Агенцията по околна среда намери ново оправдание да крие данните за смога


Изпълнителната агенция по околна среда намери ново оправдание да не дава на обществото почасовите данни за замърсяването на въздуха. Агенцията беше дадена на съд от сдружение "За Земята" и на първа инстанция решението беше, че няма основание да се отказва тази информация, защото е от голямо обществено значение. Агенцията обаче смята да обжалва. Миналата седмица тя твърдеше, че съдът имал само технически забележки към отказа и не я задължавал нищо. Освен това един от шефовете в агенцията заяви, че нямало почасови норми за замърсяване и това създавало риск всеки да си тълкува данните произволно.

Новото оправдание е, че публичният достъп до часовите стойности за замърсяване на въздуха е отговорност на общините, съобщава "Дневник". Агенцията обяснява, че чрез националната система за контрол качеството на въздуха тя предоставя в реално време на съответните общини часови стойности от автоматичните измервателни станции. "Общините от своя страна са задължени да предоставят тази информация на обществеността също в реално време чрез информационни табла или на интернет страниците си", пише в писмо на ИАОС до "Дневник".

Почасовата информация за замърсяването позволява да се следи в кои часове въздухът навън е опасно мръсен и да се вземат съответните мерки. Властите предпочитат среднодневните данни, тъй като при тях пиковите стойности се балансират с останалите часове. "Така резултатът за денонощието е в норма, което не предоставя пълната информация на гражданите", предупреждават от "За Земята".

КОНТЕКСТ

Данните за замърсяването на въздуха са от ключово значение за делото срещу страната ни в съда на ЕС. България трябва да докаже, че дните с превишение на нормите намаляват. Правозащитници от години твърдят, че в Пловдив това е постигнато с преместването на една от измервателните станции в паркова зона.

Прокуратурата: ДНК на Иван е по ножа и по телефона на жертвата

Предишна новина

Виетнам съди 51 банкери и бизнесмени

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.