Иван Гешев иска мораториум върху ръста на заплатите в съдебната система за тази година

Иван Гешев иска мораториум върху ръста на заплатите в съдебната система за тази година
Иван Гешев, главен прокурор, снимка:БГНЕС/архив

Прокурорската колегия ще предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) приемането на решение за налагането на мораториум до края на 2020 г. върху актуализирането на основните месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, на съдебните служители в прокуратурата, решиха кадровиците в сряда по предложение на главния прокурор Иван Гешев.

Гешев иска още да се дадат препоръки на административните ръководители на органите на съдебната власт за ползването от магистрати и служители на платения годишен отпуск по време на извънредното положение.  

"Разрастващата се пандемия от COVID-19 изисква вземането на всички необходими мерки, както за опазване живота и здравето на хората, така и за запазване на икономическата стабилност и качеството на живот в страната. Настоящата безпрецедентна ситуация изисква борба с всички налични ресурси за ограничаване разпространението на заразата, водеща неизбежно до негативни икономически последици. Значителността им за страната вече наложи актуализация на държавния бюджет на Република България за 2020 г. Изпълнението на мерките по време на извънредното положение ще продължи да влияе отрицателно върху изпълнението на бюджета и ще има за последица финансова нестабилност във всички сектори, включително и след овладяване на заплахата от пандемията. Тези обстоятелства изискват от нас финансова дисциплина, съобразяване с възникналите затруднения в бюджетната сфера и солидарност с българските граждани в условията на извънредното положение", аргументира предложенията си главният прокурор Иван Гешев.

В тази връзка главният прокурор отправя предложения до Прокурорската колегия, която след разглеждане и произнасянето й на 08 април 2020 г., да ги внесе като извънредна точка в дневния ред на Пленума на ВСС на 09 април 2020 г., както следва:

На основание чл.30, ал.2, т.10 от ЗСВ, ВСС да вземе решение да не се актуализират до 31.12.2020 г. основните месечни възнаграждения на лицата по чл.29, ал.2, по чл.51, ал.1 и ал.2, и по чл.218, ал.1 от ЗСВ. Същото да важи и за основните месечни работни заплати, определени от 01.01.2020 г. с Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, както и за основните месечни работни заплати на съдебните служители, определени от 01.01.2020 г. с Класификатора на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България, на основание чл.30, ал.5, т.5 във вр.чл.341, ал.1 от ЗСВ.

На основание чл.30, ал.2, т.20 от ЗСВ, ВСС да отправи препоръки към административните ръководители на органите на съдебната власт да се възползват от правомощията си по чл.7, ал.2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на магистратите и съдебните служители и без тяхното съгласие, съобразно утвърден график, с цел осигуряване на нормалното протичане на работния процес в органите на съдебната власт, както и по възможност да предоставят целия платен годишен отпуск на всички магистрати и съдебни служители, на които предстои пенсиониране до 31.12.2020 г.

"Висшият съдебен съвет е органът, в чийто правомощия е вземането на решения за изпълнението на бюджета на съдебната власт и за даване на принос в усилията на българската държава за ограничаване и преодоляване на неблагоприятните последици от разрастващата се пандемия от COVID-19", посочва още в предложението си главният прокурор Иван Гешев.

Единодушно, Прокурорската колегия прие предложението на главния прокурор, като то ще бъде предоставено на вниманието на Пленума на ВСС, който ще заседава в четвъртък.

Още по темата

Консулът ни в Хага е нарушил редица закони

Предишна новина

ВСС награди съдия от Окръжен съд – Варна и го пенсионира

Следваща новина

Коментари

137 Коментара

 1. 160
  нерегистриран | нерегистриран
  0
  0

  Браво на Гешев, така се започва истинската съдебна реформа, с реални действия, а не само с думи, толкова години вече !!!!!!

 2. 159
  Мнение | нерегистриран
  5
  -1

  Най-малкото което може да се направи е да се премахнат всички измислени длъжности в раздутата ОБЩА АДМИНИСТРАЦИЯ.

  Най напред измислената длъжност СЪДЕБЕН АДМИНИСТРАТОР.

  Икономии ще се наложат и в много други администрация през следващата година.

 3. 156
  ... | нерегистриран
  11
  -2

  Какво става мина ли дебата? Взеха ли решение. Сега след извънредното положение ще се увеличат многократно делата и работата и те сега намерили да намаляват заплатите... Пълен абсурд...

 4. 154
  изкривената реалност | нерегистриран
  3
  -12

  Разбира се, ходът на Гешев си е чист PR, но всъщност с оглед доста високите възнаграждение в съдебната с-ма за стандарта в България, е неизбежен резултат. Държавата вече влиза в жестока икономическа криза, а заплатите на държавните служители се плащат от бюджета. В Германия прогнозират 6 % икономически спад, а всички знаем, че ако Германия кихне, ние ще се на.серем с извинение.

