Адвокат разкри някои особености на правосъдието в Русе

Адвокат разкри някои особености на правосъдието в Русе

Делото за подкуп срещу съдия Николай Стефанов от Районен съд-Русе разкри някои особености на правосъдието в крайдунавския град. Това стана ясно от показанията на основния свидетел по делото - бившия следовател и прокурор, а сега адвокат Свилен Стефанов, които той даде днес пред Софийския градски съд (СГС).

Според обвинението съдията е поискал и на 14 февруари т.г. опитал да вземе подкуп от 1000 лева от адвокат Стефанов, за да одобри споразумение между защитата и прокурор Христо Матев. С него подзащитният на Стефанов - 17-годишният Мартин - се признава за виновен за грабеж на 32 лева, за което страните се споразумяват за 2-годишна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок.

От показанията на адвоката стана ясно, че негова приятелка го свързала с майката на задържания за 72 часа младеж. Майката му обяснила, че е съгласна на всичко и иска само да изкара сина си от затвора. Разбрали се за хонорар от 500 лева, но жената му дала първоначално само 350 - работела в баничарница и нямала повече.

Стефанов веднага се свързал с наблюдаващия прокурор Христо Матев, защото предстояло искане до съда за постоянно задържане на обвиняемия. Адвокатът попитал прокурора дали е възможно да постигнат споразумение за условна присъда, но той отказал, защото младежът имал наказание обществено порицание от 2014 г., пак за грабеж.

Адвокатът казал, че това не е законова пречка, а освен това предложил и възстановяване на щетите. Макар Стефанов да каза днес, че младежът е бил съгласен със споразумението, не стана ясно кога е успял да говори с него и дали това е станало преди разговора с прокурора. В крайна сметка обвинителят се съгласил, но предупредил адвоката, че дежурни съдии са Пламен Георгиев и Николай Стефанов.

"Ако се падне на Георгиев няма проблем, обаче Стефанов много се лигави с нас, връща споразумения за щяло и не щяло", спомни си адвоката днес думите на прокурор Матев. Заради тези опасения адвокат Стефанов потърсил съдията, за да му обясни обстоятелствата и да го убеди да одобри споразумението. На учудването на съдия Ралица Манолова от СГС, че защитникът предварително търси съдията и на въпрос, колко пъти това се е случвало в практиката му, Свилен Стефанов също реагира изненадано: "Ами, обичайна практика е да говорим със съдиите предварително за одобряване на споразумения".

"Обичайно може да е в Русе", репликира го съдия Манолова.

Стефанов продължи разказа си и обясни как след кратко издирване на актуален телефон на съдията, го намерил и му се обадил. Магистратът казал, че не може да коментира, защото не е чел делото и ако му се падне, тогава щели да говорят. След няколко часа съдия Стефанов се обадил на адвоката, казал му, че делото се е паднало на него и поискал да се видят.

Среща на "Лайното"

На искането на съда да обясни къде се е провела първата срещу между двамата, адвокат Стефанов отговори, че се притеснява да го назове, но след настояване на съдията, каза, че срещата била проведена в градинка до съда, където имало и три заведения, а мястото било известно като "Лайното".

"То хубаво, ама твоят човек е осъждан", започнал съдия Стефанов разговора. Защитникът обяснил, че става дума за непълнолетен и предишното му наказание не пречи на споразумение за условна присъда, но магистратът казал, че "няма да стане". После обаче размислил: "Добре, може и да стане, ама твоите хора няма ли да почерпят."

На въпрос за каква сума става дума, съдията отвърнал: "Поне едни 1000 лева". Тогава адвокатът започнал да разказва, че семейството е бедно и дори той не си бил взел целия хонорар от 500 лева, но съдията бил непреклонен, настоял да получи сумата два дни по-късно. Защитникът му обяснил, че може да съберат парите до 1-2 седмици и дори бил склонен да даде и свои средства, но съдия Стефанов отвърнал, че парите му трябват, защото детето му е болно. Тъй като срокът за задържане изтичал, делото приключило със споразумението, одобрено от съдия Стефанов, като според адвоката то било подписано, без да се провежда заседание. Така случаят завършил преди да бъдат платени исканите от съдията пари.

В следващите два дни магистратът започнал да търси адвоката, за да пита за парите, но той не му отговарял на обажданията. "Идеята ми беше да не му вдигам и той да се откаже. Обаче, не...", каза днес Стефанов. Съдията ползвал дори посредник - друг адвокат, който предал думите му на Стефанов - че е несериозен и трябва да се видят, защото става дума за пари. Тогава вече защитникът разбрал, че магистратът няма да се откаже и се обадил на окръжния прокурор на Русе Георги Георгиев. Казал му, че има проблем със съдия Стефанов, а прокурорът му дал да напише сигнал.

