Адвокат на предполагаем терорист: Агенти на ЦРУ са използвали средновековни мъчения


Полша явно е получила милиони долари, за да може ЦРУ необезпокоявано да изтезава на нейна територия. Бивши полски политици обаче отричат да са знаели нещо. Цялата истина за тайния полски затвор на ЦРУ все още не е изяснена, пише dw.de.

Бившето полско държавно ръководство твърди, че и до днес никой не знае какво точно е ставало в тайния затвор на ЦРУ в Полша. Адвокатите на предполагаемите терористи обаче са на друго мнение. Един от тях е Миколай Пиетржак, адвокат на задържания в Гуантанамо Абд Ал-Рахим Ал-Назири.

"Публично достъпните материали сочат, че моят клиент е бил подлаган на изтезания, които американските власти предпочитат да омаловажават като "разширени техники на разпит". В действителност става дума за методи, които са били използвани още от Инквизицията през Средновековието: държане на главата под вода, бой, глад - все добре премислени мъчения", казва адвокатът.

Това са обвинения, които през юни 2014 година Европейският съд за правата на човека призна в преобладаващата им част за доказани. Тогава бяха подвигнати обвинения и срещу полските власти за съучастие в тези престъпления. Отговорните за тях обаче и до днес отхвърлят всякаква вина.

Ако агенти на ЦРУ са изтезавали предполагеми терористи в тайни затвори в Северна Полша, това със сигурност не е ставало с неговото съгласие, или разрешение, твърди например бившият президент Александър Квашневски.

"Съществуват много аргументи в наша полза, които могат да ни защитят, ако се наложи да отговаряме пред съд в Полша - включително залегналият в нашето законодателство аспект за върховенството на държавните интереси. Искам още веднъж да напомня, че полското ръководство не е действало на своя глава", казва още Квашневски и добавя:

"Колкото по-силно ЦРУ се опитваше да прикрие действията си в Полша, толкова по-недоверчиво ставаше полското държавно ръководство. Но никой по онова време не можеше да си представи, че става дума за системни нарушения на човешките права", твърди бившият полски президент.

Според Квашневски обаче нямало доказателства, че американците съзнателно са извършвали масивни нарушения на действащото законодателство. "Въпреки това ние бяхме обезпокоени от ставащото, затова и правителството реши да преустанови действията им в Полша", казва Квашневски. И за да няма никакви недоразумения, полският президент лично уведомил американския си колега Буш по времето на свое посещение във Вашингтон. По този начин, подчертава Квашневски, той косвено призовал Джордж Буш да закрие тайния затвор в Полша. Което и станало през 2003 година.
"Целта не е била да се задоволяват нечии садистични наклонности"

Американският президент не бил твърде очарован от поведението на поляците. Квашневски твърди, че Джордж Буш непрекъснато подчертавал необходимостта да се води борба срещу тероризма. Двамата обаче не били разговаряли за допустимите методи в тази борба. "Взетите навремето решения бяха свързани с борбата срещу тероризма и със сътрудничеството между тайните служби. Целта обаче не беше да се задоволяват някакви садистични наклонности на американските агенти, а да се събират информации за предотвратяване на терористични заплахи", казва Квашневски.

Тогавашният полски премиер Лешек Милер също продължава да отстоява първоначалните си позиции: той не знаел какво е ставало, поради което и не е можел да предприеме нищо срещу действията на ЦРУ. Днешното полско правителство обаче не е напълно убедено в това. Премиерът Ева Копач е оторизирала съответните служби да изискат незабавно всички документи от САЩ и да ги проверят задълбочено.

Полският президент Бронислав Коморовски отива още по-далеч и възнамерява да внесе съответни промени в полската система за контрол над службите: "Казвам това, защото чувам как тогавашните управници твърдят, че нищо не са знаели. Това е сериозен проблем. Ние би трябвало да бъдем информирани за подобни важни неща, които могат да окажат силно влияние върху имиджа на Полша, върху отношенията ни с нашия най-важен съюзник и върху собствената ни самооценка", казва Коморовски. Това безспорно звучи добре, но идната година в Полша се провеждат президентски избори. Можем само да спекулираме, защо полският президент направи това силно изказване чак сега...

Съдия Андрю Наполитано: Ако докладът за ЦРУ е верен, Буш е действал като Саддам

Предишна новина

Радан Кънев: Ако не правим реформи, сме приключили

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.