9 години МВР нехае за незаконно оръжие, довело до убийство


Оръжието, с което бе убита 42-годишната Елена Василева в столичния квартал "Лагера" преди няколко дни, е трябвало да бъде иззето от МВР още преди девет години. Това стана ясно от думите на наблюдаващия делото за убийството прокурор Виктор Тарчев пред Нова телевизия.

Разрешението за пистолета на Венцислав Василев, което се водело на фирмата му, е изтекло още през 2008 г., заявил самият той пред съда. Какво са правили през цялото това време от служба КОС на МВР, която отговаря за контрола на оръжията, не е ясно. В Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия е записано, че срокът на разрешителното е 5 години. След това то трябва да се изземе. В същото време обаче в закона е записано, че е задължение на гражданите да подадат документи за ново разрешително. Не се знае дали МВР изобщо проверява изтеклите документи.

От районната прокуратура отказаха да отговорят на въпросите на "Сега" какво са свършили по жалбите на убитата жена. Те са общо четири. От МВР също не дават информация. През това време съдът остави Василев в ареста. Той призна, че е стрелял по съпругата си, и обясни, че тя не му давала да вижда двете им деца.

Случаят е поредният, в който МВР демонстрира тотална неспособност да контролира оръжията, въпреки че има такова задължение. Макар и различни, през последните години имаше достатъчно показателни случаи. Един от тях е този с Петко Петков от Лясковец, който преди дни бе окончателно осъден за убийството на командоса Емил Шарков. Неговите 4 пушки МВР не успяваше да конфискува години наред, а накрая го атакува със Специализирания отряд за борба с тероризма и Шарков бе убит при зле планираната операция.

Съвсем наскоро имаше и друг случай, но в Пловдив. Възрастен мъж, бивш военен, бе арестуван, защото бе взел пистолета на бизнесмена Данаил Божилов, след като той се самоуби в местен парк. В жилището на възрастния мъж, за когото разследващите намекнаха, че има психическо заболяване, бе открит и втори пистолет, а от прокуратурата обясниха, че разрешителното за него е изтекло отдавна. Не стана ясно защо тогава оръжието не е било иззето.

Побеснели гастарбайтери счупиха крака на граничен полицай

Предишна новина

Съкращават срока за решение по обезщетенията за лихвоточки

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.