Адът на Ширин


Ширин е само на 18 години, но вече е минала през ада. След като била поробена от ИД, девет пъти я омъжвали насила, изнасилвали я месеци наред. Книгата, която разказва нейната история, е разтърсваща хроника на ужаса.

"На 18 години съм. И още съм жива. Благодаря на Бога за това", разказва язидката Ширин в книгата "Оставам дъщеря на светлината". В религията на язидите, която е по-стара от християнството, именно светлината е символ на Бога.

Как ИД съсипа живота ѝ

До 17-тата си година Ширин води спокоен живот в иракското село Хардан на границата със Сирия. "Кюрди, араби, язиди - всички бяхме като едно голямо семейство. Но когато ислямистите взеха властта, съседите ни изведнъж започнаха да ни отбягват", разказва Ширин. Най-добрите ѝ приятелки били арабки, а самата Ширин имала големи планове: искала да следва право и да стане адвокатка. Но когато през лятото на 2014 година бойци на "Ислямска държава" (ИД) превзели селото ѝ, животът ѝ се преобърнал. Завлекли я в ранното утро на 3 август. Майка ѝ, двете ѝ сестри и брат ѝ също попаднали в ръцете на терористите.

"Занаятчии, учители, лекари: всичките ни арабски съседи се присъединиха към ИД" - така Ширин описва огромния си шок от факта, че хора, които са ѝ били толкова близки, изведнъж се превръщат в съучастници на терористите. "Ние нямаме свещени книги като Талмуда, Библията или Корана и затова радикалните мюсюлмани ни имат за неверници", разказва Ширин в книгата.

Историята ѝ е записала журналистката Александра Кавелиус, която е провела безчет разговори с младата язидка. "Ширин искаше светът да узнае за съдбата на нейния народ и затова ми описа най-подробно цялата си страдалческа история. Често плачеше, докато разказваше как отвлечените язидски жени и деца били наблъскани най-напред в тесните стаи на едно училище, а след това в един празен затвор наблизо, където ги малтретирали и изнасилвали", разказва Александра Кавелиус. Но голямата трагедия на Ширин започнала в деня, когато един боец на ИД казал, че я взима за жена. След като я отделили от близките ѝ, Ширин се превърнала в безпомощна жертва на бруталните ислямисти. Девет пъти я омъжвали насила, месеци наред я изнасилвали.

Редакцията препоръчва Осем месеца в лапите на ислямистите: 18-годишно момиче разказва

Какво изживява една жена, която е била осем месеца в лапите на джихадистите от "Ислямска държава"? 18-годишната Салвах Дервиш от малцинството на язидите разказва за своя погубен живот. (22.06.2015)

"Аз бях в плен на джихадистите"

Терористите от "Ислямска държава" отвличат хиляди жени в Ирак и Сирия. Някои от пленничките успяват да се измъкнат. Една от тях е 22-годишната Леа. Тя разказва за мъките, на които е била подложена. (19.10.2015)

Перфектно организиран ужас

Тези варвари извършват ужасяващи касапници, но в техния "халифат" цари пълен ред: изплащат се заплати и помощи, има дори сметоизвозване. Ужасът на "Ислямска държава" е перфектно организиран. (03.12.2015)

Мохамед и занданът на неговия ислям

Днешният ислямски свят боледува, а единственият лек е да се избави от болежките на своя пророк: самонадценяването, параноята и обидчивостта, твърди ислямоведът Хамед Абдел-Самад. Александър Андреев обобщава тезите му. (28.09.2015)

Но Ширин успява да избяга от ада. Днес тя живее в германската провинция Баден-Вюртемберг, където може да разчита на помощта на опитни психолози. Един от тях е Ян Кизилхан, който се грижи за още 1000 язидки с подобна съдба. "Това е същинска война срещу жените. Използват ги като примамка за нови привърженици на ИД. Ислямистите целенасочено упражняват сексуално насилие, защото знаят, че който изнасили жена, изнасилва и цялото ѝ семейство, цялата ѝ общност", обяснява психологът.

Хиляди съдби

Ширин страда от клаустрофобия, не може да пътува с автобус или да седи в помещение заедно с повече хора. Не е в състояние да се грижи за бъдещето си, защото я измъчват мисли за участта на семейството ѝ. Майка ѝ е завлечена в Сирия, по-малката ѝ сестра е безследно изчезнала, брат ѝ е убит.

При това съдбата на Ширин е само една от многото. Най-малко 4 000 жени и деца са към момента в плен на ИД. Една-единствена утеха е останала на младата жена - че няма да я смятат за "обезчестена" заради загубената девственост. Духовният водач на язидите вече увери всички изстрадали жени, че няма да бъдат изключени от религиозната общност на язидите, тъй като не носят вина за съдбата си.

Оспорват сделки на Цветан Василев

Предишна новина

Бразилската прокуратура повдигна обвинения на Неймар за укрити данъци и фалшификации

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.