Дела ще се образуват и обявяват, но при празни съдилища и по възможност

Дела ще се образуват и обявяват, но при празни съдилища и по възможност

Всички дела ще се образуват и обявяват, но при празни съдилища и при стриктно спазване на мерките против разпространението на COVID-19, ако органът има такава възможност – това реши Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) по предложение на Боряна Димитрова.

Сред предложенията на Димитрова фигурира и такова пpи възмoжнocт изгoтвeнитe cъдeбни aĸтoвe мoгaт дa бъдaт пyблиĸyвaни нa интepнeт cтpaницитe нa cъдилищaтa, ĸaтo нe ce изпpaщaт cъoбщeния нa cтpaнитe

"Πpeдлoжeниятa ca в xипoтeзa нa "зaтвopeни" cъдилищa извъpшвaнe нa paбoтaтa в paмĸитe нa cъздaдeнитe дeжypcтвa, нe yвeличaвaнe нa идвaщитe нa paбoтa. Koнĸpeтнo  – нa пpeцeнĸaтa нa aдминиcтpaтивнитe pъĸoвoдитeли дa e възмoжнocттa зa oбpaзyвaнe и aдминиcтpиpaнe нa дeлa извън пocoчeнитe в извънpeдния зaĸoн пpи ycлoвиятa нa peшeниeтo нa Cъдийcĸaтa ĸoлeгия oт 15 мapт и в cъдилищaтa, в ĸoитo тoвa e възмoжнo. Bтopo, пpoизнacянe в зaĸpитo зaceдaниe пo възмoжнocт диcтaнциoннo, aĸo нe e възмoжнo, в гpaфиĸa нa cъдиятa или нa cъдeбния cъcтaв пo дeжypcтвa. Mнoгo cъдилищa ca opгaнизиpaли диcтaнциoннa paбoтa нa cъcтaви, пocлe дeжypният впиcвa. Tpeтo, cъдeбни aĸтoвe, ĸoитo мoгaт дa ce oбявявaт, дa oтмeним чacт oт peшeниeтo cи  – чe изгoтвeнитe aĸтoвe ce пpeдaвaт и ce впиcвaт, cлeд oтпaдaнe нa извънpeднoтo пoлoжeниe и дa ĸaжeм – cпopeд възмoжнocтитe нa cъoтвeтния cъд, бeз нapyшaвaнe нa зaбpaнитe, изгoтвeнитe cъдeбни aĸтoвe мoгaт дa ce пpeдaвaт зa oбявявaнe и впиcвaнe пpи cъoтвeтнo cъздaдeнa opгaнидaция. Πpи възмoжнocт изгoтвeнитe cъдeбни aĸтoвe мoгaт дa бъдaт пyблиĸyвaни нa интepнeт cтpaницитe нa cъдилищaтa, ĸaтo нe ce изпpaщaт cъoбщeния нa cтpaнитe. Πpи пpeнacpoчвaнeтo нa зaceдaния, oт cвoя cтpaнa, oтcpoчeнитe oт cъдeбни зaceдaния пpoизвoдcтвa cлeдвa дa бъдaт paзглeдaни пpeди нoвooбpaзyвaнитe", уточни Димитpoвa.

Другите предложения на кадровика са съдебните актове, които подлежат на инстанционен контрол, да могат да се обявяват след изготвяне и подписване, както и да се изготви организация старите забавени до момента дела да бъдат насрочвани преимуществено пред новообразуваните. Идеята е и да отпадне точката от предходни решения на Съдийската колегия на ВСС за делата, които следва да продължи да се образуват в извънредно положение и по които текат срокове, заради решението на парламента от понеделник, с което депутатите промениха закона и посочиха в приложение кои точно ще са тези производства.

Георги Чолаков пък посочи, че е получил няколко обаждания от притеснени магистрати и служители още по време на самото заседание на Колегията, за да изразят страховете си, че това решение на кадровиците може да отвори вратите на съда.

Олга Керелска коментира въпроса за електронните папки на делата в съдилищата, като призова съдиите да комплектоват материалите по възможност в най-кратък срок, за да са достъпни за страните. "Трябва да решим въпроса с техниката в съдилищата и с човешкия ресурс от хора, които ще сканират документите и ще обезличават данните", коментира Керелска.

