Лозан Панов хвърли вината за заснемането на скандалния клип в Съдебната плата върху съдебните охранители

Лозан Панов хвърли вината за заснемането на скандалния клип в Съдебната плата върху съдебните охранители
Председателят на ВКС Лозан Панов и правосъдният министър Данаил Кирилов, снимка:БГНЕС/архив

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) хвърли цялата вина за заснемането на скандалния клип с голите момичета и гангстерите с пистолети в Съдебната палата върху служителите на Главна дирекция "Охрана" и лично върху правосъдния министър Данаил Кирилов. Това става ясно от резултатите от назначената от Лозан Панов преди близо 10 дни проверка, информация за които бяха разпространени до медиите 1 минута преди старта на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), по време на който предстои кадровиците да отнемат стопанисването на Съдебната палата от правомощията на председателя на ВКС заради разразилия се скандал.

От разпространеното от кабинета на Панов съобщение става ясно, че според него именно охранителите на входа на Съдебната палата са отговорни, че са допуснали влизането на изпълнителите и участниците във видеото с "обемисти предмети" и "под влияние на наркотични вещества", а за тях отговарял правосъдният министър.

"Съгласно Раздел II т. 11 от Правилата за вътрешния ред, пропускателния режим и сигурността на съдебните сгради, определени и утвърдени от министъра на правосъдието (Правилата), всички лица, преминаващи през входовете за граждани се проверяват за притежание на предмети, материали или вещества, които могат да се използват за извършване на противозаконни действия или терористични актове. На кадрите, заснети в Съдебната палата се вижда, че участниците държат предмети, които влизат в хипотезата на т. 11 от Правилата. Председателят на ВКС не е давал разпореждания на РД "Охрана" да разреши внасянето на предмети, материали или вещества, които могат да се използват с такова предназначение, тъй като не е в неговите правомощия. Компетентният орган е министърът на правосъдието. В проверката на ВКС се допуска и хипотезата, че оръжията в ръцете на участниците в клипа, са реквизити. В този случай обаче нормата на раздел II, т. 12 от Правилата забранява допускането в Съдебната палата на граждани с обемист личен багаж или пакети. Прегледът на кадрите на видеото показват, че предметите, които държат участници в продукцията са обемисти. Председателят на ВКС не е давал разпореждане да се разреши внасянето на обемисти предмети в палатата, тъй като това не е в неговата компетентност и правомощия, а компетентният орган е министърът на правосъдието. Съгласно раздел II, т. 17 от Правилата в сградата на Съдебната палата не се допускат граждани в явно нетрезво състояние или под влияние на упойващи или наркотични вещества. По повод на публичните коментари на министъра на правосъдието, че е видял на записите "разширени зеници" на участници в клипа, председателят на ВКС заявява, че не е разпореждал да се разрешава достъпът на лица под влияние на упойващи или наркотични вещества, тъй като това не е в неговите правомощия. Компетентният орган е министърът на правосъдието", гласят части от текста на резултатите от проверката.

За да се оневини и да излезе чист от скандала, Панов дори хвърля част от вината на самите продуценти на клипа, които "подвели" служителя на ВКС, подписал договора, относно съдържанието на кадрите. Освен това – при снимките били използвани части от Съдебната палата, които не били договорени предварително, поради което председателят на ВКС щял да поиска допълнително над 2 500 лв. от продуцентската фирма.

"На базата на този сюжет, главният секретар на ВКС, в качеството си на пълномощник на административния ръководител, сключва договор с продуцента. След направен анализ на събраната информация по казуса, председателят на ВКС счита, че съдът не е бил уведомен добросъвестно предварително за "радикалните творчески мутации", които ще претърпи сюжетът в клипа към саундтрака на американския филм. Мнението на председателя на ВКС е, че той не е компетентен да дава оценка на художествената стойност на видеото, заснето в сградата на Съдебната палата. Той обаче категорично заявява, че не съществува абсолютно никаква възможност при едно добросъвестно поведение от страна на продуцента да информира наемодателя за истинските си намерения, ръководството на ВКС да разреши заснемането на клип с подобно съдържание в сградата на Съдебната палата", пише Панов относно отговорността на продуцентите.

"При прегледа на продукцията, направена от наемателя в Съдебната палата на 16.02.2020 г. ВКС установи, че РД "Охрана София" неправомерно е допуснала наемателя в части от сградата на Съдебната палата, които са извън предмета на договора. Продуцентът е използвал за своите снимки не само фоайето и зала 5 на партера, които са предмет на наемния договор, но и: 1.Централното стълбище едно рамо; 2. Фоайе втори етаж пред зали от 7-14; 3. Фоайе четвърти етаж пред зала от 22, 23, 24. Въз основа на данните в записите на продуцента, ръководството на ВКС, в качеството му на пълномощник на ВСС ще преизчисли наемната цена и ще предяви претенциите си към "Ню Ърбън Продукшън" ЕООД да заплати на наемодателя допълнително още 2.527,84 лв.", пишат още от кабинета на председателя на ВКС.

Целия текст на разпространеното от ВКС съобщение може да видите ТУК.

Още по темата

Стрелба с оръжие по кола на кметски наместник в село Орач

Предишна новина

Севдалин Мавров поиска оставката на председателя на ВКС: Бъдете мъж, г-н Панов!

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  8
  -1
  До коментар #4 от "до кривата ракета | нерегистриран":
  вероятно имаш предвид, че Лозан Панов е Космосът...

  Вселена е той, вселена!

 2. 7
  | нерегистриран
  6
  -7
  До коментар #5 от "Бай Ставри | нерегистриран":
  Да попитам аз. Съгласувал ли е Панов с ВСС намеренията си да отдаде под наем сградата на съдебната палата, за дейност за която не е предназначена,т.е. не е киноцентър Бояна?

  Панов нищо не е отдавал, друг е вършил тази работа!

 3. 6
  max | нерегистриран
  4
  -1

  Е кой не знае колко свързана е американската кинематография с американските специални служби

 4. 5
  Бай Ставри | нерегистриран
  13
  -9

  Да попитам аз. Съгласувал ли е Панов с ВСС намеренията си да отдаде под наем сградата на съдебната палата, за дейност за която не е предназначена,т.е. не е киноцентър Бояна?

 5. 4
  до кривата ракета | нерегистриран
  5
  -3
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  на крива ракета - космоса й пречи!

  вероятно имаш предвид, че Лозан Панов е Космосът...

 6. 3
  | нерегистриран
  8
  -6

  на крива ракета - космоса й пречи!

 7. 2
  max | нерегистриран
  11
  -5

  Ако американски филм с творчески мутации може да подведе ръководството на съдебната власт в България за да се изгаври с нея, какво остава за всичките съдебни дела, които се решават там? Очевидно, има проблем с партньорствата, които следва да бъдат преосмислени

 8. 1
  123 | нерегистриран
  15
  -13

  Л. П. е в ролята, друг ми яка в гащите.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.