Адвокатурата е против утежняването на наказанията за деца убийци и обяви законопроекта на ГЕРБ за противоконституционен

Адвокатурата е против утежняването на наказанията за деца убийци и обяви законопроекта на ГЕРБ за противоконституционен

Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) излезе с крайно негативно становище във връзка с предложените от ГЕРБ законови изменения за утежняване на наказанията на непълнолетните убийци. Нещо повече, адвокатурата намира предложените поправки в Наказателния кодекс (НК), с които се отнема възможността за редукция на наказанията за децата, извършители на тежки престъпления, за противоконституционни.

Припомняме, че поредните "спешни" поправки в НК, след конкретен случай на престъпление, бяха предложени от група народни представители от ГЕРБ след зверското убийство на момиче в Галиче, което бе извършено от непълнолетен. Премиерът Бойко Борисов лично пое ангажимент към близките на убитата, че ще се вземат мерки да не се повтарят жестокости като тази и нареди изготвянето на проект за законови изменения в тази насока.

"Разумният подход към определяне на интензитета на наказателната репресия изисква съобразяване с реалните факти и постиженията на криминологичната наука. Азбучна истина е, че наказателната политика на първо място трябва да обслужва обществения интерес, който изисква отстраняване на предпоставките за извършване на престъпления и привеждане на престъпността в приемливи граници", посочват обаче в становището си от ВАдвС.

"Необоснованото утежняване на наказателната отговорност при всяко по фрапиращо престъпно посегателство се превърна в законодателна практика. Конституцията постановява, че отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители като същевременно акцентира на подкрепата, която те да подучат от държавата (чл. 47, ал. 1). Съгласно чл. 47, ал. 4 от Конституцията, децата, останали без грижата на близките си, се намират под особената закрила на държавата и обществото", поясняват адвокатите.

Според становището на ВАдвС, от внесените за разглеждане промени в НК следва, че държавата признава своето безсилие да изпълнява конституционните си задължения. "Вносителите обаче са заложили на тезата, че има непоправими деца, в противовес на досега възприетата хуманистична наказателна доктрина, според която основната, приоритетната цел на наказанието по отношение на непълнолетните, извършили престъпление, е тяхното превъзпитание и подготовката им за общественополезен труд (вж. чл. 60 ИК във вр, с чд. 36 НК)", пише още в становището.

Съветът категорично не одобрява и предложените промени в чл. 63, ал. 2 НК, които са насочени към драстично увеличаване на наказанията общо за всички непълнолетни, навършили шестнадесетгодишна възраст, които са извършили престъпления, наказуеми с повече от десет години лишаване от свобода. "Промените не са основани на актуални научни анализи на ръста и динамиката на съответния вид престъпност. Преценявани съобразно разпоредбата на чл. 37, буква "6" от Конвенцията за правата на детето, така както е изтълкувана в Общ коментар № 24 от 2019 г. на Комитета по правата на детето, представляват непропорционално ограничаване на свободата на лица, които са в детска възраст", категорични са адвокатите.

Още по темата

Медийните атаки срещу прокуратурата са целенасочени и са инспирирани от работата ни

Предишна новина

ВКС не допусна Баневи да обжалват обезпечението на иска за отнемане на имуществото им за милиони

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  ГЪДЮ-ПРАВО ВИПУСК 1971 Г. | нерегистриран
  1
  0

  МАТЕРИЯТА Е ТВЪРДЕ ДЕЛИКАТНА-НАК.ОТГ. НА НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ. И КАТО ВИДЯ И ЧУЯ ВНОСИТЕЛЯ-НЯКОЙ СИ МОНОВ...ЧЕТОХ МУ БИОГРАФ.СПРАВКА-НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КАКВИ НАУКИ Е ЗАВЪРШИЛ-"ЕКСПЕРТ ПО СИГУРНОСТТА" БИЛ. АКО НЕ Е ЮРИСТ Е ВРЪХ НА САМОНАДЕЯНОСТТА И ПРИМЕР ЗА ТАКАВА.ПИТАЙТЕ ГО КАКВО Е ЗАВЪРШИЛ ТОЯ!!!!! ПРОФ.ИВАН НЕНОВ АКО ВИДИ КАКВИ ГИ ВЪРШИМ ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ ПОНЕ ПЕТ ПЪТИ В ГРОБА...

 2. 2
  Vampir | нерегистриран
  1
  -3

  Защо следва да бъдат отглеждани убийци? Трябва да се върне смъртното наказание и да престанат да се наливат едни пари в искове на пандизчии към държавата за щяло е нещяло. Задайте си въпроса защо деца се превръщат в убийци, а не ми философствайте, че не трябва да ги наказват! направете нещо, че да не се превръщат в убийци, а не ми мрънкайте, че не трябва да се наказват!

 3. 1
  RRR | нерегистриран
  9
  -3

  Този път са убийствено прави.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.