А когато театърът реално гори? *

А когато театърът реално гори? *

Предизвикването на масова паника е сред най-старите основания за изключение от свободата на словото. През 1919 г. знаменитият съдия Оливър Уендъл Хоумс в своите мотиви по Schenck v. United States пише, че "дори най-засилената защита на свободата на словото няма защити човек, който заблуждаващо извика "пожар" в салона на препълнен театър". Съдия Хоумс обаче едва ли си е представял ситуация, в която целият политически живот в една държава е превърнат в заблуждаващ театър, заплашен от съвсем реален пожар заради безотговорността на играещата в него трупа, нито пък, че с наказателно преследване могат да бъдат заплашени точно тези, които предупреждават за реалното състояние на нещата.

Предлаганите от БНБ изменения в Наказателния кодекс, в настоящата си широка редакция, влизат в противоречие с такива фундаментални ценности като свободата на търсенето и разпространяването на информация, свободата на медиите и изразяване на мнение (включително в Интернет), които са закрепени както в Конституцията на Република България, така и във Европейската конвенция за правата на човека. Практиката на съда в Страсбург, която очертава ограничителни изключения от тези права, не може да подкрепи криминализация с подобен размах.

По принцип, наказателното преследване е инструмент със строго ограничена ефективност и той изисква много добре работещи институции. И към момента в НК има достатъчно текстове, които биха дали на едни адекватни полиция, прокуратура и ДАНС предостатъчно възможности да се справят със подобна ситуация. Проблемът, следователно не е, че в НК няма достатъчно текстове, а че нямаме работещи институции.

В този смисъл, предлаганите изменения са интересни не толкова като законодателен нонсенс, а като израз на институционално безсилие и безпътица.

Лесно е да се забележат няколко парадокса в това действие:

В общественото пространство стана известен един предходен случай, в който БНБ упражни наличните си правомощия да ограничава публикации за банки – опитът да сплаши "Бивол" за публикуване на грами от Уикилийкс. Докато се разгаряше настоящата криза, Централната банка остана пасивна. На този фон, желанието за подобно засилване на репресивните възможности повдига най-малкото въпроса доколко можем да очакваме те да бъдат използвани по предназначение.

Желанието за практическо табуиране на отразяването на състоянието на банките, очевидно, би произвело точно обратен на търсения ефект. Ако основният ресурс на банките е доверието в тях, забраната да ги споменаваме всъщност ще минира общественото мнение с огромен заряд недоверие, защото нищо не е толкова страшно, като един практически засекретен финансов сектор, от който зависи животът на всички...

С тази криминализация БНБ иска да засили правомощията на прокуратурата, която се оказа сред основните причинители на настоящата банкова криза. Ние никога няма да разберем дали това стана защото прокуратурата изпълни поредица от олигархични поръчки или поради обикновена институционална несъстоятелност – по простата причина, че отговор на тези въпроси може да даде само самата независима от никого прокуратура.

Така или иначе – да се дават още туби бензин на подпалвача на предишния пожар е най-малкото странна идея.

В корените на тези парадокси обаче има един фундаментален проблем. При положение, че макроикономическите показатели на страната ни са хвалени като много добри, епидемията от недоверие към държавните институции и медиите се оказа достатъчно голяма да заплаши финансовата стабилност на държавата. Реалността е, че делегитимацията на основни държавни органи и компоненти на демократичния ред е стигнала нива на бедствена заплаха за националната сигурност и личната сигурност на всеки един от нас. Огромното недоверие към прокуратурата и упорния отказ на поредица от главни прокурори дори да отворят дума за някакви реформи в нея, все повече я превръща в плашило, а не в успокояващ фактор.

Медиите бяха оставени да се превръщат в "бухалки" толкова дълго, че днес БНБ се опитва изобщо да им забрани да имат нещо общо с банковата система. Основни регулатори като БНБ, КФН, КЗК бяха превърнати в тих пристан за калинки, които знаят кога да си затварят очите и кога – да натискат неудобни на властимащите и днес, когато трябва да спасяват положението – никой не им вярва за нищо, въпреки масовата автохипноза на която сме се отдали всички: "аз вярвам в банките!". И, разбира се, политиците ни – дори когато най-сетне се спазариха за избори, те и дума не отварят за промяна на това състояние на нещата...

