Пиер-Люк Вожел, заместник-председател на Съвета на нотариатите на Европейския съюз - CNUE:

90% от сумите, които ни се плащат, са за една или друга форма на данъци

90% от сумите, които ни се плащат, са за една или друга форма на данъци
Пиер-Люк Вожил, заместник-председател на Съвета на нотариатите на Европейския съюз - CNUE

Ще Ви помоля в началото да се представите с няколко думи.

Аз съм френски нотариус в Сен Мало, в областта Бретан, Франция. Имах късмет първо да бъда президент на Нотариата на моя регион, след това на Нотариата на Франция. Бил съм и директор на училище за нотариуси в Бретан. Също така съм преподавал право в университета в Рен, столицата на Бретан. Вицепрезидент съм на Съвета на нотариатите на Европейския съюз и също така ръководя една група IDSN. В нея работят 400 души в услуга на Френския нотариат в областта на компютърните технологии, недвижимите имоти и комуникацията. Но това е прекалено дълго като визитна картичка, според мен трябва едно-единствено нещо да се запомни. Това е моята страст към Нотариата и работата на нотариуса, късметът да мога да се срещам през годините с представители на Нотариата от различни страни, както днес с председателя на българската Нотариална камара Димитър Танев. Имах възможността да срещна също и много мъже и жени - политици. Останах впечатлен от срещата ми със зам.-министъра на правосъдието Десислава Ахладова. 

Понеже споменахте за срещите с различни политици, имали сте възможност да се срещнете и да работите в общи форуми със сегашния президент на Франция Еманюел Макрон, когато е бил министър на икономиката. Ще разкажете ли повече за това?

Да, наистина е точно така. По това време на него му беше възложено да работи по един нов закон. Една от многото цели, която преследваше този нормативен акт, беше реформа на Нотариата във Франция. Така че се наложи да се срещнем на няколко пъти. Снимките, които Ви предоставих, са от един от тези моменти-по време на дебат, който проведохме с него пред всички представители на нотариални кантори. Така че наистина мога да кажа, че това е един човек, когото познавам и с когото съм имал възможността да контактувам.

Какви са ползите за държавата и за гражданите във Франция от електронното вписване на сделките с недвижими имоти?

Мисля, че първото предимство е за нашите клиенти. Защото по принцип това е една система, която ускорява процедурите. Но това е и предимство за държавата, защото се намаляват разходите по обработка на информацията. Държавата прави икономии. Също така тази регистрация, която е дематериализирана, е придружена с нещо много важно, а именно напълно безплатното прибиране на дължими данъци. От една страна, на данъците, които са дължими от купувача, свързани с придобиването на имота и, разбира се, данъците от продавача. Тази регистрация позволява да се съберат статистически данни, които дават информация за реалните цени на недвижимите имоти. Това е един изключително полезен инструмент за публичните власти, защото по този начин те могат да коригират или пренасочат политиката, свързана с жилищния фонд. 

Може ли в тази връзка да се укрие цена на имот във Франция? Каква е ползата за държавата, ако цената и сделката са на светло?

Трябва да знаете, че днес във френската система съществува една-единствена цена. Това е т.нар. реална, действителна цена, без никакво укриване. За тази цена нотариусът е гарант и тя съответства на пазарната цена. Аз нямам право да се произнасям върху други съществуващи системи в други страни. Но бих искал да кажа, че наличието на различни цени би създало проблеми, защото по този начин не може да се придобие ясна представа за състоянието на пазара на недвижимите имоти. Това забавя транзакциите, защото налага намесата на държавата, на Министерство на икономиката. Според мен това представлява и несправедливост към данъкоплатците, защото ги поставя в неравноправно положение, по този начин не всички плащат данъци в еднакъв размер. 

Но как гарантирате това да има само реална цена?

Ситуацията във Франция е такава, че нито в главата на купувача, нито в главата на продавача на един имот минава мисълта да извършат сделката на цена, която не отговаря на действителната. Дотук се стигна, защото се съчетаха няколко правила. Първо, данъчните глоби и наказания за купувач и продавач, които не реализират сделката на действителна цена, са огромни. След това, ако се осъществи някаква транзакция, в която има укриване и ако продавачът не получи разликата в цената, всички отиват на съд. От друга страна, трети фактор е, че ако един нотариус се занимава с подобна сделка, просто на следващия ден няма да бъде нотариус. Тежестта на санкциите дава отговор на Вашия въпрос. 

