Адвокатът на Вълчо Арабаджиев си изпусна нервите и обиди съдия Галя Георгиева

Адвокатът на Вълчо Арабаджиев си изпусна нервите и обиди съдия Галя Георгиева
През септември 2018 г. Илиян Василев обеща бързо завръщане на Арабаджиеви в България, но пет месеца по-късно тях още ги няма, снимка: бТВ

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) остави в ареста сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо. Той е обвинен за пране на пари. 
 
Определението на тричленния съдебен състав, воден от съдия Галя Георгиева, беше произнесено след пет часа съвещание и е окончателно. То е подписано с особено мнение от един от членовете на състава - Даниела Врачева, която искаше Арабаджиев-младши да бъде освободен от ареста без мярка за неотклонение. Това беше поредно искане за промяна на мярката на Вълчо Арабаджиев от неговата защита.
 
Съдът прие тройна медицинска експертиза на лекари от "Пирогов", според която Арабаджиев не страда от заболяване, което да не му позволява да бъде в ареста.
 
Адвокатът му Илиян Василев заяви в залата, че прокуратурата няма доказателства, за това че подзащитният му е знаел за евентуален престъпен произход на над 5 млн. лв., открити в банкови касети на негово име. Адвокатът изнесе данни от разследването, които според него сочат, че Маринела Арабаджиева е поискала от счетоводителка на семейството парите да бъдат внесени в банкови касети от сина й, като те да бъдат на негово име.
 
Прокуратурата обаче смята, че има достатъчно данни за това, че Вълчо е знаел за престъпния произход на внесената от него сума.
 
Според съдебния състав Вълчо Арабаджиев трябва да остане в ареста, защото той не е в тежко здравословно състояние, а и има обосновано предположение за съучастието в престъпна дейност. Съдиите отбелязаха още, че промяната на мярката на Арабаджиев в по-лека би затруднила разследването, като според тях има възможност той да се укрие.
 
Остри реплики между съдия и адвокат съпътстваха заседанието в Апелативния спецсъд, на което се решаваше дали синът на Маринела и Ветко Арабаджиеви - Вълчо, да остане в ареста, пише в-к "24 часа".
 
Защитникът му Илиян Василев, докато бранеше клиента си, изведнъж възкликна срещу съдия Галя Георгиева - председател на тричленния състав: "Виждам, че доволно се раздвижихте". Тя го предупреди да не отправя некоректни нападки срещу прокуратурата и да не се занимава с нейната личност, имайки предвид цялата му пледоария. "Тогава направо ме глобете", отговори ѝ Василев. Той я попита защо се идентифицира с прокуратурата и добави, че знае, че Георгиева е "носител на прокурорската награда "Джовани Фалконе" през 2017 г. Съдийката прие репликите за подигравателни и го глоби с 200 лева. "Не знам дали ще ми стигнат средствата да довърша пледоарията си", каза иронично адвокатът. Георгиева запази самообладание и покани Василев да продължи със защитата си. Той поиска Арабаджиев, който е обвинен за пране на 2,7 млн. евро, да бъде пуснат на свобода. Съдът отказа.
 
Броени дни след акцията на Специализираната прокуратура в имотите на фамилия Арабаджиеви, адвокат Илиян Василев твърдеше в телевизионно интервю, че Маринела и Ветко пътуват към България и до броени дни ще се приберат. Пет месеца по-късно Василев продължава да очаква завръщането им и очевидно да си изпуска нервите, като арогантно обижда съдия, а Интерпол да издирва клиентите му.
 
През октомври месец 2017 г. съдия Галя Георгиева получи престижната награда "Джовани Фалконе", носеща името на легендарния прокурор от Италия, убит от мафията.
 

Още по темата

Закритите заседания в касационното производство са противоконституционни

Предишна новина

ЕК предупреди България, че не е приела евромерки срещу прането на пари

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 27
  Сицилия | нерегистриран
  0
  -3
  До коментар #18 от "RRR | нерегистриран":
  Тези награди си ги раздават малка група видни люде, няма нищо общо с познанията в наказателната процедура.А иначе и адвоката и за съдията да от един дол.

  Кои са тези видни люде???? Каква низост! Нито знаете за наградата, нито за Джовани Фалконе, нито за организаторите - но пишете като от последната инстанция на живота!

 2. 26
  Сицилия | нерегистриран
  0
  -3
  До коментар #18 от "RRR | нерегистриран":
  Тези награди си ги раздават малка група видни люде, няма нищо общо с познанията в наказателната процедура.А иначе и адвоката и за съдията да от един дол.

  Кои са тези видни люде???? Каква низост! Нито знаете за наградата, нито за Джовани Фалконе, нито за организаторите - но пишете като от последната инстанция на живота!

 3. 25
  | нерегистриран
  11
  -2

  И какво толкова е казал Василев, което да не е вярно?!На някои съдии им личи още от втората реплика, че дори от погледа, когато са взели поръчката.

 4. 24
  Галя | нерегистриран
  23
  -4  В мен хляба,в мен ножа.Адвокатите да си говорят врели-некипели,то кой ли ги слуша?

 5. 23
  Как лети времето... | нерегистриран
  22
  -5

  Леле, Василев, едва те познах. Вземай мерки, че с годините все по-трудно става

 6. 22
  | нерегистриран
  26
  -10

  Какво все е обидното в думите на адвоката?

 7. 21
  ЕТИЧЕН КОДЕКС НА АДВОКАТА | нерегистриран
  8
  -12

  Раздел IV.

