Адвокат фалшифицира документи, прави със задна дата офис на Миню Стайков кантора

Адвокат фалшифицира документи, прави със задна дата офис на Миню Стайков кантора
Адвокат Красимир Трифонов (вляво) фалшифицира документи, за да представи офис на бизнесмена Миню Стайков (вдясно) като адвокатска кантора, колаж: Правен свят  

Адвокат Красимир Атанасов Трифонов от Карнобат е уличен във фалшифициране на документи в опит да попречи на второто разследване, което Специализираната прокуратура води срещу Миню Стайков, и по което бизнесменът е с потвърдена на две съдебни инстанции мярка за неотклонение "задържане под стража". Срещу Трифонов, който е и общински съветник в Карнобат, са събрани доказателства, според които той умишлено е антидатирал документи, с цел да представи като своя адвокатска кантора офис, ползван от 2013 г. от фирма на Миню Стайков. В схемата адвокат Трифонов дори въвлича нотариус от Карнобат и ръководството на Адвокатска колегия – Сливен. Целта на Красимир Трифонов е да представи действията на разследващите органи по досъдебното производство за злоупотреби със средства по европейските програми за земеделие като незаконосъобразни и нарушаващи разпоредбата на чл. 33, ал. 1-4 от Закона за адвокатурата. Трифонов дори е подал жалба до омбудсмана, адвокатурата и до главния прокурор, но се очаква сезирането на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) с искане за образуване на дисциплинарно производство срещу защитника.
 
На 2 май рано сутринта под наблюдението на Специализираната прокуратура започват претърсвания и изземвания от офиси и помещения, свързани с разследване за източване на милиони левове от подставени лица, основно роднини и близки на служители на Миню Стайков, които са получавали европейско финансиране от Държавен фонд "Земеделие". Сред претърсените адреси е и домът на адвокат Красимир Трифонов в Карнобат, откъдето обаче не е иззето нищо. Разследващите влизат и в офис в центъра на града, който от 2013 г. се ползва под наем от ЕТ "Миню Стайков Комерс". Именно на този адрес са извършвани всички действия по арендата на земеделска земя от свързаните с обвиняемия Стайков фирми, бенефициенти по европейските програми. Иззети са множество документи, които са важни за разследването, по което интерес проявява и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), като всичките действия са извършени след разрешение от съдия.
 
Докато траят претърсванията, адвокат Трифонов обяснява на полицаите и следователите, че това е вторият адрес на адвокатската му кантора, дори показва адвокатската си карта, но други доказателства в посока на твърдението не представя. Присъствието на Трифонов на адреса е повече от изненадващо, като се има в предвид, че през март 2019 г., при извършването на разпит, той категорично отрича да е запознат с дейността на фирмите, която се осъществява в офиса на ул. "Г.Димитров" 45 в Карнобат.
 
Непосредствено след като разследващите се оттеглят, Трифонов изисква от работещите в офиса да проверят как стои въпросът с плащането на наема на помещенията. На счетоводителите, ангажирани с обслужването на бизнеса на Миню Стайков, е разпоредено да не погасяват дължимите наеми, натрупани от началото на годината, защото договорът ще бъде променен и на мястото на ЕТ "Миню Стайков Комерс" като наемател ще бъде вписан адвокат Красимир Трифонов. След случилото се на 2 май, юристът се свързва и с нотариус Таньо Великов от Карнобат, който по-късно ще признае пред разследващите, че е удостоверил сключването на договор за наем на помещенията на ул. "Г.Димитров" 45 между адвоката и наемодателите, като обаче посочва задна дата на полагането на подписите, а именно - 14 януари 2019 г.
 
