Адвокат на ало-измамници с нездрав интерес към прокуратурата

Адвокат на ало-измамници с нездрав интерес към прокуратурата
Адвокат Юлиан Дацев в асансьора на Съдебната палата в София

Столичен адвокат е проявил нездрав интерес към прокуратурата. В разгара на съдебната ваканция адвокат Юлиан Дацев буквално е залял прокуратурите в цялата страна с искания за предоставяне на строго специфичната служебна информация, отнасяща се до числеността на държавните обвинители, водените дисциплинарни производства, свободните щатове, както и за бройката на служителите в администрацията. Еднотипните запитвания по реда на Закона за достъп до обществена информация изглеждат странни и защото вместо тях, юристът е могъл да отправи едно питане до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и вероятно щеше да получи информацията, при това обобщена. Отделно в Годишните доклади за работата на държавното обвинение, които се представят от главния прокурор и се приемат от Народното събрание, голяма част от данните също са подробно описани и са публични.
 
За нездравото любопитство на Дацев обаче има едно логично обяснение и то е, че вероятно се готви поредната хибридна провокация срещу процедурата за избор на следващ "обвинител №1". В последните близо два месеца, по безпрецедентен по своята продължителност и масовост начин, прокурори, следователи и служители в администрацията на съдебната власт застанаха с имената и подписите си в подкрепа на единодушната номинация на заместник-главния прокурор Иван Гешев. Още в самото начало становищата на магистратите станаха обект на пропагандна атака от медии, собственост или свързани с подсъдими и обвиняеми лица. Целта на подобни питания по ЗДОИ би могла да е на база получените отговори да се изготви публикация, която да се опита да даде нов тласък на внушенията и опитите за дискредитирането на професионалната подкрепа за номинацията на Иван Гешев.
 
Знак за предубеденост на питащия може да се открие и в обстоятелството, че въпросите се отнасят до прокуратурите и техните администрации, но не и до съдилищата. Вече година е в ход оптимизация на множество районни прокуратури, чиято натовареност бе под средната за страната, поради което се стигна до трансформирането им в териториални звена. За разлика от Прокурорската колегия, която провежда действителна реформа на съдебната карта, Съдийската колегия, ръководена от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, по всяка вероятност още дълго ще бездейства по въпроса за закриване на съдилища там, където тяхната необходимост е отпаднала най-вече поради демографски причини.
 
Обяснение за това, че адвокат Юлиан Дацев не се интересува от дейността на съдилищата, респективно на председателстваната от Панов ресорна колегия, може да се открие и във факта, че младият юрист се е включвал в подписка на адвокати в подкрепа на председателя на ВКС. Факт, който не говори много добре за обективността на "съдия №1", след като се налага да бъде бранен от представители на една от страните в процеса - адвокатурата.
 
Оказва се, че Юлиан Дацев е участвал и в друга подписка. Тя пък е била срещу избора на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, чиято кандидатура бе подкрепена от два състава на кадровия орган, при това и в двата случая с внушителното мнозинство от по 20 гласа.
 
И тук идва изненадата, която е под формата на "странно" съвпадение. Докато "Правен свят" проверяваше фактите около Дацев и неговия засилен интерес към структурата на държавното обвинение, бившата председателка на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова в свое интервю за в-к "Сега" от 11 септември, засяга почти дословно същите въпроси, които са обект на питане до прокуратурите в цялата страна от далеч по-малко известния адвокат. "Безусловно бъдещият главен прокурор трябва да изложи разбиранията си за прокурорския щат, командироването, административните служители, сгради и автомобили, електронни системи и регистри, обученията, съдебната карта, проблеми в работата на прокуратурата", казва в интервюто си съдия Тодорова. Въпросите, които адвокат Дацев отправя до структурите на държавното обвинение в цялата страна засягат - броя на прокурорските щатове, заетите и незаетите бройки, командироването на магистратите, щатна численост на служителите, незаети бройки и за кои длъжности са те, кои са прокурорите и следователите срещу които има образувани дисциплинарни производства.
 
Каква е причината за съвпадението и има ли общ център, който атакува обвинителите, отговорът най-добре биха дали съдийката и адвокатът, които демонстрират, ако не друго, то със сигурност напълно сходно мислене. Сигурно е едно, че съдия Тодорова не би трябвало да знае съдържанието на запитванията по ЗДОИ на неизвестния столичен адвокат, освен, ако той не е просто в ролята на посредник или "пощенски гълъб".
 
Освен "странното" съвпадение между въпросите на адвокат Дацев и "опорните точки" в интервюто й, съдия Тодорова пропуска да уточни още, че на база последните изменения на Конституцията и последвалите поправки в ЗСВ, за които ССБ много държеше да се приемат преди три и повече години, бе въведен модел на управление на съдебната власт, при който членовете на съответните колегии имат право да издигат кандидатите за постовете на "тримата първи" в съдебната власт, а когато това се отнася до по-ниските нива, то прокурори избират прокурори, а съдии избират съдии.
 
