Доц. д-р Диана Ковачева:

Бързите кредити – извън мораториума и извънредния закон, трябват решения

Бързите кредити – извън мораториума и извънредния закон, трябват решения
Диана Ковачева, омбудсман на Република България

Г-жо Ковачева, от 13 март 2020 година България е в извънредно положение заради пандемията от COVID-19. Правителството предложи, а по-късно Народното събрание прие Закон за мерките по време на извънредното положение, част от които касаят дейността на частните съдебни изпълнители (ЧСИ). До каква степен е засегната работата им и какво ще е отражението за гражданите?

Проблемът, свързан с пълната невъзможност или затруднението на гражданите да обслужват своите задължения в периода на пандемия, е наистина много сериозен. Всеки ден в институцията получаваме десетки жалби и сигнали от хора, които заради загуба на работното си място се оказват със запорирани сметки и на практика в пълна безизходица. Покъртителни човешки съдби и ситуации… Мярката, която бе приета по отношение на банковите заеми и отсрочването им с шест месеца за гражданите с изрядно кредитно досие, е навременна подкрепа. За съжаление, има много други ситуации, за които също трябват решения. Например, отношенията на гражданите с небанкови институции, т.нар. фирми за бързи кредити. Тъй като не са банки, те не бяха обхванати от "банковия мораториум". Но не бяха предвидени и в закона за извънредното положение. Търсенето на омбудсмана от страна на граждани за съдействие по отношение на кредити, които те вече са изтеглили, но заради извънредното положение, са останали без доходи и в момента не могат да ги погасяват, рязко се увеличи. Това, което те търсят от нас, е да им съдействаме за отсрочване на задължението или поне за индивидуален подход, при който да бъдат изчакани до момента, в който те ще могат да погасят задължението си. Обърнах се към асоциацията на фирмите за бързи кредити, с настояването за проява на индивидуално разбиране към всеки един клиент, който се обърне с молба да бъде изчакан поради факта, че си е загубил работата, и с настояване да излязат и качат на сайта си обща политика, от която да е ясно, че членовете на тяхната организация ще се съобразяват с тази политика и подход. Те изпълниха тази препоръка, но омбудсманът ще продължи да оказва и съдействие на всеки гражданин, който потърси подкрепа от мен, за конкретен проблем. За удобство на гражданите, мобилните телефони на всички експерти на институцията са качени на сайта ни. По отношение на частните съдебни изпълнители, за които ме питахте, да, бяха приети ограничения, които обаче засягат само новите длъжници, т.е. към тях е пристъпено с принудително изпълнение след 24 март, когато влезе в сила законът за извънредното положение. По отношение на всички останали длъжници сроковете текат и се предприемат действия. Разбира се, уверението, което имам след осъществения контакт с Камарата на частните съдебни изпълнители, е, че се прилага индивидуален подход и че всеки човек, на когото трудовото правоотношение е прекратено, може да отиде с документите и да поиска отсрочване, удължаване срока или изчакване във връзка с неговия дълг.

Новият закон, действащ от 24 март, разписа, че няма да се налагат запори на банкови сметки на физически лица. Появиха се обаче много граждани с вече наложени запори, които не разбраха какво се случват с техните заплати, имоти и средства сега. Има ли опция тези запори да бъдат вдигнати по време на извънредното положение?

Факт е, че имаме немалко сигнали от граждани, които се оплакват, че когато получат своята последна заплата, след като са били освободени от работа или обезщетението за неизползваните отпуски, на практика тези плащания също са вземани от частни съдебни изпълнители и тези хора остават не само без работа, но и без последния си доход. Аз изпратих писмо до правната комисия и ги информирах за този проблем, сезирах и частните съдебни изпълнители с обобщение на най-често срещаните казуси, с които ме сезират хората. Надявам, че ще има разбиране по отношение на всеки индивидуален случай и ще продължа да съдействам на гражданите за разбиране и внимание към техния проблем. Би могло, разбира се, да се мисли и за цялостен подход по отношение обаче не само на частните съдебни изпълнители, но и на колекторските фирми, но също така и на фирмите за бързи кредити, но той следва да бъде регламентиран в Закона за извънредното положение. В момента разчитаме на съдействие и разбиране от тяхна страна към хората, които имат кредити, хората, които имат задължения, като останат без работа, се оказват в критично положение. И аз, като омбудсман, се стремя да съдействам на този процес.

Вие отправихте апел към колекторските фирми да проявят разбиране в настоящата ситуация и да се съобразят с извънредното положение и факта, че много от гражданите са с понижени и ограничени доходи. Има ли към момента подобно разбиране?

