Адвокати и граждани бойкотирали противоепидимичните маски в Съдебната палата

Адвокати и граждани бойкотирали противоепидимичните маски в Съдебната палата
снимка:freepik.com

Адвокати, граждани и вещи лица са реализирали своеобразен бойкот на мерките за ограничение на пандемията от COVID-19, като отказвали да влизат в Съдебната палата в столицата с предпазни маски. Това стана ясно по време на заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което по традиция кадровиците обсъдиха работата на Колегията и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка.

За проблемите в организацията в Съдебната палата алармира Лозан Панов, като посочи, че от известно време съдебните охранители, които стоят на входа й, се сблъсквали почти ежедневно с посетители или страни и вещи лица по делата, които отказвали да сложат предпазни маски. Панов изтъкна и заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от понеделник, по силата на която носенето на предпазните средства е задължително в затворени публични пространства, каквото именно е Съдебната палата.

И председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков се включи в дебата, за да припомни, че още от времето на въвеждането на извънредното положение в България Съдийската колегия разполага с правила, за дейността на съдилищата по време на пандемията, които не са отменени. Едно от тях задължава всички граждани и участници в процесите да носят предпазни маски на лицата си.

В крайна сметка се наложи Съдийската колегия да отправи изричен призив до адвокатите, гражданите и вещите лица, че трябва да спазват противоепидемичните мерки.

Междувременно, проблеми със спазването на реда и физическата дистанция от страна на определени адвокати е имало и в Софийския районен съд (СРС), научи „Правен свят“. Те обаче са започнали далеч преди разхлабването на мерките от страна на правителството, като се е стигало до ситуации, в които защитници да отказват демонстративно да спазват реда си за влизане в съдебната сграда, която се намира в т.нар. „Военно НДК“, както и отстоянието от другите граждани, струпвайки се на едно място с тях, въпреки предупрежденията, че подобно поведение противоречи на правилата.

Иван Гешев в Сандански: Докато аз съм главен прокурор няма да има компромиси, влизаме в битка и сме твърдо решени да я спечелим

Предишна новина

Масови тестове на студенти и преподаватели по право в СУ заради Янаки Стоилов

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  2
  0

  Интересно как разпознавате страни, свидетели, вещи лица с намордници и как снемате самоличност.
  Много е смешен този маскарад. И жалък.

 2. 3
  112 | нерегистриран
  6
  -2

  Имаше един-единствен случай на отказ, от страна ан адвокат, да сложи маска в зала. Отнесе глоба, след неколкократни предупреждения от състава, а СГС я отмени. Колегата псува, псува и се отказа да се занимава повече. Сега при него всички си ходят, както искат. При много други - също. Така и трябва - естествен подбор. Глупаците трябва да отпаднат по някакъв начин.

 3. 2
  Зараза | нерегистриран
  5
  -4

  Ми искайте поправка на протокола.

 4. 1
  Маскиран | нерегистриран
  10
  -4

  То хубаво с маски , ама като не се разбира какво говориш и се записват в Протокола показания на свидетели и пледоарии на страни , каквито реално не са произнесени.Плексигласовите прегради намаляват разпространението на звука и отделно не се чува ,освен че не се разбира кой какво казва.Получава се нещо като тихо боботене.После като видиш какво пише в Протокола от СЗ - майко мила !!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.