  Смешното е, че в целия развит демократичен свят високите заплати на държавните служители гарантират тяхната независимост и висок професионализъм. Тук отново има изкривена реалност, защото бюрокрацията, вкл. и съдебната взимат много високи заплати, но именно те пък гарантират тяхната... зависимост от "началниците". И това се потвърждава от цялата дискуския, където се е изявил нечуван вой, че може да ревизират последното увеличение от преди 2 месеца. Причината според мен е, че не повече от 15 % от държавните чиновници са назначени по политически, баджанашки, фининкийски, сексуални и др. причини, нямащи нищо общо с професията им. И те много добре си знаят колко струват и че във всеки един момент може да им се дръпне столчето, а за друго не стават. За това се подписваха подписките безропотно, пък сега някой го било срам. Когато си извоювал мястото си с качества, когато знаеш, че имаш необходимия професионализъм да успееш навсякъде, нямаш проблем да отстояваш мнението си, дори и да е противно на "началниците". Но до сега не съм видял примерно в протокол на общо събрание за обсъждане на качествата на бъдещ "началник", някой магистрат, независимо дали е съдия, или прокурор да се изкаже критично за бъдещия си "шеф". Та вие си ги избирате - от най-малката районна магистратура, до висшите съдебни номенклатури.

 5. 153
  Имаме традиции | нерегистриран
  30
  0
  До коментар #142 от "Незапознат | нерегистриран":
  До 139. Когато се чете някакъв документ се чете всичко.Написано е ясно -вкл. от 01.01.2020г. В случая е много интересно ,как точно ще бъдат обезсилени подписаните допълнителните споразумения,при положение ,че се откаже да се подпишат нови с по -ниски възнаграждения.Много е прав Марков в интервюто си - всеки трябва да си получи заплатата си,а дали след това ,дали ще направи дарение си е негова работа.Ако такова нещо се гласува , тогава с правата на магистратите е свършено,особено ще бъдат ощетени Районните нива и служителите.  Всеки си получава заплатата , такава каквато е съобразно одобрената бюджетна рамка и допълнителните споразумения към трудовия си договор.След това се поставя кутия за дарения и всеки пуска сума по свой избор.Така се постъпва винаги при смърт на магистрат,респ.на негов близък роднина или при нужда от скъпо лечение за същите хора.Не виждам никакви проблеми ,това е човешко и съм сигурен ,че колегите не биха възразили да помогнат всеки според желание и възможности.НО ТОВА СИЛОВО И ГРУБО МАНИПУЛИРАНЕ ОТ НЯКОЙ ДРУГ, Е неприемливо и популистко поведение !

 6. 152
  | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #140 от "Къде си Прокопиии, разградскииии.... | нерегистриран":
  Някоя статия в защита на ССБ-то за заплатите на съдийчетата там, все "умни и красиви", няма ли да има в сайтовете на защитника им на права, Прокопиии от Разград, от където май бил Човекът с лаптопа....?А, и да не забравим, освен ССБ-то, наборката в СГС, землячката от Разград, бивш заместник на правосъдието на Христю Бойкиев и после заместник на Е.Захариева?Трябва да се грижим за земляците, тези от близки на Разград, села, паланки и градове, които кацнали в София, вече са станали столичани в повече като Прокопииии!

  Нейчева, пий си хапчетата, моля !

 7. 151
  | нерегистриран
  25
  0
  До коментар #149 от "666 | нерегистриран":
  Такъв мораториум има от 2007 година. Гешев не открива топлата вода. заплатите в съдебната система не растат отдавна, не се индексират на всеки три месеца, не се получават бонуси и антикорупционни, както в държавния апарат. та не разбрах, какво точно иска Гешев, да минем на минимална работна заплата ли?

  Иска, вероятно, да минем на фотосинтеза !

  Само не разбрах, аз като нямам спестявания в размерите на някой видни колеги, и нямам доходи извън трудовото си възнаграждение, и съм единствен родител на двете си деца - студенти, главния прокурор или Б.Б., или народа, ще ги поеме ?!?

  Те не са харчливи, но все пак имат разходи.

  Та питам на кой да ги прехвърля ?

 8. 150
  | нерегистриран
  21
  -5

  Според мен замразяването на заплатите е неизбежно. Бюджет 2021 е зависим от приходите през тази година, а те ще се редуцират от икономическата криза, в която изпадаме вече. Но да се връщат заплатите на нивата от 2019г вече наистина е популизъм.

 9. 149
  666 | нерегистриран
  21
  0

  Такъв мораториум има от 2007 година. Гешев не открива топлата вода. заплатите в съдебната система не растат отдавна, не се индексират на всеки три месеца, не се получават бонуси и антикорупционни, както в държавния апарат. та не разбрах, какво точно иска Гешев, да минем на минимална работна заплата ли?

 10. 148
  До 146 | нерегистриран
  7
  -1

  Прочети всичко написано и не пиши глупости!!!

 11. 147
  ???? | нерегистриран
  7
  0

  Peevski vs Kasketski

 12. 146
  | нерегистриран
  1
  -29

  Вие разбирате ли български???? Замразяване е различно от намаляване! Никой дори не намеква за намаляване на заплати! Спрете и си пишете делата спокойно!

 13. 145
  съдия | нерегистриран
  32
  -3

  Разбрахме, че членовете на Прокурорската колегия са едни послушковци!

  Надявам се на разум на всеки от членовете на Съдийската колегия!!!

 14. 144
  Detelina Hancheva | нерегистриран
  15
  -1

  AZ davam pari na Geshefta, AZ my plashtam toka i smetkite

 15. 143
  Колеги | нерегистриран
  27
  -5

  Време е за активни действия за изваждане на прокуратурата от съдебната власт!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.