Наред с участие в подписки и странното любопитство към структурата на държавното обвинение, името на Юлиан Дацев изплува и като адвокат на разбитата през април месец тази година престъпна група за ало-измами в Горна Оряховица. Дацев представлява пред Специализирания наказателен съд семейство, уличено в телефонни измами, при една от които жертвата прехвърля дори жилището си.
 
Клиенти на софийския адвокат са и представители от сферата на преработката на отпадъци, ако се съди и по ангажираността му с темата за управление на боклука в различни населени места в цялата страна, където представлява компания за изкупуване на стари возила за скрап.
 
Освен, че е привърженик на политически ангажирания председател на ВКС, Юлиан Дацев се оказва защитник и на "Истанбулската конвенция", става ясно от активността му в социалните мрежи, където изобилстват снимките му в предимно мъжка компания. Пак от там става ясно, че Дацев има силна пристрастеност към селфи-снимането. И като повечето любители на селфитата, не пропуска да си направи такова в тоалетна, в която се оказва, че огледалата са на тавана и на пода.
 

Още по темата

До 400 000 лв. глоба грози мобилните оператори, надвишаващи цената на роуминга в ЕС

Предишна новина

Цветан Василев щял да даде на Малофеев активи за 1,5 млрд. евро, пише Николай Малинов

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 8
  Гражданин | нерегистриран
  2
  0

  Струва ми се, че в тази статия чрез опит за иронизиране на конкретен адвокат се търси защита на единствената кандидатура за главен прокурор, както и предпазване на прокуратурата от "нездрав" интерес към дейността й. Къде ли е границата на "здравия" интерес?  Интересно е също така откъде изданието "Правен свят" се е информирало за многото подадени от адвоката аналогични запитвания до различните прокуратури. Тези прокуратури отчитат ли се пред издението?  Трябва ли също така телефонните измамници да бъдат лишени от адвокатска зъщита? Ако не, само недостойни за уважение адвокати ли трябва да я предоставят?  Като цяло, от публикацията се формира усещане за държава в държавата. Едни се изживяват като всесилни, други биват третирани като безправни. Тъжно и обезкуражаващо...  Не ме интересува личният живот на адвоката. Интересува ме прокуратурата да не се превърне в "неформална" собственост на мафията, а "Правен свят" - в нейна бухалка. Защото властта произтича и от мен - обикновения гражданин. Главният прокурор е твърде важна и опасна фигура в държавата, за да оставим избора й единствено на прокурори и полицаи.  Убеден съм, че за кандидата за главен прокурор е важно да се ползва с уважение и подкрепа и в средите на адвокатите. Би било полезно "Правен свят" да помоли Висшия адвокатски съвет за позиция относно кандидатурата на г-н Гешев и ако получи такава - да я публикува. За мен като гражданин би било интересно да прочета такава обобщена позиция, ако бъде формирана. Полезни биха били и позиции от страна на конкретни, по възможност утвърдени, адвокати.

 2. 7
  Vampir | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #2 от "112 | нерегистриран":
  Има основателна причина Дацев да има афинитет към санитарни възли, да е поддържник на Истанбулската конвенция и да не пита нищо за съдилищата (особено за едно столично съдилище). Каква ли би могла да е пресечната точка?

  :)А каква е била пресечната точка с една от зам. председателките на същото това столично съдилище?

 3. 6
  тенденция към правно занаятчийство | нерегистриран
  9
  -3

  Много лесно се става адвокат в България. Освен това, ги няма старите достолепни адвокати, останали от буржоазна България- с владеене на чужди западни езици, възпитание, ерудиция, култура, отлични обноски, вътрешна дисциплина, правна култура, много добра подготовка. Сега всякакви стават адвокати- особено София се напълни с хора от провинцията и , макар да са вписани в някоя провинциална адвокатска колегия- примерно Хасково или Ямбол- пристигат на тумби заедно с други провинциалисти да тровят обществената атмосфера. Трябва да се въведат нови изисквания , които да се нормират в закона за адвокатурата: задължително владеене на поне един западен език, явяване на теоретичен изпит примерно по философия на правото- дисциплина, която показва нивото на знания и на култура, а не просто правно занаятчийство, психопреглед, доказателства за морален интегритет, цялостни медицински изследвания за болести като шизофрения, алкохолизъм, наркомания и др. Ако не стане това, адвокатската професия все повече ще запада и ще се маргинализира до нивото на професии като кръчмар, гумаджия, таксиджия, готвач, фризьор и пр. Адвокатът ще стане занаятчия и посредник между този, който дава и този, който приема дар, който не му се следва.

 4. 4
  Антон Генов | нерегистриран
  20
  -19

  Не разбирам кога Вие журналистите и институциите ще разберете, че Вие работите за нас гражданите а не ние за Вас. Какво толкова му е интересното във случая. Може ли да обясните, че явно не ми достига достатъчна грамотност за да разбера какво толкова му е интересното в това един гражданин да иска отговори и да пише до където си иска, като закона го позволява. И аз ако имам време бих искал достъп на информация от много държавни структори за да ми се изясните цялата жалка картинка от разхищаването на парични държавни средства.

 5. 2
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.