Адвокат оглави администрацията на ВСС

Адвокат оглави администрацията на ВСС
снимка:БГНЕС

Адвокат Тихомир Димитров оглави администрацията на Висшия съдебен съвет (ВСС), като след повече от три часа изслушване бе назначен за главен секретар на кадровия орган.

Димитров има доста солиден административен опит в различни институции в изпълнителната власт. Той е бил главен секретар в министерствата на регионалното развитие и благоустройството и Агенцията по вписванията. Три години е бил директор на правната дирекция в Агенция по горите и пет години като юрисконсулт в Министерство на земеделието и горите, „Национална електрическа компания“ ЕАД и Агенция за държавни вземания.

Изслушването на единствения кандидат в процедурата, която тече от 2019 година, все пак не мина без класическите спорове между кадровиците. Още преди да бъде поканен да се представи пред Пленума, кадровикът Даниела Марчева повдигна въпроса какъв трябва да е видът на договора, който трябва да бъде сключен с новоизбрания главен секретар на ВСС – срочен или безсрочен. По думите на Марчева този въпрос не е уреден в документите към процедурата и е нужно ВСС изрично да го уточни, като самото предложение конкретно бе да бъде сключен срочен договор за период от 1 година, след който да бъде преценено дали новият главен секретар отговаря напълно на нуждите на кадровия орган. Алтернативното предложение на Марчева бе за прекратяване на настоящата процедура за избор на главен секретар и откриването на нова, като в документите към нея вече да бъде направено въпросното уточнени относно договора. Оказа се, че само тя смята, че това е необходимо.

А в самото си представяне пред Пленума, адвокат Димитров демонстрира самочувствие на добър администратор, като няколко пъти посочи, че вече има богат опит на ръководни длъжности в различни институции. Впечатление на членовете на ВСС направи неговата отявлена откровеност, че въпреки огромния си професионален стаж, той все пак не е работил в съдебната система и с някои въпроси относно спецификата на дейността на администрацията на кадровия орган тепърва предстои да се запознава.

Особено внимание ВСС обърна на два момента от предварителното представяне на Димитрова пред нарочна Комисия, която го допусна до изслушването пред Пленума. Първото бе относно реплика на кандидата, че „адвокатурата е част от съдебната система“. Оказа се, че Димитров, който е действащ адвокат, е имал предвид, че защитниците, като участници в процеса, имат пряко участие в правоприлагането и в този смисъл са свързани със съдебната система, макар и само като страна. Второто, за което част от членовете на Пленума изразиха резерви, бе относно недостатъчно доброто познаване от страна на кандидата на конкретните разлики във функциите на отделните комисии, колегии на ВСС и Пленума. В отговор Димитров заяви, че предстои да „хване пулса“ на работата в кадровия орган, като за това особено ще разчита на директорите на дирекции, на подчинените му в администрацията, както и на самите членове на ВСС.

В крайна сметка, единствените, които не одобриха представянето и качествата на кандидата бяха Олга Керелска, Атанаска Дишева и Даниела Марчева. Крайното решение на Пленума освен това бе, че договорът, който ще бъде сключен с главния секретар ще е безсрочен.

На първо четене: Ще сключваме споразумение с институциите за по-ниски глоби при нарушения

Предишна новина

Обявените за персона нон грата у нас - агенти на руското военно разузнаване

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  3
  0

  Аз мога само да поздравя човека за смелостта му да кандидатства за този пост. Ще му трябват много много здрави нерви.

 2. 4
  Марко | нерегистриран
  8
  0

  Ами да е честито на човека заемането на тази длъжност!

  То и ние сме много интересни, хем няма кандидати,хем ако се престраши някой,който долу-горе може да стане го почваме на мачкане и натиск преди дори да е започнал нещо да прави.

  Ще си позволя един скромен съвет към новия Глав.Сек.на ВСС - Не се доверявай сляпо на никого от администрацията и на членовете на ВСС и искай всичко "черно на бяло"... :)

 3. 3
  *************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 2
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.