И още една бележка – навлизаме в епоха на партизански информационни войни. В малка страна, със слаби институции и медии и в близост до спонсори да информационната война като Русия, това става видимо особено бързо.

Съществуването на информирано обществено мнение и националната сигурност ще бъдат под все по-голяма заплаха от различни пропагандни машини и машинации. При липсата на адекватни институции, единствената противоотрова е гражданите да развият засилен имунитет към манипулации и двойно укрепен здрав разум...

* Статията е публикувана в Mediapool, препечатваме я със съгласието на редакцията

Още по темата

Прокуратурата прекрати делото за опит за убийство на Пеевски поради недоказаност

Предишна новина

Европейският съд по правата на човека прие, че наложената от Франция забрана за носене на бурка на обществени места не нарушава правата на мюсюлманските жени. В решение от днес по делото S.A.S. v. France Съдът подчертава, че "защитата на условията на коле

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  www.Advocati.org | нерегистриран
  0
  0

  Нашето контра предложение на това от БНБ за криминализиране на говоренето за банките се концентрира в тези лица и групи от лица, които са отговорни с решенията си (или с липсата на такива решения) в най-голяма степен за стабилността на цялостната банкова система и на всяка от търговските банки по отделно. Считаме, че трябва да се търси отговорност не от тези, които правят публично достояние информацията за фактическа несъстоятелност на определени търговски банки или на финансовата система като цяло, а тъкмо обратното – от тези, които въпреки, че разполагат с такава информация или са длъжни по занятие да разполагат с нея, я укриват „от населението“ и прехвърлят по този начин риска от банковата дейност изцяло върху обикновения вложител и върху държавния бюджет. Ако се въведе строга наказателна отговорност за висшите банкери, които са допуснали притежаваните, управляваните или контролираните от тях банкови институции да потънат, без да дадат своевременни, ясни и почтени индикации пред обществото за достигнатата нестабилност, ще бъдем свидетели на далеч по-отговорно отношение и БНБ вместо да предлага наказания за тези, които са си позволили да разпространяват „сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението“, ще се заеме (под страх от тежки осъдителни присъди) с поверените й регулаторни и контролни функции за гарантиране стабилността на системата. В противен случай ставаме свидетели на нищо друго, освен на опит за заглушаване на гражданското общество и на медийната свобода. А това в дългосрочна перспектива е по-опасно за националната сигурност от финансовите интереси на определени кръгове. Още по темата в нашата статия „КОНТРА ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ТОВА ОТ БНБ ЗА КРИМИНАЛИЗИРАНЕ НА ГОВОРЕНЕТО ЗА БАНКИТЕ“ от 03.07.2014 г. на този адрес: http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=5#140703

 2. 6
  | нерегистриран
  2
  0

  Защо няма никаква информация относно причините довели до посочената от правителството нужда от държавна помощ за банковия сектор. Защо липсва информация и относно критериите по които ще се реализира държавната помощ за банковата система , одобрена по чл.107 на ДФЕС от ЕК. Дали изобщо става дума за системен проблем или за конкретни проблеми на коркретни банки.  Това са въпросите, които на фона на дуализма в отношението на политическата система спрямо КТБ и ПИБ, наистина продуцират напрежение, съмнение и истерия в обществото. Ако не сме информиране за причините на проблемите и критериите по които ще се ръководи осъществяването на държавната помощ, то тогава как ще сме сигурни, че помощта от 3,3 милиарна лева, ще има траен ефект.  Политиците едва ли не си давата сметка за това. Но тяхното мълчание и липсата на каквато и да информираност на обществото, в условията на неработеща икономика и задкулисието довело по неизестни причини за срива в двете банки, на практика създават среда на недоверие.  И каква ще бъде крайната цена която всички ние ще трябва да платим един ден за тази обвита в тайнство истерия около сигурността на валутния борд и спестяванията на обществото.  Не знам каква информация е предоставило правителството на ЕК, но със сигурност дължат на обществото пълна и детайлна прозрачност.

