Адвокатът на семейството на Чакъра: Прокуратурата не е отговорила на ключов въпрос


Прокуратурата не е отговорила на ключовия въпрос, който Европейският съд за правата на човека поставя в решението, с което преди две години осъди България на 50 хил. евро обезщетение на загиналия през 2003 година Тодор Димов-Чакъра. Това коментира за Дарик адвокатът на семейството на загиналия Михаил Екимджиев във връзка с оповестените по-рано днес мотиви на прокуратурата за прекратяване на разследването. По думите му фактът, че държавното обвинение едновременно слага край на дела, по които основен заподозрян е бившият премиер Бойко Борисов, показва, че "главният прокурор вече има нов стопанин".

Делото за скандално загиналия Тодор Димов-Чакъра бе възобновено именно по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, след като в края на 2012 г. България беше осъдена заради неефективното разследване на обстоятелствата около смъртта на Чакъра.

Според постановлението на прокуратурата, което се простира на над 30 страници, няма законови нарушения в акцията на МВР от 2003 г., ръководена от тогавашният главен секретар ББ. По време действията Чакъра е обстрелван от противотанкови гранатомети, след като се барикадирал в къщата си в Харманли.

Разследването доказа, че Чакъра не е бил убит от полицията, а се е самовзривил. Адвокат Михаил Екимджиев заяви по случая:

"Не е изпълнено основното указание, което Европейският съд по правата на човека отправи към българските власти, а то беше - да се извърши наистина едно всеобхватно, задълбочено разследване, което да даде отговор на първо място, на причините за смъртта на Тодор Димов-Чакъра и на второ място, имало ли е оправдание да бъде използвана такава свръх сила, чрез ръчни противотанкови гранати".

Екимджиев заяви, че ще обжалва решението пред ВКП и ако тя потвърди прекратяването, ще подаде нова жалба в Страсбург.

На въпроса дали казусът със смъртта на Чакъра ще бъде изяснен някога, юристът заяви:

"Ако стане ясно, то ще бъде тогава, когато ГЕРБ не е на власт и няма непосредствена перспектива Бойко Борисов да е премиер. Видя се как в момента, в който ГЕРБ падна от власт изведнъж Цветанов и Бойко Борисов се оказаха едва ли не най-много обвиняемите и когато се очерта перспективата те да се върнат на бял кон, прокуратурата се ангажира да ги реабилитира".

Екимджиев направи предположение, че според логиката на действие на прокуратурата в бъдеще най-вероятно ще отпаднат и голяма част от обвиненията срещу Цветан Цветанов.

Раданова ще сезира главния прокурор за Зимния дворец

Предишна новина

Продължават усилията за идентифициране на палача на американския журналист

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.