуалната санитарна обстановка, кутиите на Пандора са мнооого. Демек да ви направи някой сметката първо

 3. 11
  Петко 2 | нерегистриран
  14
  -2

  Пише се сървър, не сървар, граматици такива!

 4. 10
  Службев | нерегистриран
  22
  -8
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Публична тайна е, че не му пука за проблемите на съда, както и че почти не стъпва там. За него съществуват само проблемите на приятелите му в политиката и подсъдимите лица. Затова е лесен отговорът защо е гласувал против одита - нали системата е на приятелите му?

  За какво да му пука ? Остава му още една година, после ще му намерят друга служба, освен, ако....не се наложи да събеседва с колегите си на Г.М. Димитров. А дотогава спокойно ще посещава Драгалевския манастир и ще дири покой зад стените на манастира, ще се моли за изцерението на греховете си заедно с познатата компания- леля Бети, баба Елена и чичо Ване, който направи комунистите капиталисти.

 5. 9
  Ами сега ... Бети Панова ... касичка ли е на съда? | нерегистриран
  30
  -15

  Отивате при Бети Панова , пускате реклама във Виршафтблат Булгарише или плащате за дописка там и официално сте платили за радзпределяне на дело! Законно, ще ви издаде фактура! А за кого пише и кой рекламира! Прокуратурата да види. А против кого пише също е важно, защото те обикновенно ще бъдат загубили съдебните дела в съда! Това не е ли по-опасно от корона вируса! Застрашена е държавността, това е по-опасно от всичко познато ни до сега! Искаме отговори, а не оглушително мълчание, както Лозан Панов обикновенно реагира на такива въпроси...

 6. 8
  Лозан Панов- жажда за власт и корупция | нерегистриран
  33
  -19

  Лозан Панов се скри отново?! А в четвъртък ще е болен 100% ...

  Очакваме Христо Иванов, Калпакчиев и Съюза на Съдиите да щурмуват БТВ в напоително обясняване, как това не е истина!!! Обаче, кой ще им повярва, те нямат експертиза, нямат опит. Да не забравяме как през 2014г. Христо Иванов търсеше на картата на София къде е съдебната палата !? Откри я, но нямаше време да види как работи, той беше зает с ефирни изяви и с това да говори за съдебна реформа, нещо което още не разбира. За това Христо Иванов, Лозан Панов и Калпакчиев обикновенно ги канят да гостуват в предавания без опоненти, иначе отказват! Изводите сами си ги направете.

 7. 7
  Спешни мерки ...държавата е в опасност | нерегистриран
  26
  -13

  Главния прокурор да изземе сървара от ВСС!

  А да не забравяме, че министъра като бе при Лозан Панов изрази съмнение за "случайното разпределение на дела!! А Лозан се правеше на чукнат! Както винаги, когато не му изнася!

 8. 6
  | нерегистриран
  18
  -22

  Хайде по-сериозно. Кои членове на СК са били против одита? Конкретно с факти, ако може. И по-важното - тази система за случайно разпределение на делата, кога и от кого беше приета и наложена?

 9. 5
  Смисълът на нещата | нерегистриран
  13
  -21

  Последно пускаме димки.... щото става ясно днес, че и болниците няма да получат 100% субсидиране. Защо ли?

 10. 4
  | нерегистриран
  26
  -2
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Публична тайна е, че не му пука за проблемите на съда, както и че почти не стъпва там. За него съществуват само проблемите на приятелите му в политиката и подсъдимите лица. Затова е лесен отговорът защо е гласувал против одита - нали системата е на приятелите му?

  Разкримването на подобни "публични тайни" допринся за издигане престижа на съдебната власт, ама много!

 11. 3
  Лозан | нерегистриран
  36
  -12

  пряко отговорен ли е за въвеждането и експлоатацията на т.н. Централизирана система за разпределение на делата във всички съдилища в Република България.Тази Централизирана система не беше ли въведена с Решение на ВСС /Протокол № 37/29.09.2015 г./ и защо трябва Лозан да разбира каквото и да е по отношение въпросната система? 12. 2
  | нерегистриран
  26
  -23

  Публична тайна е, че не му пука за проблемите на съда, както и че почти не стъпва там. За него съществуват само проблемите на приятелите му в политиката и подсъдимите лица. Затова е лесен отговорът защо е гласувал против одита - нали системата е на приятелите му?

 13. 1
  Хахах | нерегистриран
  22
  -6

  Последно кое е вярно - не е разбрал или е бил против одита? Или нещо трето? Иличетвърто?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.