Адвокатската тайна ще бъде запазена

Адвокатската тайна ще бъде запазена

Годишно общо събрание провеждат в Софийския университет "Св. Климент Охридски" адвокатите в България. В рамките на дискусията по отчетите бяха коментирани и последните законодателни промени, срещу които гилдията възрази. Адвокатската тайна ще бъде запазена и хората няма защо да се притесняват, че доверието им ще бъде предадено. В това увери заместник-председателят на Народното събрание адвокат Явор Нотев, който е специален гост на Общото събрание на адвокатите.
 
Председателят на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) Ралица Негенцова посочи, че проблем има и някои от нормите на Закона за мерките срещу изпирането на пари може да предизвика различно тълкуване и оттам да доведе до изтичането на адвокатската тайна. "Най-активно в последните дни беше дейността на ВАдвС, свързана със Закона за мерките срещу изпиране на пари. ВАдвС, още 2016 г. когато се постави въпросът за въвеждане в съответствие на директивата с действащия Закон за мерките срещу пари, даде своето становище и още тогава заостри вниманието на законодателя във връзка с това, че нашата уникална професия трябва да бъде съобразена при транспониране на директивата", каза Ралица Негенцова, цитирана от БНТ.
 
В приветствието си към адвокатите председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов остро критикува работата на народните представители: "Случилото се през изминалите дни – и със Закона за защита на личните данни, и по повод Закона за прането на пари, и особено с Изборния кодекс – ме кара да изпитвам срам, да изпитвам и гняв. И си задавам въпроса след толкова години професионални усилия от всички нас: Къде е правовата държава? Къде е конституционно регламентираната парламентарна Република?".
 
Освен че ще отчетат дейността си за миналата година, се очаква юристите да излязат с единна позиция по влизането в сила на спорния закон за мерките срещу прането на пари, който предизвика протести от гилдията.
 

Още по темата

Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата

Предишна новина

Продавачка на плодове и зеленчуци победи НАП

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 25
  alo alo | нерегистриран
  3
  0

  г-жа Негенцова има масово недоволство от работата на ВАдС, при това напълно основателно.Г-жа Негенцова по ваши дани има 13 860 Адвокати,това прави:20 лв.вноска за ВАдвС на месец са 277 200 лв. което е 3 326 400 лв.на година за ВАдвС, а какво свьршихте..... Дали сте становище по Закона за мерките срещу изпирането на пари,ами що него покажете да го видим всички,защото от близо 80 становища подадени от кои ли не липсва това на ВАдвС.Г-жа Негенцова за каква борбата с нелоялната конкуренция говорите на ОС,след като в проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата изготвен от Висшия адвокатски съвет, липсват текстовете за адвокатска дейност и мерки срещу нелоялната конкуренция от страна на кои ли не-не адвокати, които най спокойно работят като адвокати. Видно е че ВАдвС гледа интересите на брокерите на имоти,счетоводителите,нотариусите и на всеки друг, но не и на Адвокатите. Спрете само да лъжете, ами се засрамете малко и си подайте оставката.

 2. 24
  Адвокатската тайна ще бъде запазена, | нерегистриран
  4
  0

  ама друг път!

 3. 23
  За примитивните, първосигнални страхливи душици | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #22 от "OMG | нерегистриран":
  Адвокат и тайна?!

  тези адвокати и адвокатки които пищят най много,те са изпратили планчета в Данс .Готови са за доносници .Психиката и поведението им е на типични Юди. Тяхното подсъзнание отчаяно крещи, искам да съм доносник, искам да съм доносник. В същото време официално се прикриват с помпозни изявления за героизъм и праведност.Тези предателски,подли и дребни,страхливи душици,априори винаги търсят вината в друг ,самостоятелно не могат да взимат решения,тайно се боят от властта,винаги си търсят ръководител,имат скрит неистов стремеж към власт и са готови да продадат и предадат всеки и всичко в името на собственото си благополучие. Тяхната подтисната извратена сексуална самобитност е готова на всичко, само и само да донесе информацията на онзи таен център ,който свише ще накаже техните виртуални "противници".