Не трябвало да се стига до разследване

От показанията на Стефанов днес стана ясно, че той изобщо не искал да става повод за разследване за подкуп срещу магистрат. Искал окръжният прокурор само да предупреди съдията, да му каже, че знае за какво става дума и Стефанов да престане да преследва адвоката за парите. На въпрос на съдия Манолова какво го е притеснявало, свидетелят обясни днес, че не знаел как ще реагират другите магистрати в Районен съд - Русе. "Ще ми мачкат клиентите", каза Стефанов и допълни, че вече усещал различно отношение.

По време на разпита свидетелят бе попитан и в какво състояние е бил, когато съдията му поискал подкупа. Той пък отговори, че се притеснил - но не, защото съдия му иска подкуп, а защото ставало дума за 1000 лева, а не за 100-200. От показанията му стана ясно още, че окръжният прокурор отдавна знаел, че съдия Стефанов "взима".

"Аз знам, че този човек взема от много години. Няма да правя компромиси", били думите на Георгиев, с които той отказал само да предупреди съдията. В следващите дни телефонът на адвоката вече се подслушвал с негово съгласие, но така и не постъпвало обаждане от съдия Стефанов. Уговорката със служител на ДАНС била да се чака обаждане и в краен случай адвокатът да потърси контакт, както се е случило. "Аз съм готов", били думите на адвоката към съдията, като се разбрали да се видят на 14 февруари.

Преди срещата той отишъл в ДАНС, където го оборудвали с микрофон и камера в копчето на блузата. Стефанов носел и свои 500 лева, които били белязани и които трябвало да предаде на съдията преди акцията по задържането. От показанията на свидетеля днес не стана ясно дали сам е решил да носи свои пари, или е получил такова указание от разследващите. Пред съда той обяснил, че решил да даде 500 лева на магистрата, за да се отърве от него....

Служител на ДАНС предотвратил предаването на парите

Абсурдите по случая, според показанията на свидетеля, продължили и в деня на предаването на подкупа. Съдия Стефанов и адвокат Стефанов се срещнали в центъра, като адвокатът носел 500-те лева в джоба на панталона си. Качил се в колата на съдията, който му предложил да пият по кафе. Защитникът отвърнал, че има ангажимент и в този момент логично би трябвало разговорът да се ограничи до въпроса за парите и евентуалното им предаване.

Точно тогава обаче служител на ДАНС, който свидетелят днес идентифицира като Влахов, изскочил пред колата и започнал да маха с ръце.
"Свилене, к'ви са тия хора? Що ме спират? Ти си ми сложил нещо в колата", разкрещял се съдия Стефанов и продължил да кара из уличките. След известно време обаче спрял и веднага задържан от служители на ДАНС. Съдия Стефанов се разплакал на тротоара, казал, че животът му е свършил и имал подозрение, че нещо му готвят. Парите обаче останали в джоба на свидетеля и до предаване така и не се стигнало. За това, че по делото липсват доказателства за предаване на подкуп стана ясно още по време на досъдебното производство, като в крайна сметка съдията бе пратен на съд само за това, че е поискал парите и е опитал да ги вземе.

Още по темата

Младите юристи са силни в класическите дисциплини, но слаби в Правото на ЕС

Предишна новина

Нови специализирани издания на Националния институт на правосъдието

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 27
  лели | нерегистриран
  14
  0

  в интернет има ода за адвоката и половинката му *прокурорката*

 2. 26
  grajdanin | нерегистриран
  14
  0

  ами тогава трябва и окръжния да се разследва.Кво спи Цацаров?Трябва проверка на случая ,ама за да не се потули трябва да дойде Маковей да ги разследва, и всичко ще лъсне и много постове ще останат свободни.

 3. 25
  ОКРЪЖНИЯ ПРОКУРОР НА РУСЕ - ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ | нерегистриран
  20
  0

  когато беше в районна е прекратил ЛИЧНО делото за ПТП станало на пешеходна пътека срещу сина на Свилен Стефанов - ИВАН, без да уведоми пострадалия.

  Всички жалби в районна прокуратура срещу Свилен Стефанов се забатачват умишлено и накрая следва ОТКАЗ да се образува досъдебно производство. Интересно как след като Русчуклийската прокуратура , ръководена тогава от Георги Георгиев, прекрати дело срещу Свилен Стефанов за измама , то в Плевенската прокуратура приеха, че има данни за престъпление и сега разследват Свиленчо адвоката.

