Агенция по вписванията предприема спешни мерки за преодоляване на забавата при обработката на заявления

Агенция по вписванията предприема спешни мерки за преодоляване на забавата при обработката на заявления

Ръководството на Агенция по вписванията предприема спешни мерки за преодоляване на забавата при обработката на заявленията, подадени в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, съобщават от пресцентър на институцията. За целта част от екипа ще работи в съботни дни, за да въвежда подадените вече заявления. Полагането на извънреден труд е съобразено с нормативните разпоредби.

В периода 1 януари – 31 март 2018 г. в Агенция по вписванията са подадени над 200 000 заявления от дружества, които не са упражнявали дейност през изминалата година. Вследствие на това се стигна до генериране на забава в регистъра и невъзможност да се обработят подадените заявления в законовите срокове.

Забавянето в обработката на приетите заявления се случи след промени в Закона за счетоводството, влезли в сила от 1 януари 2018 г., които не бяха съгласувани предварително с Агенция по вписванията. Промените задължиха фирмите, които не са осъществили дейност през предходната година, да декларират това обстоятелство със заявления към агенцията. Заедно с тази промяна следваше да бъде приет и образец на заявление за деклариране на липса на дейност, но такъв не беше приет.

Така, системата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел автоматично разпределя за разглеждане заявленията по реда на постъпването им, независимо дали е подадено заявление за: първоначална регистрация, за пререгистрация на ЮЛНЦ, за промяна в обстоятелствата или заявление за липса на дейност през предходната година.

Още по темата

Обединени патриоти внесоха предложението за разширяване на пределите на неизбежната отбрана

Предишна новина

България трябва да плати нови 927 400 лв. обезщетения по пет решения на ЕСПЧ

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  | нерегистриран
  3
  0

  Крайно време е да се случи немислимото-шефът на Агенцията по вписванията да бъде назначаван с КОНКУРС. Конкурсът не е мръсна дума.

 2. 5
  мирослав кръстев | нерегистриран
  3
  -1

  Крайно време е отговорните длъжностни лица да си подадат оставките поради трайно несправяне с един проблем! Сроковете затова са определени за да се спазват...

 3. 4
  :( | нерегистриран
  5
  -1

  Докато тази агенция се ръководи от хора, които не знаят какво точно вършат подчинените им, а следят само какво трябва да получат през месеца, никога нещата там няма да са наред.

 4. 3
  :( | нерегистриран
  3
  -1

  Докато тази агенция се ръководи от хора, които не знаят какво точно вършат подчинените им, а следят само какво трябва да получат през месеца, никога нещата там няма да са наред.

 5. 2
  Нерегистриран*** | нерегистриран
  7
  -1

  Агенцията носи основната вина. В края на февруари сами написаха на сайта си, че декларация по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството (ЗСч) може да се представи за обявяване със заявление по образец съгласно приложение № Г2 или № Г1.  За чий трябваше да сочат, че може и със заявление Г1?!?

 6. 1
  *** | нерегистриран
  6
  -1

  Сега трябва да се плаща обезщетение за забавяне дейността на пререгестрираните дружества, поради неспазване на сроковете по закон.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.