 4. 22
  OMG | нерегистриран
  7
  -2

  Адвокат и тайна?!

 5. 21
  адвокат | нерегистриран
  1
  -2
  До коментар #14 от "клеветниците на съд,друго решение няма | нерегистриран":
  Трябва на адвоката Величков да му се предостави възможност пред адвокатския дисциплинарен съд да обясни,как 15 души вегетирали на гърба на 15 хиляди адвокати, как искали да управляват ,как висшия адвокатски съвет се занимавал да фалшифицира предложенията на адвокатите и преди и сега, как общото събрание било като политбюро, как адвокатурата била в 19 век,как 30 предложения не били гласувани, и тн. и т.н Няма как, той трябва да има тази възможност за да се изяснят нещата.Защото ако се окаже,че публично е отправил обиди и клевети към общото събрание и към Висшия адвокатски съвет,трябва съответно да си понесе и отговорността. Няма как, иначе всеки може д а си прави пресконференции и да говори глупости и да клевети адвокатурата. Жалко,че това се прави от действащ адвокат,видно от качения видеоклип. Тази притча за облагодетелстваните също е интересна .Тези глупости за облагодетелстваните, ще трябва да посочите лично кои са тези и как са облагодетелствани.

  Очевидно не сте юрист,ами ЙОрист.Иначе би трябвало да знаете,че в българското наказателно право не съществува групова обида както и групова клевета!След като колегата Величков не е споменал поименно конкретно-не е индивидуализирал като персона,като личност никого от членовете на ВАдвС с обидни или клеветнически изрази за какъв съд говорите? А що се отнася до образуване на дисциплинарка-едва ли в тия размирни за адвокатурата времена ще си го позволят.напрежението е нагнетено и най-малката искрица може да разпали пожар.Отделно от това би било добре да се замислим в казаното от него и да се прецени кое е така и кое не е! 6. 20
  ИСТИНА Е | нерегистриран
  5
  -1

  Вчера руководните органи на адвокатурата претърпяха пълно фиаско. Въпреки предрешеното им от САК приемане на скудоумния ОТЧЕТ. Издъниха се грандиозно пред публиката. Та затова правният официоз оглушително мълчи. Иначе 105 гласа /от които половината предварително уговорени/ от близо 350 си е твърдо НЕ.

 7. 19
  ? | нерегистриран
  6
  0

  Каква е помесечната такса за ВАдвС? Колко са адвокатите? Колко прави общо помесечно? А годишно? Как така вноските към ВАдвС не ги определя ОС, а ВАдвС си го самоопределя? Как така ОС няма правомощие да го отмени. Колко са наличностите по банковите сметки? Кой-ОС или ВАдвС определя как ще се харчат парите? Колко е встъпителната вноска за нови адвокати? Кой я определи-ВАдвС, или ОС?

 8. 18
  до 16 | нерегистриран
  3
  -3

  Желателно е преди да коментирате сложна правна материя, да се научите като за начало къде се пише "и" и къде "й". Добре е да се научиш също къде се поставя т.нар. шпация, за да стане писаната ти реч читаема и разбираема. Това като за начало. После може да си прочете ЗМИП в частта за административно-наказателните разпоредби, като обърнете специално внимание на чл. 120, след което можете да ми обясните отново как нищо не можело да ми се случи, нищо че ме заплашва глоба от няколко хиляди лева, които няма да плати ВАдвС, нали така? На въпроса аз как съм реагирала на закона преди да бъде приет - ами как, никак не съм реагирала. Изобщо не съм прочела законопроекта, защото не ми остава време да изчета всички изменения на законите, с които работя, какво остана на тези, които по презумпция не би трябвало да се отнасят до професионалната ми дейност. Обратно, на ВАдвС е работа да следи за законопроекти, които се отнасят до адвокатската професия. Факт е, че не са си свършили работата и не са обърнали внимание на членовете си какво им се готви. Големият резил беше когато в деня на изтичане на срока се разтичаха да искат обяснения за това кой следва да представи декларация и план, а след като гилдията беше на път да въстане, хукнаха да се срещат с Данаил Кирилов и Цвета Караянчева. Действия на пожарникари след като пожарът е горял почти цяла година. Смешно и жалко. Тези хора трябва да имат доблестта сами да си тръгнат, но е очевидно, че не възнамеряват да поемат каквато и да било лична отговорност. Каквото ни е законодателството, такова ни е и професионалното управление. И стига с този демагогски подход в смисъл аз какво съм направила против закона. На мен ВАдвС не ми плаща всеки месец по 20 лв., обратно - аз съм тази, която плащам и искам да работя спокойно и да знам, че никой няма да допусне да пристъпя адвокатската си клетва и да ме праща да давам сведения на службите, които очевидно не могат сами да си свършат работата, нищо, че и на тях доволно им се плаща пак от нашите джобове.