Какви са Вашите впечатления от работата Ви с българските нотариуси?

Първо, искам да кажа, че съм силно впечатлен от работата на българските нотариуси, от стремежа на Нотариалната камара да отговаря по-добре на желанията на гражданите, както и да възприеме и развива новите технологии. По отношение на дейностите съм впечатлен от това, което е направено по информационната система и връзката между Пътна полиция и нотариусите относно регистрацията на автомобилите. Това наистина е една услуга, която носи сигурност. Българският нотариат, знам, играе и съществена роля за гарантиране на сигурността и законността на сделките с имоти. С това посещение в България и с разговорите си при официалните срещи научих много интересни неща. 

Вие сте вицепрезидент на Съвета на нотариатите на Европейския съюз. Каква е Вашата визия за перспективите пред европейските нотариуси?

В момента в Европа съществува един нотариален пейзаж, който е изключително разнороден. Но все пак считам, че по отношение на основните ценности сме единни и обединени. На нас са ни делегирани власт, правомощия от обществото и от държавата по отношение на сигурността от правна гледна точка. Пред нас се откриват много добри перспективи в областта на технологичното сътрудничество. Смятам, че можем да създадем инструменти, които да ползваме заедно. Някои от тези инструменти вече съществуват и работят като взаимовръзките на базите данни за завещанията. Европейските граждани все повече пътуват и ние им даваме гаранция, че не дай си Боже, ако починат в страна, в която не са изготвили своето завещание, въпреки всичко последната им воля ще бъде спазена. Това е един много конкретен пример за напредъка, който беше постигнат.

Освен завещанията една от темите, свързани с правомощията на нотариусите, касае и разводите. В редица страни разводите по взаимно съгласие вече могат да се извършват пред нотариус. Какъв е опитът на Франция и ще се работи ли в тази насока на европейско ниво?

Наистина това е новото - във Франция хората вече се развеждат пред нотариус, когато не е по вина на някой от съпрузите, а по взаимно съгласие. Това е една възможност за съдебната система да облекчи работата си, да се освободи от някои тежести, които прехвърля на нотариусите. Една година след въвеждането на тази възможност във Франция беше проведена анкета, която показа, че гражданите приемат новата услуга много добре, хората са доволни. 

Как френските нотариуси поддържат тази безупречна репутация?

Когато се говори за репутация, моето мнение е, че трябва да се стараеш да я подобряваш всеки ден. Ние считаме, че винаги може да се направи нещо по-добро. На френските нотариуси се гледа с добро око и те вдъхват доверие. Може би малко ни се мръщят, когато налагаме едни срокове, от които не може да избягаме, или когато съобщаваме някои тарифи. Но мисля, че тези проблеми могат да се решат с малко повече разясняване, да обясняваме защо услугата ни струва толкова. 90% от сумите, които ни се плащат, са за една или друга форма на данъци. Има наистина много срокове, които се изпускат и непрекъснато се въвеждат. Има срокове, които се струват на хората дълги, но срещу тях стои един административен документ, който трябва да получиш. Само по този начин и спазвайки сроковете, ние можем да изготвим документ, който да гарантира законосъобразността на сделката.

Какво е мястото и ролята на Българския нотариат в рамките на Европейския нотариат? Казахте, че е много иновативен и отворен към внедряването на нови технологии.

Всеки един нотариат трябва да намери своето място в Европейския нотариат. Аз преди малко споменах за тази способност на Българския нотариат, който успява да го извърши по един и оригинален, и иновативен начин. Това е едно от ценните неща, които научих от срещите си с българските нотариуси.

Премиерът на Словакия обвини президента в сговор със Сорос

Предишна новина

Трима стажант-юристи прие Окръжен съд – Варна

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 14
  Не е сложно | нерегистриран
  0
  0

  Нали нотариусите имат специални сметки. Подписва се сделката, влизат парите по сметката на нотариуса, и когато купувача си получи вписания акт, продавача получава парите по сметката си. Ха тогава си продавайте апартамента и по 20 пъти дневно.