 3. 5
  | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#4] от "народа":  Разделен дом -запустява , раделено царство -пада. Тази библейска истина е особено важна за днешна България или поне това което е останало от нея.  Трябва да намерим начин да спрем да се самоязждаме, да си простим и помирим. Трябва да се обърнем към съзиданието.  Трябва да свършим всички простички, но основни неща, които вече две десетилетия отлагаме.  А за банките , всичко през последните дни е повече от глупаво. Държава ,чиято икономика не работи, народ който държи спестяванията си в банките ,вместо да ги вложи в произдство, ами те са генетично обречени на погибел. Вчета изядоха КТБ, утре някой друг, и няма как да е друго яче, защото банките се основават на лихвите, а те по дефиниця са разход , който не прозивежда , а изяжда произведеното. Добре е нормалните хора в тази държава се замислят за това. А иначе, да наливат не 3, 3 , 3,3 х 3,3 милиарда лева, пак няма да помогне, защото всичко се оттича , ако мелницата не работи. А в България, както е ясно мелницата след 1989 година, не работи, защото само изяжда - първо приватизираното, после реституираното, след това спестяванията, е вече ще започне изяждането и на по-слабите от по -силните, докато най-сетне , ако не се вразумим, всичко се свърши.

 4. 4
  народа | нерегистриран
  2
  -1

  Театър е български и той гори! И като е казано ,че с огън ще опита всяко нещо и всеки ще бъде изпитан в плодовете на делата си . И така ще разберем дали сме съд за почтенна или непочтенна употреба. Ама ней си. Българско е това, значи свято и кога не сме имали и Ганя Балкански , и Гочолу, ама на пак сме оцелели.  Обаче срамно е, в собствената си България, чуждите да не ни предават, че ред от българските проститутки не остава за тях. Спомнете си за Фирип Димитров - за някакво посланничество, първо в САЩ, а после в някакви бивши Руски републики ,заличи селското стопанство и военнопромишления компекс на България. Ами за Тодор Вълчев и неговот сопрано Хърсев, хоп и всичко от индустриалния до банковия капитал на 45 годиншната държавна икономика, бе заличено. Да не говорим за Миглената на Царя - каква ти ядрена енергетика на България, тури й пепел. То такива спомени ,че на човек да му прималее.  Отпришти се туй българско еничерство, след повече от 100 години , ама на отпришти се ,че иди го спри . Няма го ни Бенковски, ни Левски, ни Ботева, ни Генерала ти Вазов, нищо не остана. Все от българското еничерство погина.  Ама ти чедо не унивай, та нали самия ГОСПОД ИСУС ХРИСТО ни учи, че едно зърно ако не погине ,няма как да роди класове наситени с по сто зърна,че и повече. Вярно е тую дето го посочват, че май българския род все повече напомня за БОЖИЯ РОД от стария завед, само дето вече век ,че и повече, откак мина робството, и пак ново се задава. Наскоро четох , че за 2 200 000 работещи българе в чужбина. Ех, МАЙКО МИЛО ЩО ТЪЙ ЖАЛНО ПЛАЧЕШ. Ама и от где тая сила, и утроба детеродна да поддържаш , и очени непресушени да изплакваш!  БОЖЕ НАШ смили се над рода български и като твое чедо възкреси го от мъртвите!