 9. 17
  Да | нерегистриран
  4
  -1

  Голяма новина. Значи бяха от Политбюро тръгнали да я махат - ЧУДЕСНО! Тя е просто един буржоазен остатък. Пречи на МОЖЕЩИТЕ служби на Негово Величество от Банки да си вършат работата. АМИН

 10. 16
  аха | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #15 от "до 14 | нерегистриран":
  За да се предостави такава възможност от ВДС на адв. Величков, трябва срещу него да има образувано дисциплинарно производство. Иначе на какво основание ВДС ще се занимава с това, което е изразил публично като свое лично мнение? Кой член на ЗАдв или ЕКА е нарушил Величков, че не ми стана ясно? Вместо да се занимавате с врели-некипели, обяснете ми твърденията адв. Людмил Рангелов, че нито един адвокат не е привикван от службите, нищо, че законът е действащ и как бил сигурен, че и занапред това нямало да се случи. Може ли юрист да твърди такива неща, когато става дума за закон, който ни обвързва със задължителна сила? Каква е гаранцията, че след 3-4 години мен няма да ме привикат в службите и да ми искат информация за клиенти, които съм обслужвала в периода на действие на закона? Как е възможно юристи, при това изтъкнати, каквито са членовете на ВАдвС, да твърдят, че действащ закон няма да се прилага по отношение на адвокатите, защото така се били разбрали с депутатите? Обяснете ми как стават тези работи? Адвокати и депутати суспендират действащ закон и го отменят устно по отношение на представителите на определена професия? Че парламентът е за закриване отдавна е ясно, но че ВАдвС се издъни зрелищно, е факт, който е достатъчен да се искат оставките на всичките му членове. Те не са там само да вземат по 250 лв. за заседание, нито само да ходят на командировки в чужбина, да ползват служебни автомобили и всички екстри на високопоставени, но и носят огромната отговорност да защитават от всякакви посегателства честта и достойнството на адвокатската професия. Българската адвокатура не помни такъв срам от самото си създаване.

  Не е мястото тук да ви обяснявам.Все пак внимателно прочетете няколко пъти закона за изпирането на пари и правилника за приложението му. Никой никаде няма да ви привиква и след години а дори ида се случи вие имате закон за адвокатурата , адвокатска клетва, конституция, конвенция и т.н. и няма как да носите отговорност.Обяви се официално,че Висшия адвокатски съвет поради действието на закона е изпратил план за провеждане на семинари по изучаване на закона.За всички останали адвокати и сдружения видно от закона това не се отнася. А за адвоката Величков и неговите клевети внимателно прочетете ЗА. Разбира се ,че трябва да има първо образувано наказателно производство пред съответния дисциплинарен съд тогава той може да развие тезата си тъй оскърбително обидно и лъжливо , както направи това пред медийте. И не забравяйте,(че още 2016г. във връзка с директивата висшия адвокатски съвет е изразил становище. Людмил Рангелов правилно се е изразил но вие не сте го разбрали,както не ме разбирате и тук. А сега да ви питам, Вие къде бяхте, защо лично не изразите отношение по закона още тогава. А планче пуснахте ли до данс или правилно прочетохте и правилно разбрахте закона и категорично както много адвокати не подадохте планче без да чакате указание някой да ви казва какво да правите и какво не.

