9% ДДС и за храната за вкъщи


Поправки в данъчното законодателство, с които и доставките на храни за вкъщи ще бъдат облагани с по-нисък налог в размер на 9%, ще внесе ГЕРБ. Това обявиха от управляващата партия след среща с представители на ресторантьорския бизнес, проведена по настояване на премиера Бойко Борисов.

В момента по-ниският налог се прилага, когато консумираме храната на място, но ако тя е за вкъщи, се облага с 20%. С поправките ставката ще бъде изравнена.

„Смятаме, че това е важна мярка, която, от една страна, ще гарантира наистина животоспособност на този бранш, а от друга страна, е напълно в контекста на противоепидемични мерки”, аргументираха се от ГЕРБ.

Според разчетите на Министерството на финансите намалената ставка за храната, доставяна по домовете, ще коства на хазната не повече от 15 млн. лева.

Предвижда се мярката да действа до края на 2021 г.

както и другата намалена ставка за ресторантьорския бранш.

"Диференцирани ставки на данъчната система не е добра идея, но сега обстоятелствата са специални. Намалени ставки за други браншове не се предвиждат", обясни Менда Стоянова.

Анонсът, че промяната ще бъде направена, даде самият премиер късно вечерта в четвъртък, когато се включи лайф във Фейсбук профила си, докато течеше срещата на лидерите на ЕС за пандемията от коронавирус.

"Разпоредил съм на моите депутати утре да разгледат възможността за намаляване на ДДС-то на ресторантите, които разнасят храни по къщите, също да стане 9%, както е в самите ресторанти", съобщи Борисов.

Той обяви също, че въпреки нарастващия брой на новозаразените с вируса,

у нас няма да се пристъпва към пълно затваряне

В същото време той се обърна с въпрос към гражданите на държавата дали е наложително държавата да взема тежки решения, като налагането на вечерен час и пълно затваряне, за да се спазват противоепидемичните мерки.

"Нека спрем да говорим има ли или няма. Мрат хора, болниците са задръстени. Дайте да се пазим - има доказани неща: маска, дистанция, дезинфекция, по-малко празненства, по-малко струпване на хора. Да минем по-лесно Вижте света - най-рано април ще дойде ваксината и ще даде резултати", направи анализ Борисов и заяви, че няма как за 2 или 3 седмици тази тежка ситуация да отшуми. Въпреки това премиерът е категоричен, че до пълен локдаун у нас няма да се стигне. 

"Категорично съм против пълното затваряне или каквото и да е било, свързано с ограничаване на хората. И затова е много важно всички ние като един да разберем, че ако се пазим, няма да се налагат такива забрани", заяви още премиерът. Той посочи още, че ако у нас се спазва "добър ред", няма да има нужда да се затварят фитнесите, фризьорските салони и да се ограничават ресторантите, ако хората в тях спазват необходимата дистанция. 

"Пазари, паркове, градини - всичко това трябва да работи и самите хора трябва да се самоконтролират", поясни още Борисов и изрази

благодарността си към "нашите герои лекарите"

заради които трябва да проявим дисциплина.

"Ето аз вече съм от другата страна - четвърти ден съм болен, но си изпълнявам задълженията, спазвам стриктно предписанията на лекарите, не се срещам с никого и затова ви моля - пазете докторите", призова още Борисов и изтъкна, че освен молба към доброволци, които могат да се включат в помощ на медиците, той приканва всеки както да спазва мерките, така и да следи дали другите около него го правят.

"Най-добрата доброволческа дейност е, когато видиш някой да не спазва карантината, да не пази дистанция или да заразява другите, да му направиш забележка - най-човешка, най-приятелска", обясни още Борисов как може да се подобри ситуацията в страната, без да се затягат още мерките.

По-високи помощи за деца с увреждания, отглеждани от роднини, иска омбудсманът

Предишна новина

Защо Европа се превърна в рай за терористите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.