 5. 3
  бесния | нерегистриран
  3
  0

  До коментар [#2] от "нормалния":  За съжаление , едва ли има случай, при който самоубиството на един народ да е било спряно. Напротив, всички ще го насърчават , с много , ама много оздравителна цел. Но ние сме си такива - герой под юргана, и бъзльовци в живота. Но сме корави - съсипали сме не една култура и ценности, то не бяха византиции, то не бяха турци, руснаци ,пък и в дневния ред американци, европейци. Ще мине и премине всичко това, но ще остане ли време да бъдем българи - заради дедите ни, заради бащите ни, заради нас самите или поне в името на децата ни. Такива да бъдем поне веднъж - нормални, хомосапиенс, синове и дъщери, братя и сестри, родители , в крайна сметка нали за това сме дошли на този свят БЪЛГАРСКИ.  Ще преминат и Доган, и Делян, и Цветан, и Боко и Цеко , и всички тези приказни герои на нашата съвременна българска лудница. Е, все някой ден , лекарите ще се сетят ,че не са пациенти и тази игра е унизетлно неподходяща. Дано само след набезите на всички дето сме оправили и дето ни оправят, нещо от Вазовата българщина остане, че да и вдигнем храм на съхранение , и в него с поклонение да се покаем. Пък след това ,некща бъде Божията воля, поне ще знаем, че сме прогонили от нас САТАНАТА БЪЛГАРСКИ.

 6. 2
  нормалния | нерегистриран
  1
  -1

  рано или късно ще ни се наложи да си зададем въпроси свързани с проблемите на системата .  БНБ очевидно ще трябва да носи отговорност защо след целия инструментариум , с който е съоръжена, все пак регулатора е допуснал проблеми с ликвидността, е разбира се от всеки нормално мислещ човек и защо подходите към КТБ и ПИБ бяха коренно различни, въпреки еднаквата липса на каквато и да е представа за тяхното действително, лих казъл физичско състояние. При това и двете банки, са единствените ,които успяха с регулаторния надзор на БНБ да получат разрешение за покупката на две други банки. Несъмнено , става дума за отговорност, чийто спектър на гражданския, административния и наказателноправен характер е силно и лукаво дифернициран.  Политическата система - президентство, министерски съвет и парламент също носят институциолнална отговорност, макар и с политически акцент, но не само, за очевадно прокарания дуализум в отношението при решаването на еднотипните към този момент проблеми с ликвидността в двете банки - неспособността да удържат масираните тегления без държавна подкрепа.  Съдебната система, в която социалистическата култура, въпреки членството ни в ЕС, продължава да доминира с участието на Прокуратурата , също трябва да носи отговорност за съпричинителство на банковата криза, особено в загробването на КТБ. И още нещо , за да изключим анонимността - съдията наложила запорите в полза на дружеството на Догования Пеевски и Главния прокурор , дал миционерския сигнал за партизантската разправа с КТБ.  Е , да не забравяме отговорнсостта и на скопеното още в своето порочно зачатие грежданско общество, което вместо да зададе въпросите и да потърси отговорността, се втурна , иначе съвсем нормална реакция след 1996-1997 год, да си тегли парите. Всъщно , поддържането на депозите от 40 млрд. лева в банките е бюлетина за безработица , за сриване на икономиката и банковата система, и най -лошото доказателство за паразитния и мързелив манталитет на съвременния българин.  Дали ни очаква присъда - Да разбира се и то съвмесем скоро . По отделно и всички нас. Алчността, себичността, безотговорността към общността и нейното минало ,настояще и бъдеще, със сигурност ще дадат своите сатанински плодове.  Всъщност какво нова - всичко, което може мафиотизираната политическа класа да ни причини, вече е факт. Следващите , ами да му мислят евроатлантическите струкутри и партньори. Ако ще ме съдите по критерия национална сигурност , заповядайте има за какво да си говорим , на моля нека да е публично. Иначе, всички ще бъде съдени и то не от кой да е , а от БОГ. Все повече започвама в историческото си битие да напомняме за божия народ от стария завет преди предаването му в 475 годишното Вавилонско робство. Това донякъде обяснява този природен рай в избора на БОГ за българския род на познатата ни географска територия. А ЕС и НАТО, ли , ами както се казва в НОВИЯ ЗАВЕТ- където е трупът ,там са и лешоядите.  Иначе,благодаря на програмния директор Христо Иванов, за умореното откровение. Стиска му на човека, МИЛО МУ Е!

 7. 1
  bil | нерегистриран
  6
  -2

  Прекрасно изложение на действителното положение.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.