Консулът ни в Хага е нарушил редица закони

Консулът ни в Хага е нарушил редица закони
Екатерина Захариева, министър на външните работи

Meждувременно, от държавното обвинение уточниха, че не са били сезирани по случая с българския консул в Хага.

 

“До момента Прокуратурата на Република България не е сезирана във връзка с изнесената в средствата за масово осведомяване информация, с източник Министерство на външните работи, за български гражданин, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, Кралство Нидерландия, който събира незаконно „такса“ коронавирус от посетителите в консулската служба на посолството”, съобщиха от прокуратурата.

 

Оттам уточняват, че съгласно чл. 205 от НПК, отговорност на длъжностното лице, на което му е станало известно извършването на престъпление от общ характер, е незабавно да уведоми органа на досъдебното производство, както и да се предприемат необходимите мерки за запазване на данните за престъплението. В този смисъл, задължение на органа, командировал лицето, е незабавно да сезира ПРБ за установеното.

"Събирането на такса "коронавирус" не е първото нарушение на консула ни в Хага". Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева на брифинг в Министерски съвет, след като преди ден стана ясно, че задграничната командировка на Свилен Илиев, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, Кралство Нидерландия е прекратена. 

Сигнал на нарушението е постъпил в Министерство на външните работи (МВнР) на 6 април. В него е посочено, че консулът самоволно е въвел такава такса от 5 евро на българи и 10 евро на чужденци.

момента, в който е разбрал посланикът и дирекция "Консулски отношения" в София, със становище на Правна дирекция му е обяснено, че това е грубо нарушение на редица закони", посочи Захариева.

Ден по-късно външният министър е получила доклад от три страници, от който е станало ясно, че това не е първото нарушение на дипломата.

"Решението ни е да прекратим предсрочно командировката му и да бъде върнат в София", каза Захариева с обяснението, че това е едно от най-тежките наказания

Консулът Свилен Илиев от своя страна обяснил, че е събирал такса, за да осигури предпазни заграждения пред консулската ни служба в Хага.

"Това, е крайно недопустимо, а и консулската ни служба е ремонтирана през 2019 година. Посланикът ме информира, че са предприети действия за загражденията – наем на временни прегради, но какъвто и да е мотивът, това е нарушение на закона", коментира министър Захариева и уточни, че в консулските ни служби са взети всички мерки за предпазване на българските граждани, а работата е ограничена само при спешни случай, затова и такса "коронавирус" е събрана само от двама души.

"Ако има други, на които е събрал така, да се свържат с нас и тя ще им бъде възстановена", заяви още външният ни министър, която уточни, че с външно министерства са се свързали граждани, които са имали проблеми с консула ни.

Свилен Илиев е отзован и срещу него започва дисциплинарно производство.

Още по темата

Бум на сигналите за домашно насилие от началото на извънредно положение

Предишна новина

Иван Гешев иска мораториум върху ръста на заплатите в съдебната система за тази година

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.