 2. 13
  Да 11 | нерегистриран
  1
  0

  Ама сериозно ли? След прочитането? Я си отворете ГПК и ЗННД. Какво тук значи някакъв си подпис, а :) То бива тролене, ама...

 3. 12
  Нали знаеш, че | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #11 от "Ами поплачи си! | нерегистриран":
  Нали знаеш, че днес от 9.00 сутринта до 14.00 мога да си продам имота 6-7 пъти при 6-7 нотариуса. Дали измамените граждани няма дас плачат тогава? След прочитането следва да има незабавно отразяване /вписване/ по електронен път в АВ.

  лишаване от свобода е санкцията при явно подбуждане към престъпление

 4. 11
  Ами поплачи си! | нерегистриран
  0
  -3
  До коментар #9 от "Ще се разплача | нерегистриран":
  Чета и рева, то такова чудо на чудесата-нотариата целия в бяло. Просто няма как Танев да дава интервюта през ден и сега ни облъчват с интервюта с разни френски нотариуси, които да ни убедят да въведем електронното вписване-или лелеяната мечта на нотариуса-никакъв последващ контрол от страна на държавата върху сделките.

  "Мисля, че първото предимство е за нашите клиенти. Защото по принцип това е една система, която ускорява процедурите. Но това е и предимство за държавата, защото се намаляват разходите по обработка на информацията. Държавата прави икономии. Също така тази регистрация, която е дематериализирана, е придружена с нещо много важно, а именно напълно безплатното прибиране на дължими данъци. От една страна, на данъците, които са дължими от купувача, свързани с придобиването на имота и, разбира се, данъците от продавача. Тази регистрация позволява да се съберат статистически данни, които дават информация за реалните цени на недвижимите имоти. Това е един изключително полезен инструмент за публичните власти, защото по този начин те могат да коригират или пренасочат политиката, свързана с жилищния фонд."

  Не разбрах само в България кое е проблемното на прибирането на данъците при сделки с недвижими имоти. Просто у нас продължават сделки от типа-апартамент срещу златен ланец, или нива срещу хладилник. Предполагам въпросния френски нотариус не е запознат с този род замени у нас. не ме разбирайте погрешно, не съм против електроноота вписване, но трябва да извървим дълъг път дотам.Първо трябва наистина да имаме Имотен регистър, и едва когато това стане да се въведе т.нар. електронно вписване от страна на нотариусите. Има един неоспорим факт-площта на имотите по кадастралната карта плюс площта на имотите от КВС надхвърля с 50% територията на страната. Значи или се връщаме в Сан стефански граници-за да е възможно това или оправяме Имотния регистър. Другото си е чист лобизъм в полза на нотариата.

  Нали знаеш, че днес от 9.00 сутринта до 14.00 мога да си продам имота 6-7 пъти при 6-7 нотариуса. Дали измамените граждани няма дас плачат тогава? След прочитането следва да има незабавно отразяване /вписване/ по електронен път в АВ.

 5. 10
  Лоша реклама Пиер Люк Вожел | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #6 от "Франкофон | нерегистриран":
  Една малка корекция: името на човека е ПИЕР-ЛЮК ВОЖЕЛ!

  Моля да отстраните тази неточност.

  Ето и името на френски език: Pierre-Luc Vogel  Редно в редакторите да защитават доброто име на Вашата медия, като проверяват информацията си и коректно изписват имената на интервюираните.  Предварително благодаря.

  А това е поредното доказателство, че няма лоша реклама, стига да не ти сбъркат името.

 6. 9
  Ще се разплача | нерегистриран
  3
  0

  Чета и рева, то такова чудо на чудесата-нотариата целия в бяло. Просто няма как Танев да дава интервюта през ден и сега ни облъчват с интервюта с разни френски нотариуси, които да ни убедят да въведем електронното вписване-или лелеяната мечта на нотариуса-никакъв последващ контрол от страна на държавата върху сделките.