Посредством разрешени от съдия специални разузнавателни средства е установено, че на 7 май т.г. Трифонов провежда разговор с техническия секретар на Адвокатска колегия – Сливен, в хода на който двамата обсъждат как отново със задна дата в протокол от заседание на Колегията да бъде вписан като втори адрес на кантората офиса на фирмата на Миню Стайков. Уточняват се, че има възможност помещенията на ул. "Г.Димитров" 45 да се впишат като кантора в протокола от заседание на Адвокатска колегия – Сливен от 18 април, но за целта Трифонов поема ангажимент да отиде на място, за да подаде заявление, отново със задна дата.
 
На 8 май Трифонов посещава Колегията и се среща с председателя й адвокат Станимир Комбалов, след което получава и нужното удостоверение, че претърсеният шест дни по-рано офис е бил  адвокатска кантора. Така, ако при фалшифицирания договор за наем със задна дата става въпрос за манипулация на частни документи, то в случая вече е налице антидатиране на официален документ – протокол от заседание на Адвокатската колегия в Сливен. Справка в сайта на същата показва, че последният публикуван протокол е от средата на месец февруари т.г. По-късно, след предприети действия от страна на разследващите, е установено, че регистърът на Колегията на адвокатите в Сливен не е воден според изискванията, тъй като е непрономерован и непрошнурован.
 
В подкрепа на това, че офисът на ЕТ "Миню Стайков Комерс" поне до 2 май 2019 г. не е бил адвокатска кантора са и самите доказателства, иззети при претърсванията от помещението на ул. "Г.Димитров" 45. Сред документацията няма такава, която да представлява адвокатски книжа, а единствено материали, отнасящи се до дейността на фирмите, получавали европейско финансиране. Нещо повече, едва след като помещенията са претърсени, а на Миню Стайков е повдигнато ново обвинение, Красимир Трифонов поставя табели на фасадата, според които помещенията са адвокатска кантора. Това, че няма никакви обозначения, че офисът на Миню Стайков въобще някога е бил адвокатска кантора, е видно и от снимковия и видео материали, които кореспондентите на централните медии и журналистите от регионални сайтове публикуват в деня на акцията на 2 май т.г.
 

Още по темата

Данъкоплатците плащат 380 000 лв. за сладолед в затворите

Предишна новина

Предложенията за тримата големи в съдебната власт остават за есенната сесия на парламента

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  запознат | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #10 от "Адвокат | нерегистриран":
  Снимката от сайта "Зона Бургас" от 2 май 2019 г. ясно показва, че докато полицията и следователите извършват претърсванията офисът на ул. "Г.Димитров" 45 в Карнобат не е бил обозначен като "адвокатска кантора".  Ало,журналистите! Законът не въвежда задължение адвоката да слага табели на кантората си.Не е и необходимо,защото кантората може да бъде в самото му жилище.Стига сте писали коментари без да сте проверили как в действиетлност са нещата.

  Ало, адвоката що не вземеш да си прочетеш закона и тогава да дрънкаш глупости? § 1. По смисъла на този закон:4. (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) "Кантора" е сграда или част от сграда, в която адвокатът, адвокатът от Европейския съюз или адвокатско дружество приема клиентите си, на чийто адрес адвокатът може да бъде намерен и който адрес и чийто номер на средства за комуникация са обявени в адвокатския съвет. Кантората може да бъде и в жилището на адвоката. Няколко адвокати могат да имат обща кантора и без да са съдружници.

  Нещо да не ти е ясно- адреса трябва да е обявен в адвокатския съвет, в противен случай всеки може да застане пред някой офис и жилище и да твърди, че това е адвокатска кантора и следва претърсването да се извършва по специален ред или изобщо да не се извършва, както между впрочем е направило съответното лице, което между другото изобщо не работи като адвокат, а по скоро юрисконсулт на дружествата на Стайков.