 "Не мисля, че можем да имаме един аршин към всички съдилища. Те са различни по големина, специализация и т.н. Нека направим такава организация, че да позволим на административните ръководители да организират работата. Но не да ги задължаваме. Ние например не можем да задължим председателя на СРС да образува всички заповедни производства, защото това значи да върнем хората в съда. Не може да имаме един подход към съда в Генерал Тошево и към СРС", коментира и Красимир Шекерджиев.

"Не може да създаваме различни процесуални правила за съдилищата", опонира Атанаска Дишева.

"Даваме възможност не да се лежи вкъщи, а да се работи, при спазването на всички мерки. Кое точно не разбират колегите. Ако действително няма възможност да се работи, няма да се търси отговорност. Това е управленско решение", обясни Боряна Димитрова.

Драгомир Кояджиков пък опонира, че няма смисъл от приемането още веднъж на указания до ръководителите да преценяват дали да образуват дела, тъй като такава възможност Съдийската колегия вече даде на председателите на съдилища в предходно свое решение от миналата седмица.

Оказа се обаче, че мнозинството в Колегията прави разлика между това административните ръководители да преценяват дали да се образуват само спешни дела и задължаването им да образуват всички производства, при наличието на възможност, като кадровиците приеха всички предложения на Боряна Димитрова.

По-високо минимално обезщетение за безработица предлага КНСБ

Предишна новина

Съдиите от Окръжен съд – Велико Търново са приключили 1819 дела през 2019 година

Следваща новина

Коментари

39 Коментара

 1. 41
  | нерегистриран
  1
  0

  Само да ви светна, че решението се съобщава на страните, тако както е предвидено в процесуалните закони, а не с обявяването му в системата. След като се обяви съд.акт, получава номер от системата, съдията на го предава в деловодството, съд.секретар го редактира, деловодителят го присъединява към делото в системата и едва тогава е достъпно за гражданите. Това обаче не означава, че е съобщен съд.акт. При извънредното положение не текат процесуалните срокове. Съобщения за решението не могат да се връчат и ако страна не е предоставила тел.,ел.адрес се обезмисля цялото безумно нещо по обявяването. Почти е същото положението с новообразуваните дела, тъй като страните няма да се призовават или уведомяват за разпореждането на докладчика. Единствено ще се съберем на едно място и по едно и също време много хора, което категорично нарушава мерките при извънредното положение.

 2. 40
  | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #38 от "Кукуригу | нерегистриран":
  "През това време на сайта ще има решение, то няма да се счита за връчено, но едната страна/технически грамотна/ два месеца ще мисли и пише жалба, а другата страна/напр. от село Х/ дори няма да й изпратено съобщение."  Не се съмнявам, че на технически неграмотната страна от село Х само техническата неграмотност и породеният от това по-кратък (само двуседмичен) срок за мислене на жалбата в сравнение с този на другата страна и пречи да си напише жалбата като хората. Само това и е кусур. ;) Виж, ако се връчи на хартия решението на технически неграмотния У от село Х, той няма да има никакъв проблем и нужда от помощ.

  Да, има единици възрастни адвокати, които също като У от село Х не ползват интернет, но те пък имат деца и внуци, колеги, които не са им конкуренти по даденото дело, приятели и пр.  Решенията при неизвънредно положение нормално се обезличават и се появяват и интернет още вечерта на същия ден, в който са са постановени и качени в програмата. И едва на следващия или по-следващия ден тепърва заминават към страните, а могат да пристигнат при тях и няколко седмици след заминаването. Та не ми ги разправяйте тези, че подобно нещо, някой да може да си види решението в нета, преди да му е връчено, е уникална особеност на извънредното положение.  Това не е вярно. Съообщенията се изпращат в деня, в който е обявено решението.

  Кога ще бъде връчено вече е друг въпрос, но съдът е изпратил съобщенията и страните са поставени при равни условия.

 3. 39
  Кукуригу | нерегистриран
  1
  -1

  Мрънкач до мрънкача и тук като навсякъде.

  Медиците, мола ви съ, имали право на избор дали да си вършат работата и дали да напуснат системата, съдиите и служителите, горките - не. Верно ли? :D

  И нашето положение е сравнимо с тяхното по опасност от заразяване?

  За протокола: районен съдия в областен град съм и също дежурих тези дни. Леко с изхвърлянията, че така всички олекваме заради някои.

