Акцията срещу трафикантите от Видинско - след демонстрация на богатство във Фейсбук

Акцията срещу трафикантите от Видинско - след демонстрация на богатство във Фейсбук
снимки и видео: МВР

Специализираната прокуратура е поискала "задържане под стража" на седем лица от групата за трафик на хора и пране на пари във Видинско. Това заяви на брифинг и.д. ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров. 
 
Заради парадиране със злато и огромни суми пари във Фейсбук е попаднала в полезрението на разследващите групата, трафикирала просяци към Швеция. Седемте задържани роми карали луксозни коли и живеели в палати. Това се сторило подозрително на разследващите, тъй като ромите никога не са работили, обясни Петров. Той поясни още, че действията на прокуратурата по неутрализиране на групата са започнали преди около 2 месеца. Задържаните обещавали на извежданите зад граница да делят 50 на 50 изкараното. В Швеция прибирали парите им с обещание да им ги върнат в България, карали ги да спят по бусове. При прибирането в България, вместо да дадат обещаното на 20-те просяка, им удържали огромна сума с обяснението, че имали разходи за транспорт, дневни и спане. Просяците били набирани по два начина - търсели малоимотни хора от региона или принуждавали длъжници да просят за тях.
 
За да разбият групата, разследващите ползвали и СРС-та. Наложило се акцията да стане по-рано от предвиденото, защото един от участниците бил арестуван в Швеция по други причини. Така останалите се били "притеснили", че нещо става и се върнали в България.
 
Прокурорът допълни, че освен с трафик на хора, групата се е занимавала и с лихварство. Франтишек заяви, че участниците са предоставяли суми на хора, а после са изисквали двойно или тройно повече при връщането.
 
На 20 април Специализираната прокуратура, ГДБОП, ОДМВР-Видин, Дирекция "Жандармерия" в МВР локализираха организирана престъпна група във Видин за трафик на хора с цел просия в Швеция, лихварство, както и пране на пари. В хода на акцията бяха задържани 9 роми. Някои от арестуваните имат роднински връзки. Основно задържаните са от село Дреновец.
 
Групата е работила предимно в Швеция, като членовете ѝ са извеждали социално слаби хора от страната да просят в шведската държава.
 

 

Захариева откри първото заседание на Националния комитет по международно хуманитарно право

Предишна новина

БНТ остава без генерален директор

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.