Административният съдия Теодора Георгиева е назначена за европейски прокурор

Административният съдия Теодора Георгиева е назначена за европейски прокурор
Теодора Георгиева, снимка:Европейска прокуратура

Административният съдия Теодора Георгиева е одобрена от Съвета на Европейския съюз и назначена за прокурор в Европейската прокуратура, съобщиха от институцията.

Заедно с нея, постовете си заемат и още 20 прокурори от всички страни членски на Европейския съюз. Това са Frédéric Baab, Cătălin-Laurențiu Borcoman, Jaka Brezigar, Danilo Ceccarelli, Gatis Doniks, Yvonne Farrugia, Daniëlle Goudriaan, Petr Klement, Tomas Krušna, Tamara Laptoš, Katerina Loizou, Ingrid Maschl-Clausen, José Eduardo Moreira Alves d'Oliveira Guerra, Juraj Novocký, Andrés Ritter, Maria Concepción Sabadell Carnicero, Gabriel Seixas, Kristel Siitam-Nyiri, Harri Tiesmaa, Yves Van Den Berge, Dimitrios Zimianitis.

Теодора Георгиева е завършила Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Кариерата й в съдебната система започва като младши прокурор и прокурор в Софийската районна и в Софийската градска прокуратура, където е работила в специализирания отдел "Антикорупция“. След това постъпва в Административен съд София – град. Тя е доктор по административно право и процес, като докторантурата й е защитена в Института за държавата и правото към БАН. Автор е на редица публикации в различни специализирани издания. Автор е на книгата “Административните нарушения и престъпленията. Сравнителен правен анализ”, издадена от “Сиела” през 2018 г.

Прокурорите, заедно с европейския главен прокурор, ще осъществяват надзор на разследванията и действията по повдигане и поддържане на обвинение и ще образуват колегията на Европейската прокуратура.

Европейските прокурори се назначават с мандат от шест години, който не подлежи на подновяване. В края на този период Съветът може да реши да удължи мандата най-много с три години. Както е предвидено в преходните правила за първия мандат след създаването на Европейската прокуратура, европейските прокурори от една трета от държавите членки, определени чрез теглене на жребий, ще имат мандат от три години без право на подновяване. Такъв е случаят с прокурорите от Гърция, Испания, Италия, Кипър, Литва, Нидерландия, Австрия и Португалия.

Всяка държава членка номинира кандидатите за длъжността европейски прокурор. Кандидатите трябва да са активни членове на прокуратурата или съдебната система на съответната държава членка, чиято независимост не подлежи на съмнение, и да притежават необходимата квалификация за заемане на висши длъжности в прокуратурата или съдебната система в съответните държави членки. Те трябва да притежават необходимия практически опит в областта на националните правни системи, финансовите разследвания и международното съдебно сътрудничество по наказателноправни въпроси. Комисията за подбор изготви мотивираните становища и класирането за всеки от номинираните кандидати, които отговарят на условията. След получаване на мотивираните становища Съветът избра и назначи един от кандидатите за европейски прокурор за всяка от участващите държави членки.

Европейската прокуратура ще бъде независим орган на ЕС, който ще отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд за престъпления срещу финансовите интереси на Съюза (напр. измами, корупция, трансгранични измами с ДДС на стойност над 10 милиона евро). В това отношение Европейската прокуратура ще провежда разследвания и наказателно преследване и ще упражнява функциите на прокурор в компетентните съдилища на държавите членки.

През 2019 г. Съветът и Европейският парламент назначиха Лаура Кодруца Кьовеши за първи европейски главен прокурор.

Понастоящем в Европейската прокуратура участват 22 държави членки (Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чешката република, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Испания).

Очаква се Европейската прокуратура да започне работа в края на 2020 г. Седалището ѝ ще бъде в Люксембург.

Според информационното табло на ЕС: Българското правосъдие поддържа европейски стандарти

Предишна новина

Имотен и Търговски регистър и регистърът на юридическите лица с нестопанска цел вече са на нов адрес

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  1111 | нерегистриран
  7
  -5

  Ей, ама нашето момиче е най-хубаво!

 2. 5
  Гордея се с този избор | нерегистриран
  10
  -8

  защото Теодора Георгиева представлява България. Познавам я професионално.
  Интелект, перфектен английски, много добър професионалист.

 3. 4
  | нерегистриран
  3
  -4
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Първо прокурор, после административен съдия, ясно

  Кое?

 4. 3
  Най -добрата бе | нерегистриран
  23
  -1

  Много по добра от и от Савата и от Божо Джамбазов от ВКП, доказани прокурори с чужди езици и дълъг стаж. Ама къде ти,как ще се състезават с този гений

 5. 2
  | нерегистриран
  16
  -1

  Първо прокурор, после административен съдия, ясно

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.