  "Мисля, че първото предимство е за нашите клиенти. Защото по принцип това е една система, която ускорява процедурите. Но това е и предимство за държавата, защото се намаляват разходите по обработка на информацията. Държавата прави икономии. Също така тази регистрация, която е дематериализирана, е придружена с нещо много важно, а именно напълно безплатното прибиране на дължими данъци. От една страна, на данъците, които са дължими от купувача, свързани с придобиването на имота и, разбира се, данъците от продавача. Тази регистрация позволява да се съберат статистически данни, които дават информация за реалните цени на недвижимите имоти. Това е един изключително полезен инструмент за публичните власти, защото по този начин те могат да коригират или пренасочат политиката, свързана с жилищния фонд."

  Не разбрах само в България кое е проблемното на прибирането на данъците при сделки с недвижими имоти. Просто у нас продължават сделки от типа-апартамент срещу златен ланец, или нива срещу хладилник. Предполагам въпросния френски нотариус не е запознат с този род замени у нас. не ме разбирайте погрешно, не съм против електроноота вписване, но трябва да извървим дълъг път дотам.Първо трябва наистина да имаме Имотен регистър, и едва когато това стане да се въведе т.нар. електронно вписване от страна на нотариусите. Има един неоспорим факт-площта на имотите по кадастралната карта плюс площта на имотите от КВС надхвърля с 50% територията на страната. Значи или се връщаме в Сан стефански граници-за да е възможно това или оправяме Имотния регистър. Другото си е чист лобизъм в полза на нотариата.

 7. 8
  90% една или друга форма на данъци? | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #7 от "до затруднения с възприятията номер 5 | нерегистриран":
  Точно това е написано, глупако в коментарп номер 3. Че парите отиващи при нотариуса, после 90 процента от сумата отива към държавата за данък. Примерон-ако нотариусът събере 10 лева, 9 лева отиват към държавата за данък. А не задържа цялата сума от 10 лева. За него остава 1 лев.  Никой не казва,че се плащат 90 процента данъци. А че от събраната сума 90 процената е за държавата-това е написано. Тъпако.

  До коментар [#7 #352040] от Илитерат "до затруднения с възприятията номер 5":Пред нас някой си Пиер-Люк Вожил дава идея за тежко нарушение на Конституцията. 90% от сумите, които които им се плащат, са за една или друга форма на данъци? Това граничи с произвол от страна на държавата. Съгласно чл. 60, ал. 1 от Конституцията гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество. Данъците са невъзвращаеми финансови задължения на гражданите и срещу заплащането им те не получават услуга.

 8. 7
  до затруднения с възприятията номер 5 | нерегистриран
  3
  -2

  Точно това е написано, глупако в коментарп номер 3. Че парите отиващи при нотариуса, после 90 процента от сумата отива към държавата за данък. Примерон-ако нотариусът събере 10 лева, 9 лева отиват към държавата за данък. А не задържа цялата сума от 10 лева. За него остава 1 лев.  Никой не казва,че се плащат 90 процента данъци. А че от събраната сума 90 процената е за държавата-това е написано. Тъпако.

 9. 6
  Франкофон | нерегистриран
  4
  0

  Една малка корекция: името на човека е ПИЕР-ЛЮК ВОЖЕЛ!

  Моля да отстраните тази неточност.

  Ето и името на френски език: Pierre-Luc Vogel  Редно в редакторите да защитават доброто име на Вашата медия, като проверяват информацията си и коректно изписват имената на интервюираните.  Предварително благодаря. 10. 5
  | нерегистриран
  3
  -1
  До коментар #3 от "въвеждане на фиксирана такса при сделки с имоти от до 50 лв. | нерегистриран":
  Тоест във Франция 90 процента от събраните от нотариуса суми са за данъци?

  В България 100 процента от сумата е за бездънния джоб на щемпелмайстора.

  Крайно време е щемпелмайстора да прави също отчисления-90 процента от сумата да отива за държавата. Останалите 10 процента ще е пак огромна сума.

  В добавка-при сделки с имоти таксата трябва да е твърда , фиксирана сума. Примерно до 40-50 лв, не повече. Какви са тези проценти, какво е това комисионерство. Правната сложност дали продаваш тризонет на жълтите павета за милион, или селска къща за 1000 лв е еднаква. Какво печели държавата от това комисионерство-процентаджийство обогатяваща печатослагатели за дейност с ниска правна сложност.

  В добавка-що не питате дали във Франция коли се продават пред нотариус? Вероятно гостът ви дори няма да разбере въпроса.