 4. 24
  Русчуклия | нерегистриран
  22
  0

  Аз съм от Русе.за съдията не се чуват негативи ,но адвоката е едно ..... Което не се трае.от ясно по ясно е че съдията е скъпен.

  Срещу адвоката има доста жалби.,но нали е бил прокурор ,и в русе прокурорите са негови хора,и всички жалби завършват така;ОТКАЗВАМ ДА ОБРАЗУВАМ ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО:.Даже се носи слух ,че сина му е направил ПТП с посърадал човек,при което прокуратурата е прилрила всичко,а адвоката ходил в болницата и плашил пострадалия че ще поправя BMW .и представете си че ПТП е на пешеходна пътека.Голяма прокуратура в русе.Пропуснах да пиша че сина е служител на следствен арест.

 5. 23
  студент | нерегистриран
  26
  -2

  нагласена работа.... колко му е да съсипят живота на човека....... този свидетел добре ли е проверен дали въобще е надежден? Щото от обясненията из статията ми се чини много объркан човечец.........не е бил точния....

 6. 22
  | нерегистриран
  14
  -11

  Не се чудете. В Айтос е практика един-двама адвокати да сондират мнения от съдия и прокурор при намерение за сключване на споразумение. Ако съдията не одобри споразумението ("разиграва" прокуратурата по израза в статията), то веднага и в същия ден прокурора внася същото споразумение, което на принципа на "случайния" подбор се пада на желания съдия, който веднага одобрява споразумението.

  Това в провинцията е ежедневие. Прокурорите също ходят и питат съдиите дали биха одобрили споразумение с определени параметри.

 7. 21
  мистик | нерегистриран
  3
  -9

  Нека да не се врем в леглата на хората,все пак има и предел на вмешателството в личната сфера...

 8. 20
  информирания | нерегистриран
  16
  0

  Заради жена е почнала Троянската война та един съдия ли няма да бъде подложен...

  Русчуклий напишете нещо по въпроса и за триъгълника прокурорка,съдия и адвокат...

 9. 19
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 18
  Митко Влахов от ДАНС | нерегистриран
  33
  -2

  приятел на Цар Киро и специалист по хвърляне пред коли, влакове, багери и мотокари

 11. 17
  правилно се притесняваш ВЛАХОВ | нерегистриран
  35
  -3

  прочел си коментар 2 докато чакаше да те разпитат.

  Ха-ха-ха!

  Това за името ти в тефтера на Цар Киро е ИСТИНА Влахов!

 12. 16
  ВЪЛКО СТАНЕВ | нерегистриран
  42
  -5

  Познавам съдията, свестен човек е преподавал ми е по наказанелно право и много ме мразеше, защото ме мислеше за полицай. Колкото до случая, освен съсипания му живот "в резултат на прокурорска грешка", друго не мога да кажа. А Русенски университет на секундата се отрече от него.

 13. 15
  do 8 | нерегистриран
  39
  -4

  ABE KOLEGA, TI OTSKORO LI SI V SISTEMATA ILI PROSTO SI NAIVEN. TAKA KATO 4ETE6 TEZI GLUPOSTI, SERIOZNO LI IM VQRVA6. ABSOLUTNO SKALYPENA RABOTA. DA NE GOVORIM, 4E XORA KITO POZNAVAT ADVOKATA OT GODINI TAKIVA NE6TA GOVORQT ZA NEGO 4E

 14. 14
  безсрамници | нерегистриран
  55
  -2

  само не виждам къде е искането на подкупа........реално ако това нещо е вярно в статията...те имат едни показания на адвоката и нищо друго....няма предаване на пари....няма искане записано чрез сп. раз. средство....и кво имаме....един тичащ дансер по улици покрай съдебната палата на русе....и един бивш магистрат , които ще осъди прокуратура...за едни кинти по закона за отговорността на държавата :)нищо повече :)като знам , кои трябва да разследва корупция :)смех , смех :))

 15. 13
  | нерегистриран
  56
  -1

  Съдията излиза чист от тая работа, та ако ще да е взимал откакто е в системата. СРС-то документира само обаждането на адвоката, всички останали разговори са негов разказ. За капак белязаните пари не са предадени. Не може да бъде обоснована и провокация към подкуп. Ще въртят процес на празни обороти, изходът е ясен. Стресът и излагацията са налице, но такива простотии вече никого не впечатляват.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.