Адв. Ивайло Данов: Решението за освобождаването на адвокатите от САК от членски внос не е популистки ход

Адв. Ивайло Данов: Решението за освобождаването на адвокатите от САК от членски внос не е популистки ход
Адв. Ивайло Данов, председател на САС

В четвъртък Софийски адвокатски съвет (САС) обяви, че е взел решение да освободи адвокатите от Софийска адвокатска колегия (САК) от членски внос за месеците март, април и май 2021г., а в случай, че членският внос за тези месеци е вече платен, защитниците ще се считат за освободени от плащане на членски внос за следващите три календарни месеца. В публичното пространство обаче се прокраднаха съмнения, че това е изцяло популистки ход на председателя на Съвета адв. Ивайло Данов. „Правен свят“ се обърна с въпрос към адв. Данов дали цели да спечели симпатии от колегите си и дали оценява решението на Съвета по предложението си за „популистко“.

Ето и отговора на адв. Ивайло Данов:

Решението на Софийския адвокатски съвет, с което на практика се освобождават от плащане на членски внос за следващите три месеца адвокатите от Софийската адвокатска колегия, не е и няма как да бъде популистки ход. То е поредната мярка, която има за цел да компенсира до известна степен трудностите, които изпитват колегите в условията на пандемията от COVID-19. Това решение беше взето в отговор на всички устни и писмени молби на адвокатите от САК, които са се обръщали към всеки един от членовете на съвета за финансова помощ през тази близо една година.

Към настоящия момент бюджетът на колегията за тази година все още не е приет. Той се гласува на Общото събрание на САК, което трябваше да се проведе през месец януари тази година. Провеждането му обаче беше отложено с три месеца със законодателна промяна, продиктувана от необходимостта за спазване на определени противоепидемични мерки. Продължаващата изключително тежка епидемиологична обстановка в страната и особено в Софийска област налага предприемането на конкретни действия за подпомагане на адвокатите от САК. От една страна липсата на приет бюджет ни ограничава, но от друга ни позволява да подпомогнем колегите ни чрез намаляване на едно от ясните приходни пера в него, а именно това за членския внос към САК.

Още от пролетта на 2020г. ръководството на колегията провежда последователна политика за подкрепа на адвокатите от САК, за да може нашата професионална общност по-леко да премине през този труден за всички ни период. Още тогава последвахме примера на Висшия адвокатски съвет и освободихме на практика от плащане на членски внос за три месеца адвокатите от САК. Освободихме от плащане на наем за периода на извънредното положение колегите-наематели на кантори в Търговския дом, които са собственост на колегията.

Вчера отправихме и писмено предложение до Висшия адвокатски съвет да последва примера на Софийския адвокатски съвет и също да приеме решение, с което да определи месечен членски внос в размер на 0,00 лева за три месеца за всички български адвокати.

Още през месец март открихме и банкова сметка на САК за получаване на дарения в полза на адвокати от колегията, пострадали от коронавирусната инфекция и започнахме благотворителна кампания в това отношение.

Направихме и две много важни предложения за законодателни промени до парламента и правителството.

Първото предложение е за законодателна промяна, която да доведе до увеличаване на нормативно-признатите разходи за всички български адвокати от 25% на 40%.

Второто предложение е за законодателни промени в Закона за медиацията и ГПК, по силата на които споразумението, постигнато в процедурата по медиация и задължително подписано от страните, техните адвокати и медиатора, придобива силата на извънсъдебно изпълнително основание.

Търсим възможности и за още законодателни промени, с които да защитим правата на гражданите, които стават все по-уязвими в тази тежка икономическа ситуация. 

Тук искам само да напомня, че след 13-ти май 2020г., въпреки всички ограничения, организирахме непрекъсната работа на служителите на САК, а през летния сезон успяхме да осигурим нормалното и безпроблемно ползване на почивната ни база в с.Лозенец, Бургаска област от адвокатите от колегията. От есента предприехме редица стъпки, като организирахме „зелени коридори” за безплатни бързи антигенни тестове, PCR-тестове и тестове за антитела за членовете на САК, осигурихме безплатен достъп до базисните пакети от програмни продукти на АПИС и СИЕЛА и продължихме благотворителната кампания за подпомагане на колегите, които са били болни от COVID-19. В следващите седмици очаквайте още информация във връзка с нея.

Това са само част от действията, които сме предприели, за да облекчим поне малко изключително тежкото положение както на адвокатите от САК, така и на всички български адвокати. В такава безпрецедентна във всяко отношение обстановка в страната ние като професионална общност трябва да се обединим на базата на нашите общи професионални интереси, трябва да сме заедно и да се подкрепяме взаимно. Голяма част от бизнесите в България получиха различни възможности за финансово подпомагане и от правителството, и от парламента.

Адвокатурата обаче явно не се вписва в техните планове и не отговоря на установените изисквания за компенсиране на загубите, причинени вследствие на пандемията от COVID-19.

Искрено се надявам, че и предприетите от нас действия поне малко ще облекчат всеки един от членовете на САК.

Още по темата

Баща наръга 2-годишното си дете и опита да се самоубие

Предишна новина

Изслушват онлайн кандидата за нов член на ВСС

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Абиркам | нерегистриран
    3
    -2

    Да, адвокатурата няма на кого и от къде да разчита,освен на себе си ! За това , един за всички и всички за един ! Решението на САК е правилно !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.