  ОТНОШЕНИЯ СЪС СЪДА

  Приложими правила за професионално поведение в съда

  Чл. 21. (1) Адвокатът дължи уважение на съда.

  (2) Адвокатът спазва правилата за поведение на съда или на юрисдикцията, пред която се явява.

  Неспазването на тези правила от адвоката е основание за дисциплинарната му отговорност.

  Конституционният съд е посочил в РКС № 2 от 2008 г. по к.д. № 1 от 2008 г. че „зависимостта на дейността им (на магистратите) от разрешение или преценка на други органи и длъжностни лица е нарушение на категоричния конституционен императив, съдържащ се в разпоредбата на чл. 117, ал. 2“.

  По изложените съображения и на основание чл. 149, ал. 1, т. 2 от Конституцията на Република България, Конституционният съд РЕШИ:

  Установява противоконституционност на чл. 29, ал. 2, ал. 3 и ал. 4, както и на чл. 30, ал. 1 от Закона за адвокатурата (обн., ДВ, бр. 55 от 2004 г., посл. изм. ДВ, бр. 97 от 2012 г.). Става дума за разпоредбата на чл. 29, ал. 1 ЗА, по силата на която при провеждане на процедурите, в които участва в изпълнение на възложените му от Конституцията и законите функции, адвокатът „е приравнен със съдията по отношение на дължимото му уважение и му се дължи съдействие като на съдия“. Мнозинството конституционни съдии са приели, че тази норма, заради такива илитерати като Илиян Василев, е несъвместима с принципа на правовата държава, защото е неясна, лишена е от реално съдържание, създава условия за двусмислено тълкуване и противоречива практика по прилагането ù.

 8. 20
  | нерегистриран
  32
  -2

  Мило:).Абе в зала човек не трябва ли да си държи егото зад зъбите, само понякога.

  Съдията никак не е борец с престъпността, арбитър е.

  Джовани Фалконе е променил доста неща в системата, без да е "системен играч".

  Сравнението с такъв човек,чието име е някак равно на чест, живял отвъд страха, убит ведно с любимата си жена с половин тон тротил, заради битката си е непосилно тежка корона.Не върви на всякоя глава:)

 9. 19
  съдия прокурор | нерегистриран
  29
  -11
  До коментар #17 от "абсурд | нерегистриран":
  А за какво се твърди, че Георгиева е получила награда"Джовани Фалконе"???Този човек е убит от мафията като прокурор-следовател, а тя за какво???Заради подпиране на представляващото лице ли???Пълен абсурд!

  Летището в Палермо се казва Джовани Фалконе на името на този прокурор борец срещу мафията. Напълно подходящо ще е летището в София да се кръсти на името на съдия Галя Георгиева,заслужил носител на тази прокурорска награда. Съдията е заслужила напълно тази награда.А в закона за съдебната власт, другарите от ГЕРБ е време да направят промени като съдиите от спец съда за в бъдеще да са съдия -прокурор а може даже съдия- следовател- прокурор . Защото всъщност това са борци срещу мафията и е редно да им се отдаде заслуженото уважение.

 10. 18
  RRR | нерегистриран
  24
  -10

  Тези награди си ги раздават малка група видни люде, няма нищо общо с познанията в наказателната процедура.А иначе и адвоката и за съдията да от един дол.

 11. 17
  абсурд | нерегистриран
  40
  -12

  А за какво се твърди, че Георгиева е получила награда"Джовани Фалконе"???Този човек е убит от мафията като прокурор-следовател, а тя за какво???Заради подпиране на представляващото лице ли???Пълен абсурд!

 12. 15
  КРЕТЕН | нерегистриран
  37
  -24

  Не 200, а 1000 лева глоба е трябвало да му наложи съдът!!!

 13. 14
  | нерегистриран
  25
  -26

  Съдиите са ни скъпи и обидчиви. Затова ще им увеличим заплатите с 10 %.

 14. 13
  | нерегистриран
  45
  -11

  КАКВОТО ЕДИН АДВОКАТ МОЖЕ ДА НАДРОБИ НА КЛИЕНТА СИ,ЦЯЛО СЕЛО НЕ МОЖЕ МУ СЕРВИРА.ОГЛЕДАЙТЕ СЕ В ПРАКТИКАТА СИ И ЩЕ ПРОЗРЕТЕ.ОПРАВДАНИЯТА ИМ ПОСЛЕ СА ЦЯЛ АРСЕНАЛ.ТОЯ Е ПРОСТ,ОНЯ МЕ МРАЗИ,ТРЕТИЯТ ИСКА ПАРИ.ХОРАТА МАСОВО СА ЕЛЕМЕНТАРНИ И НЕВЕЖИ,ТА ГИ ДОЯТ ДО ВТОРО ПРИШЕСТВИЕV

 15. 12
  | нерегистриран
  31
  -14

  Въпросът е дали Вълчо се е усетил, че си е наел пишман-адвокат?

  Ако не му харесва престоя в ареста няма да е лошо да помисли за смяна на адвоката. Иначе при такива "пледоарии" ще е по-добре да свиква с обстановката, че ще остане в нея дълго. А и бъдещите кандидат-клиенти на този "адвокат" да си помислят доколко е добре за тях да му станат клиенти.

  За сравнение Елена Йончева я пуснаха, макар заслугите й за престой в ареста са по-големи от Вълчовите - най-малкото, че нея я издирваха, а той сам се върна от чужбина, макар че нищо не му пречеше да иде да погостува на Цветан Василев.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.