  Илитерат, ти можеш ли да четеш? 90% от сумите, които им се плащат, са за една или друга форма на данъци, а не че те плащат 90% данъци. Пиер-Люк Вожил, заместник-председател на Съвета на нотариатите на Европейския съюз - CNUE:

  90% от сумите, които ни се плащат, са за една или друга форма на данъци.

 11. 4
  Адвокат | нерегистриран
  1
  -3
  До коментар #3 от "въвеждане на фиксирана такса при сделки с имоти от до 50 лв. | нерегистриран":
  Тоест във Франция 90 процента от събраните от нотариуса суми са за данъци?

  В България 100 процента от сумата е за бездънния джоб на щемпелмайстора.

  Крайно време е щемпелмайстора да прави също отчисления-90 процента от сумата да отива за държавата. Останалите 10 процента ще е пак огромна сума.

  В добавка-при сделки с имоти таксата трябва да е твърда , фиксирана сума. Примерно до 40-50 лв, не повече. Какви са тези проценти, какво е това комисионерство. Правната сложност дали продаваш тризонет на жълтите павета за милион, или селска къща за 1000 лв е еднаква. Какво печели държавата от това комисионерство-процентаджийство обогатяваща печатослагатели за дейност с ниска правна сложност.

  В добавка-що не питате дали във Франция коли се продават пред нотариус? Вероятно гостът ви дори няма да разбере въпроса.

  Предлагам да се закрие нотариалната професия и всеки адвокат да придобие т.нар. нотариални компетенции.

 12. 3
  въвеждане на фиксирана такса при сделки с имоти от до 50 лв. | нерегистриран
  2
  -7

  Тоест във Франция 90 процента от събраните от нотариуса суми са за данъци?

  В България 100 процента от сумата е за бездънния джоб на щемпелмайстора.

  Крайно време е щемпелмайстора да прави също отчисления-90 процента от сумата да отива за държавата. Останалите 10 процента ще е пак огромна сума.

  В добавка-при сделки с имоти таксата трябва да е твърда , фиксирана сума. Примерно до 40-50 лв, не повече. Какви са тези проценти, какво е това комисионерство. Правната сложност дали продаваш тризонет на жълтите павета за милион, или селска къща за 1000 лв е еднаква. Какво печели държавата от това комисионерство-процентаджийство обогатяваща печатослагатели за дейност с ниска правна сложност.

  В добавка-що не питате дали във Франция коли се продават пред нотариус? Вероятно гостът ви дори няма да разбере въпроса.

 13. 2
  за еничарите и днешните им наследници | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #1 от "Защо в България? | нерегистриран":
  Имот, който очевидно реално струва 200-220 000 лева се продава за 40-50 000 лв. по "данъчна оценка"? Ясно е, че това е нереална цена. Във Франция очевидно за една такава сделка всички отиват на съд, а нотариус, който я изповяда, от следващия ден НЯМА да бъде нотариус. Тук всички нотариуси знаят, че се изповядват на нереални цени, но последици никакви за никого. Бюджета е ощетен със стотици милиони, отговорност нулева.

  Бюджета е ощетен със стотици милиони, отговорност нулева? Някой си Пиер-Люк Вожил, набеден за заместник-председател на Съвета на нотариатите на Европейския съюз - CNUE:

  90% от сумите, които ни се плащат, са за една или друга форма на данъци

  Пред нас се открива идея за тежко нарушение на Конституцията. 90% от сумите, които които им се плащат, са за една или друга форма на данъци? Това граничи с произвол от страна на държавата. Съгласно чл. 60, ал. 1 от Конституцията гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество. Данъците са невъзвращаеми финансови задължения на гражданите и срещу заплащането им те не получават услуга.

 14. 1
  Защо в България? | нерегистриран
  5
  -4

  Имот, който очевидно реално струва 200-220 000 лева се продава за 40-50 000 лв. по "данъчна оценка"? Ясно е, че това е нереална цена. Във Франция очевидно за една такава сделка всички отиват на съд, а нотариус, който я изповяда, от следващия ден НЯМА да бъде нотариус. Тук всички нотариуси знаят, че се изповядват на нереални цени, но последици никакви за никого. Бюджета е ощетен със стотици милиони, отговорност нулева.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.