Адв. Христо Болашъков, Софийска адвокатска колегия:

Адвокатите трябва да имат избор как да бъдат облечени по време на съдебното заседание

Адвокатите трябва да имат избор как да бъдат облечени по време на съдебното заседание
Адвокат Христо Болашъков, облечен с персонализирана риза от Sircrow, Снимки: Sircrow

Г-н Болашъков, Вие сте практикуващ адвокат от 2011 година. Вероятно за тези близо 9 години сте се сблъскал с редица ситуации, в които се е налагало да преценявате внимателно поведението си, така че то да кореспондира и да пази достойнството на професията, която упражнявате.

Адвокатите следва да имат поведение, отговарящо на статуса, който заемат и на обществената роля, която им е отредила професията. Ето защо  винаги се стремя да показвам уважение към лицата, с които се налага да контактувам, независимо от заеманата длъжност. Разбира се, в практиката си съм бил свидетел на някои случаи на поведение, което не кореспондира с казаното по-горе, които обаче са по–скоро изключение.

Не всички адвокати явно спазват този т.н. Етичен кодекс, често дори и в съдебна зала поведението им и отношението им към съда и страните в процеса надвишава адекватна граница на нормалността, ставали сме свидетели на това. Защо се получава така, че не всички Ваши колеги спазват необходимите правила?

Не бих се ангажирал с коментар на поведението на магистратите или на колегите си, но е факт, че ние, младите адвокати, има какво да научим от по-опитните си колеги по отношение на поведението в съдебната зала. Независимо от правилата, били те писани или не, винаги ще има случаи на поведение, което е неприемливо. Донякъде го отдавам на неопитността и стремежа за утвърждаване, което пречи на адекватната преценка в такива ситуации.

Необходима ли е по-сериозна регулация и по-ясни правила за поведение на адвокатите както в съдебната зала, така и извън нея?

Не мисля, считам, че подобни регулации са ненужни, тъй като поведението на адвокатите в зала следва да се базира на морала и професионалната етика. Със същата сила това е валидно и за обществения живот. Освен това повечето съдебни състави са крайно нетолерантни към непристойното поведение и не рядко са важен коректив в тази насока. Независимо дали си пред съдия или продавач в магазин, неуважителното и арогантното отношение е недопустимо.

Немалко пъти съм чувала Ваши колеги адвокати да спорят по въпроса дали е необходимо да се спазват някакви етични правила и извън работното време и съдебната зала. Едната страна твърди, че това е задължение на всеки уважаващ себе си адвокат, а другата – че личният живот е неприкосновено право на всеки човек, без значение от професията. Вие как смятате – необходимо ли е адвокатът да е адвокат и в супермаркета, например?

Бих използвал фразата "nobless oblige" , което е точно на мястото си. Както и Етичният Кодекс е указал, задълженията  на адвоката произтичат от традициите на професията, които налагат определени правила на поведение.

Наскоро в Народното събрание бе внесен и законопроект за изменение на Закона за адвокатурата, в който фигурира едно отдавна обсъждано предложение – адвокатите да влизат в съдебна зала без тоги или поне те да не са задължени да го правят. Как оценявате една такава евентуална законодателна промяна?

Считам, че разпоредбата следва да бъде гъвкава и съобразена с реалностите, като дава достатъчно възможност и избор на адвокатите по отношение на преценката как да бъдат облечени по време на съдебното заседание. Ограничения в една или друга посока биха навредили. Не бих отрекъл носенето на тога, защото самата тя като дреха носи определена символика и има историческа свързаност с професията, но от друга страна индивидуалният стил на процесуалните представители не следва да бъде пренебрегван и ограничаван.

Критиците на това законодателно предложение казват, че, ако се премахне изискването адвокатите да се явяват с тоги в съдебна зала, това може да стане предпоставка за, така да го наречем – пълен произвол. Как ще се отрази това на репутацията на професията?

Така или иначе и към днешна дата се броят на пръсти колегите, които влизат в залата с тоги, независимо от императивното указване за носенето им, като това все по – рядко го забелязвам при младите адвокати. Тогите биха откроили адвокатите от юрисконсултите, както се случва при съдиите и прокурорите, но едва ли това би имало такова голямо значение по отношение на процесуалното поведение в съдебната зала. Не мисля, че репутацията ще пострада, ако носенето на тоги отпадне, но е важно адвокатите да изглеждат по представително и делово.

Всъщност визията на адвокатите, когато се явяват по дела, е не по-малко важна от поведението им. Как, ако не с тога, трябва да изглежда, според Вас, един адвокат, заставайки пред лицето  на съда?

Лично аз предпочитам да влизам в съдебна зала с костюм, риза и вратовръзка, като понякога изборът ми се спира на спортно - елегантния стил. Добрият външен вид, както и официалният стил на облекло показват уважението и отношение на адвоката към институцията на съда и представителните му органи. Водещо разбира се трябва да бъде поведението в зала, но стилът и облеклото, както знаем, допринася за повишаване на самочувствието и присъствието в залата.

Има ли нещо задължително, което всеки адвокат трябва да има предвид за визията си при общуване с клиенти и с държавни институции?

По скоро това следва да бъде изразено в индивидуалния подход на всеки един адвокат, но при всички положения, при общуването с администрацията, съда и пр., както и при  срещи очи в очи с клиенти, елегантната визия е за предпочитане. От значение е облеклото да е удобно и подчертаващо индивидуалността на човека. Така  се фокусираш върху значимото в работата, без да те разсейва неудобната или неподходяща дреха. Например, наскоро открих ризите по индивидуален размер*, като това са най-удобните и стилни ризи, които съм обличал. Чувствам се изключително комфортно с тях.