 4. 38
  Кукуригу | нерегистриран
  1
  0

  "През това време на сайта ще има решение, то няма да се счита за връчено, но едната страна/технически грамотна/ два месеца ще мисли и пише жалба, а другата страна/напр. от село Х/ дори няма да й изпратено съобщение."  Не се съмнявам, че на технически неграмотната страна от село Х само техническата неграмотност и породеният от това по-кратък (само двуседмичен) срок за мислене на жалбата в сравнение с този на другата страна и пречи да си напише жалбата като хората. Само това и е кусур. ;) Виж, ако се връчи на хартия решението на технически неграмотния У от село Х, той няма да има никакъв проблем и нужда от помощ.

  Да, има единици възрастни адвокати, които също като У от село Х не ползват интернет, но те пък имат деца и внуци, колеги, които не са им конкуренти по даденото дело, приятели и пр.  Решенията при неизвънредно положение нормално се обезличават и се появяват и интернет още вечерта на същия ден, в който са са постановени и качени в програмата. И едва на следващия или по-следващия ден тепърва заминават към страните, а могат да пристигнат при тях и няколко седмици след заминаването. Та не ми ги разправяйте тези, че подобно нещо, някой да може да си види решението в нета, преди да му е връчено, е уникална особеност на извънредното положение.

 5. 37
  Един призрак броди... | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #36 от "Рс | нерегистриран":
  Имаме малоумен председател, който на фона на тази пандемия се е "закахърил" да пуска съдиите в принудителна отпуска. Как мислите  В това безвремие , което ни е обхванало колеги ,не бих могъл да изключа в бъдещето да дойде един призрачен ден , когато ще се постановяват присъди в закрити заседания,онлайн от в къщи, от тавана , от мазето...или дявол знае откъде.

 6. 36
  Рс | нерегистриран
  5
  0

  Имаме малоумен председател, който на фона на тази пандемия се е "закахърил" да пуска съдиите в принудителна отпуска. Как мислите

 7. 35
  съдия | нерегистриран
  1
  -9

  Единствената от цялата съдийска колегия, която беше в час е Боряна Димитрова. Единственият, който до последно не разбра за какво става въпрос е Кояджиков. Няма да коментирам Керелска, Дишева и всезнаещата Марчева. Това, което прие съдийската колегия е разумно. Колеги, на който не му се работи, да не работи. Който го е страх от мечки, да не ходи в гората. Не я познавам лично колегата Боряна Димитрова, но предложенията й бяха разумни. Вие явно не си давате сметка, че това извънредно положение ще мине и ще го забравим. А какво ще правим от там нататък? Все пак сме съд, не сме прокуратура. Трябва да се мисли и за обикновените хора, които чакат от нас справедливост. Аз между другото съм на работа.

 8. 33
  | нерегистриран
  9
  -1
  До коментар #28 от "ПИТАМ | нерегистриран":
  Тъй като това решение на ВСС е напълно неясно,ПИТАМ ЩЕ СЕ РАЗГЛЕЖДАТ ЛИ след 13.04.2020 г. ПРЕНАСРОЧЕНИТЕ ОТ м.МАРТ ОТКРИТИ СЪДЕБНИ ЗАСЕДАНИЯ ? Това го направихме ,тъй като смятахме ,че извънредното положение ще е само 1 месец.Сега ще пренасрочваме ли с още един месец /за след 13.05.2020 г./или не ? Какъв е смисълът изобщо да пренасрочваме ,след като няма гаранция ,че няма отново да се удължи извънредното положение ? ОТКРИТИТЕ ЗАСЕДАНИЯ СА ПРОБЛЕМ, при закритите няма проблем,всеки съдия може да си ги пише където иска.ВСС не казва нищо за откритите СЗ.

  Ама какво пречи да се практикува сто пъти казарменото упражнение "тая купчина камъни да се премести от мен до другото дърво и после обратно"!? Така де, всяка седмица ВСС ще снася по някое недоразумение, та да се юрка войската.

  Единствен конкурент по премудрости им е чудният ни министър с пропорционалните му диспропорции. 9. 31
  | нерегистриран
  19
  0

  Най-малкото, което могат да направят някои като Боряна и всички подкрепили незаконосъобразното решение на ВСС, лежейки от диваните си , както ги видяхме, е публично да се извинят на колегите си , чийто живот и здраве застрашават и да дарят заплатите си за лечение на болните служители!