 2. 11
  и аз съм адвокат | нерегистриран
  1
  0

  Колега, вижте какво пише в статията, затова се акцентира на липсата на табели в миналото:  " Красимир Трифонов поставя табели на фасадата, според които помещенията са адвокатска кантора"

 3. 10
  Адвокат | нерегистриран
  3
  -8

  Снимката от сайта "Зона Бургас" от 2 май 2019 г. ясно показва, че докато полицията и следователите извършват претърсванията офисът на ул. "Г.Димитров" 45 в Карнобат не е бил обозначен като "адвокатска кантора".  Ало,журналистите! Законът не въвежда задължение адвоката да слага табели на кантората си.Не е и необходимо,защото кантората може да бъде в самото му жилище.Стига сте писали коментари без да сте проверили как в действиетлност са нещата.

 4. 9
  | нерегистриран
  10
  -1

  Нотариалната заверка на дата и подписи на частен документ, като вид нотар.удостоверяване си е вече официален документ.При заверка на дата се удостоверява, че към датата документът съществува.При подписите- примерно, че Х И У са положили подписи пред нотариуса лично или поне минимум:) - подписите изхождат от лицата.Невярното удостоверяване може да е престъпление, възможно е да се осъществява в съучастие.

 5. 8
  | нерегистриран
  8
  -1
  До коментар #7 от "Адвокат | нерегистриран":
  До 6:И за датата ли?  Дори да приемем, че в тази си част - относно дата и място- договорът е удостоверителен, не спира да е частен.Къде е инкриминирано невярното документиране в истински частен документ /извън 312, както и като оставим настрана невярно деклариране 313, 313 а/.

  Ако напиша разписка, че съм взела от благоверния пет пари за черни дни или за шопинг-терапия, а всъщност е точно обратното, какъв състав на престъпление осъществявам?

 6. 7
  Адвокат | нерегистриран
  5
  -1

  До 6:И за датата ли?

 7. 6
  | нерегистриран
  14
  0

  Помня един бивш съдия, после дългогодишен адвокат, покойник отдавна, казваше, че "клиент синор няма", а благодарност не чакай.

  Адвокатът очертава границите - на допустимото,на моралното, на възможното.Играта е с правила, а и феърплей не е измислена дума.

  Единственият капитал на адвоката е неговата репутация.Смешно ли звучи?:)

  Иначе договорът за наем е диспозитивен частен документ, разните заверки и протоколи са по -друг въпрос:)

 8. 5
  | нерегистриран
  10
  -1

  Колегата е плонжирал яко за Стайков, направо се е олял - поне да не беше дрънкал по телефона. Номер 2 е прав - да видим сега оглушителната тишина за нотариуса. Ще има ли обвинение или само прокурорски свидетел?!

 9. 4
  | нерегистриран
  3
  -4
  До коментар #1 от "адвокат | нерегистриран":
  От такива помияри-адвокати,вече се срамувам да казвам,че аз работя като адвокат.Падението е пълно.Гилдията вече не съществува като професия.Не го ли виждате?Но ще разширя-такива помияри има и сред магистратите.При близо 18000 юристи/съдии,прокурори,следователи и адвокати/,помияршината стана явление.Сами сме си виновни.Граждански и търговски адвокати-кандидат-затворници.

  Адвокате, не явление, а система - относно твърдяната от теб помиярщина !

 10. 3
  Милиционер е Тате | нерегистриран
  8
  -2

  Милиционер съм и аз. Разбираме се прекрасно. Заедно управляваме ЛОГИЧЕСКИ цяла България :  Регистърът не е воден според изискванията, тъй като е непрономерован и непрошнурован. АМИН

 11. 2
  .. | нерегистриран
  16
  -2

  А нещо за нотариуса няма ли да кажете? Заверил частен документ с невярно съдържание. И как този човек тепърва ще удостоверява с подписа си истинността на документи? Нотариалната камара, няма ли да вземе отношение по случая? А и дали разследващите няма да проверят, кой е собственика на въпросния недвижим имот? Дали пък случайно не е въпросния нотариус? И дали случайно не заверява всички договори на свързаните със Стайков фирми? Даже и да има нещо, то е само случайно и един мармот завива шоколад....

 12. 1
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.