В редица правни факултети по света като част от обучението на бъдещите юристи влизат именно въпроси, свързани с публичното поведение и визията им. Мислите ли, че това би било полезно и за българските адвокати ?

Убеден съм, че всяко надграждане, независимо дали говорим за визия, поведение или квалификация, е крачка в правилната посока за развитието на всеки професионалист и утвърждаването му в дадена сфера.

*Ризата, с която адвокат Христо Болашъков е облечен, е персонализирана и създадена специално за него като комлимент от SIRCROW MyShirt. Брандът предлага мъжки ризи по индивидуален размер, които да завършват безупречният вид на джентълмените, държащи на външния си вид.

Адвокат Христо Болашъков  е специализирал като юрисконсулт в Областно пътно управление - София към Агенция пътна инфраструктура, след което консултира и обслужва няколко търговски дружества във връзка с тяхната дейност, по отношение на търговско, вещно и патентно право, обществени поръчки и европейски проекти. От 2011 е вписан като практикуващ адвокат в Софийска адвокатска колегия, като основните му насоки са в областта на гражданското, търговското и административното право.

ВСС най-после заговори за реформа на съдебната карта на съдилищата в конкретика

Предишна новина

Новият консул на Канада у нас е секретарка на Иво Прокопиев

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 23
  Иван | нерегистриран
  1
  0

  Аз смятам, че човекът си е много свестен! Ако имам нужда от адвокат бих потърсил него. Изглежда безупречно. Не разбирам за какво му се подигравате!

 2. 22
  Ивана | нерегистриран
  1
  0

  Освен да критикувате май нямате какво да правите през свободното си време.

 3. 20
  адв. Манекенски | нерегистриран
  12
  -1

  Добре би било адвокатчето да напише един колосален труд на тема " Правни основи на адвокатското облекло" или "Правно регулиране на производството на ризи", даже може да му отделят специален курс да чете в някой от многобройните юридически факултети в страната. Вярно, студентите намаляват, но потребителите на ризи се увеличават, професорите намаляват, за тях може да препоръча отделна брошура за специално облекло за Терминал 2

 4. 19
  Адвокат | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #18 от "x | нерегистриран":
  БЯЛА РИЗА,ВРАТОВРЪЗКА,ТЪМЕН КОСТЮМ И СЪОТВЕТСТВАЩИ ОБУВКИ И НАПРЕД!!!! ПРОСТО Е КАТО ДА НАПРАВИШ БОБЕНА ЧОРБИЦА...СЪЩИТЕ ДРЕХИ МИ СЕ СТРУВА,ЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ И ЗА ПРОКУРОРА. ТОГАТА Е ЗА СЪДИЯТА.

  защо пък тъмен костюм? не сме на модно ревю,а в съдебна зала,където се защитават интереси нак линтите ни!

 5. 18
  x | нерегистриран
  4
  -5

  БЯЛА РИЗА,ВРАТОВРЪЗКА,ТЪМЕН КОСТЮМ И СЪОТВЕТСТВАЩИ ОБУВКИ И НАПРЕД!!!! ПРОСТО Е КАТО ДА НАПРАВИШ БОБЕНА ЧОРБИЦА...СЪЩИТЕ ДРЕХИ МИ СЕ СТРУВА,ЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ И ЗА ПРОКУРОРА. ТОГАТА Е ЗА СЪДИЯТА.

 6. 14
  Адвокат | нерегистриран
  19
  -1

  Нямам костюм и скъпи дрехи.Обличам се скромно.Защото в залата се явявам за защита интересите на клиентите,а не за модно ревю

 7. 13
  Босия | нерегистриран
  21
  -1
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Това реклама ли е?

  Притеснявам се, че не наблегнаха на важния факт какви са чорапите на "колегата". Очаквам с нетърпение втората част на интервюто....

 8. 10
  RRR | нерегистриран
  24
  -1

  2011, Боже, вековен стаж.Сразен съм от житейския му опит.

 9. 9
  | нерегистриран
  20
  -1

  Кво ми рекламирате ризи по 200-300 лв.???!!!

 10. 8
  адвокат | нерегистриран
  27
  0

  Адвокат съм,но се срамувам от болшинството персони,титуловани"млади адвокати".Елате и ги вижте как,макар и рядко,влизат облечени в залите.А женската част да не говорим.Жриците на любовта биха им завидели на "разкрепостеното обличане".Пълно падение сме,затова вече никой не ни взема на сериозно.Трагедия.

 11. 7
  | нерегистриран
  28
  -1

  А този адвокат най-вероятно кара ел.тротинетка и пие смути...!!! Иначе по-голяма глупост май не съм чел в сайта !

 12. 6
  Tribus Verbis | нерегистриран
  29
  -1

  Ето една изключително ценна и стойностна статия от това правно издание. Добре, че ви има, правен свят, да замените проф.Живко Сталев, Бог за го прости.

  А бельото на колегата от пътното управление Виктория сикрет ли е, извинете?

 13. 5
  Бартер | нерегистриран
  30
  0

  Извинете, това със снимката на ризата виц ли е, или форма на реклама.

 14. 4
  Жалко педалче | нерегистриран
  20
  -2

  !

 15. 3
  КОЙ | нерегистриран
  11
  -1

  Почина Стоянка Мутафова, поклон!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.