Aдвокатурата празнува 95 години дигитално

Aдвокатурата празнува 95 години дигитално

В неделя, адвокатурата за първи път отпразнува двоен празник дигитално. Освен професионален празник, тази година се навършват и 95 години от приемането на Закона за адвокатите от 1925 г., с който е създаден Висшия адвокатски съвет (ВАдвС).

“Ще трябва да се научим да работим в нова среда - дистанцирани и дигитални, без от това да пострада доверието и уважението между адвокат и клиент и правото на справедлив процес”, отбелязва в приветственото си слово Ралица Негенцова, председател на ВАдвС.

Тя подчертава, че адвокатите гледат на честването на тази бележита годишнина не толкова като на израз на зачитане на приноса на българската адвокатура за развитието на правото, колкото като зачитане на самото право при упражняването на високо отговорната и благородна професия.

Българската адвокатура трябва да бъде обединена, за да може да даде отпор на предизвикателствата на нашето време. Живеем в трудно време, не само за нас и професията ни, а за цялото човечество. С още по-голяма сигурност можем да заявим, че е време да намерим общото, да загърбим дребнавите различия и личните амбиции в името на общото благо и преодоляването на задаващата се глобална криза”, се казва в приветственото слово.

Пред адвокатурата стоят на дневен ред важни въпроси, свързани с електронното правосъдие, все по-активното утвърждаване на адвокатурата като гарант за върховенство на правото чрез вменените й конституционни правомощия за сезиране на Конституционния съд, както и най-важната й обща функция – да подпомага гражданите в защитата на техните правата и законни интереси, които също се развиват в една все по-динамична среда.

Цялото слово може да откриете на сайта на Висшия адвокатски съвет (https://www.vas.bg/bg/c/95 ). Там е ексопнирана дигитална изложба и кратко видео с адвокатската клетва, създадено от режисьора Жоро Торнев.

На сайта  са поместени и факсимилета от поздравителните адреси от президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, председателя на Комисията по правни въпроси в НС Анна Александрова, представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, омбудсмана Диана Ковачева. (поздравлтелните адреси можете да видите от следния линк (https://www.vas.bg/bg/a/congratulations-95-vas).

Тази година адвокатите имат възможност да покажат съпричастност към празника като сложат и дигитална рамка с лого на годишнината на профилните си снимки във Фейсбук. (виж от следния линк: https://www.facebook.com/%D0%92%D0%B8%D1%81%D1%88-%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82-611711005633126 ).

Още по темата

„Covid паспорти“ ще дават предимства на ваксинираните във Великобритания

Предишна новина

Националната стратегия за равнопоставеност между мъже и жени прокарва политиките на Истанбулската конвенция

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Агент 007 | нерегистриран
    3
    0

    Негенцова, Негенцова, Негенцова. Единственото което може да зарадва отрудения и смачкан средностатистически български адвокат е не някаква финансова подкрепа в условията на пандемия, а твоята и на всички членове на ВАдвС - ОСТАВКИ!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.