 11. 15
  до 14 | нерегистриран
  3
  -1

  За да се предостави такава възможност от ВДС на адв. Величков, трябва срещу него да има образувано дисциплинарно производство. Иначе на какво основание ВДС ще се занимава с това, което е изразил публично като свое лично мнение? Кой член на ЗАдв или ЕКА е нарушил Величков, че не ми стана ясно? Вместо да се занимавате с врели-некипели, обяснете ми твърденията адв. Людмил Рангелов, че нито един адвокат не е привикван от службите, нищо, че законът е действащ и как бил сигурен, че и занапред това нямало да се случи. Може ли юрист да твърди такива неща, когато става дума за закон, който ни обвързва със задължителна сила? Каква е гаранцията, че след 3-4 години мен няма да ме привикат в службите и да ми искат информация за клиенти, които съм обслужвала в периода на действие на закона? Как е възможно юристи, при това изтъкнати, каквито са членовете на ВАдвС, да твърдят, че действащ закон няма да се прилага по отношение на адвокатите, защото така се били разбрали с депутатите? Обяснете ми как стават тези работи? Адвокати и депутати суспендират действащ закон и го отменят устно по отношение на представителите на определена професия? Че парламентът е за закриване отдавна е ясно, но че ВАдвС се издъни зрелищно, е факт, който е достатъчен да се искат оставките на всичките му членове. Те не са там само да вземат по 250 лв. за заседание, нито само да ходят на командировки в чужбина, да ползват служебни автомобили и всички екстри на високопоставени, но и носят огромната отговорност да защитават от всякакви посегателства честта и достойнството на адвокатската професия. Българската адвокатура не помни такъв срам от самото си създаване.

 12. 14
  клеветниците на съд,друго решение няма | нерегистриран
  2
  -3
  До коментар #13 от "До предния | нерегистриран":
  Ти от къде си толкова запознат с вътрешния ред в адвокатурата?Или може би си от облагодетелстваните адвокати?

  Трябва на адвоката Величков да му се предостави възможност пред адвокатския дисциплинарен съд да обясни,как 15 души вегетирали на гърба на 15 хиляди адвокати, как искали да управляват ,как висшия адвокатски съвет се занимавал да фалшифицира предложенията на адвокатите и преди и сега, как общото събрание било като политбюро, как адвокатурата била в 19 век,как 30 предложения не били гласувани, и тн. и т.н Няма как, той трябва да има тази възможност за да се изяснят нещата.Защото ако се окаже,че публично е отправил обиди и клевети към общото събрание и към Висшия адвокатски съвет,трябва съответно да си понесе и отговорността. Няма как, иначе всеки може д а си прави пресконференции и да говори глупости и да клевети адвокатурата. Жалко,че това се прави от действащ адвокат,видно от качения видеоклип. Тази притча за облагодетелстваните също е интересна .Тези глупости за облагодетелстваните, ще трябва да посочите лично кои са тези и как са облагодетелствани.

 13. 13
  До предния | нерегистриран
  1
  0

  Ти от къде си толкова запознат с вътрешния ред в адвокатурата?Или може би си от облагодетелстваните адвокати?

 14. 12
  12 | нерегистриран
  3
  -1
  До коментар #11 от "! | нерегистриран":
  https://news.bg/bulgaria/advokatite-izlizat-na-protest-s-iskane-ostavkata-na-vads.html

  Е като фейсбук адвокатите не искат да ги представлява В.Ад. Съвет означава ли ,че са се самоизключили или това са устни заявления за самоизключване. Ако е така, заявленията им трябва да се разгледат и да се удовлетворят молбите им.След като не признават закона за адвокатурата и неговия висш съвет, редно е да напуснат адвокатурата.За уронване престижа и авторитета на адвокатурата и клеветнически твърдения,лъжи и неистини отправени публично по отношени

  е на общото събрание на адвокатите от страната и висшия адвокатски съвет, тези лица следва да отговарят пред дисциплинарния адвокатски съд. Време е .

 15. 11
  * | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.