Имаме такива сигнали и в тези случаи се свързваме с конкретната фирма за събиране на дълговете, настояваме за отношение към съответния човек, което да е подобаващо. Разбира се, гражданите, върху които се оказва тормоз, могат да подадат жалба и в полицията. Аз все пак съм удовлетворена от факта, че тяхната асоциация прие моята препоръка за обща политика, която е качена на сайта им, и в която се заявява, че те ще имат индивидуален подход към хората, които са останали без работа и са в затруднено положение. Между другото, когато говорим и за колекторските фирми, и за частните съдебни изпълнители, а също така и за фирмите за бързи кредити, ръстът на жалбите нарасна изключително много в последния месец, след като бе обявено извънредното положение, най-вече, че много хора остават без работа. Тук не става въпрос за отказ да се връщат дългове и да се погасяват задължения, това са редовни платци, които не могат в момента и за известно време напред да изплащат своите задължения.

Какви са най-честите жалби, постъпили в институцията на омбудсмана в условията на извънредно положение?

Има сериозен скок на жалбите през последните седмици и това е нормално. Очаквахме, че в тази трудна, тежка и несигурна ситуация още повече хора ще имат нужда от съвет, консултация, помощ, реакция и съдействие пред институции, с които срещат проблеми – например, забавени плащания, отказ за отпускане на еднократна социална помощ, отказ за включване към социален патронаж и др. Дадохме си ясна сметка, че в тази ситуация омбудсманът трябва стриктно да следи и решително да се намесва при нарушени права. Още на втория ден след обявяването на извънредното публикувахме на сайта си всички мобилните номера на служителите, така че освен по пощата, по имейл, на място, чрез устни жалби по стационарните телефони, гражданите да могат да сигнализират за проблеми, като звънят на мобилните телефони. На практика отворихме трийсет горещи линии и това решение се оказа много полезно за хората.

Относно жалбите  – като изключим тези, свързани с ЧСИ, колекторски фирми и фирми за бързи кредити, които драстично нараснаха, имаме доста от хора в неравностойно положение и от възрастни хора, най-вече по въпроси, свързани с Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане и с Министерството на здравеопазването. Една от последните препоръки е именно до министъра на здравеопазването, по повод сигнали на граждани, че имат проблем със закупуването от аптеките на лекарства без рецепта, когато са консултирани от личния си лекар по телефона. А хората са без рецепти, защото препоръките са да не ходят до кабинетите на личните си лекари, за да не се заразят или те да заразят някого. При това положение джипитата изписват по телефона лекарства, а в аптеките, тъй като нямат ясни указания и инструкции, отказват да им ги продадат или го правят на доверие. Все още очаквам отговор от министъра за единния подход. Между другото, наистина не е редно да се продават лекарства без рецепти, така че трябва спешно да се помисли за някакъв механизъм, защото това е свързано със здравето и сигурността на хората. Имаме сигнали, свързани с правата на детето, с домашно насилие, което сега, когато сме затворени вкъщи се оказва още по-сериозен проблем.  Впрочем, преди дни изпратих препоръка до министъра на правосъдието във връзка с промени в закона за домашното насилие и Наказателния кодекс именно свързани с увеличените случаи на домашно насилие. Например във Франция се е увеличило с 32 % само за седмица, у нас няма точна статистика, но положението не е много по-добро. Затворени между четири стени, в условия на стрес, у човек може да се отключи агресия, дори да не е принципно насилник.

Доц. д-р Диана Ковачева - омбудсман на Република България. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския Университет "Св. Климент Охридски". Доцент и доктор е по международно право и международни отношения. Владее английски, френски и руски език. Била е научен сътрудник в Института за правни науки към БАН. В периода 2011 - 2013 година е била и министър на правосъдието на Република България, а от 2016 до 2019 година е заемала длъжността заместник-омбудсман. Преподавател е в Юридически факултет на УНСС. Диана Ковачева е носител на ордена на Британската империя на Нейно величество Кралица Елизабет II, a през 2014 година е удостоена от Нейно Величество Кралица Елизабет II с орден на Британската империя за приноса и за противодействие на корупцията и усилията й за прозрачна и ефективна съдебна система. 

БСП ще сезира Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните на граждани под карантина

Предишна новина

Прокуратурата преквалифицира обвинението на Кристиан Николов, помел Милен Цветков, на умишлено убийство

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Гост | нерегистриран
  2
  0

  Некомпетентен прочит на материята....

 2. 1
  Дръндорков | нерегистриран
  3
  0

  Вместо да се чудите какви да ги измисляте, направете информационна кампания - постоянна и разбираема, с която да обясните на хората, които не могат да си правят сметката, че такъв кредит просто не трябва да вземат - никога, по никакъв начин, от никого, и при каквито и да било условия, иначе ще продължавате да гоните Михаля - не можете да предвидите всички начини, по които някой, който има, ще натовари всеки, който няма, особено в положение, като сегашното...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.