Отзоваха консула ни в Хага

Отзоваха консула ни в Хага

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева незабавно беше прекратена задграничната командировка на Свилен Илиев, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, Кралство Нидерландия. Това съобщиха от Министерството на външните работи. Причината е, че той събира незаконно "такса" коронавирус от посетителите в консулската служба на посолството: по пет евро за български граждани и десет евро за нидерландски и други граждани.
 
"Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин. Благодаря на всички служители на МВнР, които денонощно са на разположение на българските граждани във всички точки на света", каза министър Захариева.
 
Според Закона за държавните такси (ЗДТ), парични суми се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет. 
 
Таксите за предоставяне на административни и консулски услуги от страна на МВнР в задграничните представителства са определени в Тарифа №3 по ЗДТ. В тази тарифа не е предвидена възможност за събиране на друг тип такси, освен изрично предвидените в нея, а съгласно ЗДТ "недължимо платени такси се връщат по искане на заинтересованата страна". 
 
Спрямо консула Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство. Поискани са и обяснения от посланика ни в Кралство Нидерландия Румен Александров.
 
Сигнали за корупция може да изпращате към Инспектората на МВнР на телефон +359 800 16 070, на мейл inspectorat@mfa.bg , както и чрез сайта на министерството: https://www.mfa.bg/bg/anticorruption
 

Още по темата

Комисията по петициите към ЕП с положителни отзиви след посещението в България

Предишна новина

14-годишен преби и обра 80-годишна жена във Враца

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  3
  0

  Във МВнР само скандали. Забравихте за случая от царско време, с един посланик, повтарям-посланик-не консул, който търгуваше с алкохол. И за назначенията тогава на дъщерята на една министърка(като инсталирането беше без конкурс), която дъщеря не знаеше езици.

  Или за случая от преди няколко години, когато българска консулка опита да отвлече дете.

  https://www.actualno.com/crime/bylgarskijat-konsul-v-kipyr-e-zadyrjana-opitala-da-otvleche-dete-news_565167.html

  А да коментираме и един консул, който е завършил начална училищна педагогика. Инсталиран като консул без конкурс, и е действащ консул и сега.

  Колкото ти е по-ниско образованието и квалификацията, колкото е по-неподходяща за дипломация, колкото по-големи изцепки имаш, толкова е по.реалистично да бъдеш инсталиран в това министерство някъде, а после и да те пратят на "задгранична командировка"-както му кават инсталирането в посолствата.

  Известен ми е случай за лице, който говореше против голяма военна-политическа организация(в която България членува вече)-и то преди България да бъде приета в тази организация, но при инсталирането си във МВнР беше пратен да се занимава с връзките в тази организация, и веднага почна да говори колко е "позитивно" членуването в тази организация. Интереса клати феса, го е казал народа.

  Инсталирането във МВнР изисква по-големи връзки, дори и от това да бъдеш инсталиран в бг съдебната системва(даже има и изумителни случаи на промъкнали се в съдебната система и без връзки, нещо невъзможно за МВнР)

 2. 2
  Клиент | нерегистриран
  5
  0

  Нека отзоват и този в Одеса...

  И въобще за кой ч..п са нужни вече тези т.н. дипломатически представителства. Няма нужда от толкова персонал, само бюджетни пари харчат, файда много малко от тях.

 3. 1
  | нерегистриран
  9
  0

  Няма как случайни лица да бъдат инсталирани в Хага.

  По какъв начин този е инсталиран в МВнР?

  Другите лица от консулството в Хага направили ли са възражения и обструкции за случващото се беззаконие?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.