  Сега е момента и прокуратурата да се самосезира като използва правомощията си във връзка с надзора за законосъобразност, защото се нарушават мерки на Щаба, Закона за извънредното положение, Европейски директиви от 31.03.2020г.

  Значи, в парка не може, но в стаи и коридори без прозорци с циркулиращи вируси, в услуга на неясно какви интереси-може! Ай сектир и нека да помислим за нов, адекватен ВСС!

 10. 30
  | нерегистриран
  20
  0
  До коментар #4 от "въпрос | нерегистриран":
  Откритите съдебни заседания, насрочени през периода от 14 април до 12 май 2020, трябва ли да се отстрочват?

  Разбира се, колега !

  ГПК и НПК не са отменени, а неумните решения на ВСС, притоворечащи на закона за извънредното положение, не подлежат на изпълнение.

  Ще чакам аз на преценката на председателя дали и как да компрометирам базисния интерес на хора - страни по дела, адвокати, колеги, призовкари, кметове/секретари на малки населени места, служители на съдебна охрана и пр., да останат здрави и живи !

  Цяло лято ще осигурявам движението и разглеждането на делата на хората, при това с удоволствие, ако аз и всички мои близки сме останали живи и здрави !

  И това няма да го свърши нито Боряна, нито който и да било друг от членовете на ВСС !

  Хайде, хубав ден на всички !

 11. 29
  | нерегистриран
  16
  0

  Това последно творение на СК ВСС си личи, че е от дивана, в лежащо положение. Някой от членовете на тази колегия наясно ли е колко съдии и съд.служители са ангажирани в процеса от образуване, разпределение, доклад на съдията и насрочване? Може ли също да знам, как страните по тези сега образувани дела ще се уведомяват, респективно призовават, особено в големите районни съдилища, защото това засяга само РС, не окръжни апелативни и върховен съд. Още повече когато съдиите са 180, съд.служители още толкова като в СРС. Няма ли да означава да се върнат всички в съдилищата и да се наруши забраната и мерките по извънредното положение? Задавам и още един въпрос: Защо се излагат на риск магистрати, съд.служители и граждани,а членовете на СК се е изолирала, както по между си, така от гражданите и стриктно се пази от зараза?

 12. 28
  ПИТАМ | нерегистриран
  13
  0

  Тъй като това решение на ВСС е напълно неясно,ПИТАМ ЩЕ СЕ РАЗГЛЕЖДАТ ЛИ след 13.04.2020 г. ПРЕНАСРОЧЕНИТЕ ОТ м.МАРТ ОТКРИТИ СЪДЕБНИ ЗАСЕДАНИЯ ? Това го направихме ,тъй като смятахме ,че извънредното положение ще е само 1 месец.Сега ще пренасрочваме ли с още един месец /за след 13.05.2020 г./или не ? Какъв е смисълът изобщо да пренасрочваме ,след като няма гаранция ,че няма отново да се удължи извънредното положение ? ОТКРИТИТЕ ЗАСЕДАНИЯ СА ПРОБЛЕМ, при закритите няма проблем,всеки съдия може да си ги пише където иска.ВСС не казва нищо за откритите СЗ.

 13. 27
  | нерегистриран
  17
  -1

  СК, дето верно лежи по диваните, защо не си дарява заплатите?

 14. 26
  И да ви светна | нерегистриран
  7
  -1

  Тази сутрин Султанът всебългарски оповести, че извънредното положение ще бъде премахнато като се намери лекарство eventually.

 15. 25
  Съдия от СРС | нерегистриран
  21
  -2

  Направо не мога да повярвам, как хора от ВСС, които лежат на диваните си вкъщи и заседават дистанционно, без да са се срещали и стъпвали в сграда, са измислили подобна глупост. Любопитно ми е, някой от тези има ли представа как се провежда едно открити съд.заседание в зала без прозорец,на изкуствена вентилация, с един прокурор, един адвокат, един задържан, двама служители на съд.охрана, секретар? Сега умножете тази среда по 2 мно,прибавете 3 дела по ЗЗ,където присъства и вещо лице, отчете и това, че личните предпазни средства сме длъжни сами да осигурим.Ето така лежим ние дежурните състави в СРС,НО. Лежим, но защото сме болни. Лично аз се чувствам заложник на системата. Медиците, които работят със заразени имат право на избор, а ние съдиите и съд.служители в СРС нямаме. До кога така ще ни се подигравате,ще ни унижавате и жертвате?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.