Ако Грета Тунберг бе българка, щеше да е от ССБ

Ако Грета Тунберг бе българка, щеше да е от ССБ
Грета Тунберг отправя гневни нападки срещу световните лидери по време на форума на ООН в Ню Йорк

Ако мейнстрийм проектът на неолибералния естаблишмънт – Грета Тунберг, бе българка, наред с броене на пернати срещу милиони от еврофондовете и организиране на протести срещу ски-туризма в Банско, то със сигурност щеше да е член и на Съюза на съдиите в България. Но както добре сме информирани от "Капитал", "Дневник", "Свободна Европа", "Дойче Веле", "Медиапул", "Клуб Зет" и прочие "праведни" медии, Грета не е магистрат, а все още е бягаща от училище гимназистка, та членството й в ССБ щеше да е само "почетно", вероятно след препоръка от Красимир Кънев или от Даниела Доковска. Първият все пак е организатор на конкурси, в които има "резервирани" отличия за неолиберални съдии, а вторият ги защитава, когато се окаже, че вместо да си пишат делата, същите магистрати политиканстват. Госпожица Тунберг обаче не е българка, а и тя има да решава далеч по-глобални въпроси, макар, ако питате екстремистко фиксирания в овладяването на прокуратурата Христо Иванов, това кой ще е българският главен прокурор, е въпрос от планетарно значение.
 
Вместо Грета, ние си имаме Евгени. Евгени Георгиев, дългогодишен бенефициент по грантове на Фондация "Америка за България". Съдия от Софийския градски съд, който е готов да се явява на конкурс за председател на същия съд колкото пъти трябва, нищо че очевидно кадровиците не споделят вижданията му на административен ръководител. Евгени Георгиев обаче е упорит, защото вече над година всячески се опитва да пречи за нормалното управление на най-големия окръжен съд в страната. А от края на миналата седмица Евгени Георгиев се включи във всевъзможните опити да не се реализира желанието на прокурори и следователи у нас да се самоуправляват – иначе казано, в "калната" кампания срещу избора на Иван Гешев за следващ обвинител №1.
 
В Съдебната палата знаят, че именно съдия Евгени Георгиев е автор на позицията, подкрепена първоначално от 64 съдии, с която се иска извинение от правосъдния министър Данаил Кирилов, който докато председателствал двете заседания на Пленума на ВСС по избора на главен обвинител, накърнил честта на кадровиците Атанаска Дишева и Олга Керелска. А за Гешев се иска директно образуването на дисциплинарка за нарушаване на Етичния кодекс на магистратите, защото в една от почивките на 14 ноември бил "заплашил" Дишева с думите, че й пожелава успешна кариера като общински съветник. По отношение на това доколко подобно пожелание може да се разглежда като заплаха, е достатъчно да отбележим, че на отминалите местни избори кандидатите за общински съветници бяха 29 515.
 
Защо изобщо се налага да се занимаваме с поредните напълно абсурдни позиции на малка, но усилено промотирана група съдии? По няколко причини и първата от тях е, че без никакво съмнение председателят на ВКС Лозан Панов упорито ще пробва да прокара през ВСС щенията на 64-мата. И не заради друго, а за да продължи да уронва престижа на Съвета - нещо, което кръговете, стоящи зад него, имат като цел №2 в следващите две години. Само защото цел №1 е да пречат на главния прокурор да си върши работата, без значение дали се казва Иван Гешев или Сотир Цацаров.
 
Освен това, бройката от 64-ма магистрати подозрително съвпада с приблизително присъстващите на последните Годишни събрания на ССБ. За сведение – у нас има над 2200 действащи съдии. Значи ли, че извинението от Кирилов и дисциплинарката срещу Гешев се иска от върхушката на ССБ, начело с компрометиралия се в обществото със серията си скандализиращи решения – почитаемия съдия Калин Калпакчиев. Почитаем, защото кой друг български магистрат два пъти печели второ място в Годишните конкурси на обичания от българите Български хелзински комитет. Много по-честно щеше да бъде, ако позицията бе от името на УС на ССБ. Само че така щеше да звучи като декларация на съдийското лоби на подсъдимия Иво Прокопиев в правосъдието. Та, нали, ако не бяха медиите му и другите, които определят редакционната си политика по неговите, нямаше и да знаем за Грета, Евгени и "изплашената" Атанаска Дишева.
 
От какво всъщност е "изплашена" г-жа Дишева? От това, че едва след като "неправдиви" медии разкриха как над десет години живее срещу наем от 200 лв. в четиристаен ведомствен апартамент в най-престижния софийски квартал и едва след няколко обсъждания във ВСС и нарочно решение, все пак бе принудена да се изнесе на свободен наем. "Изплашена" е, че докато е спестила от наеми за сметка на държавата пари за собствен четиристаен апартамент, заедно със съпруга си, са придобивали имоти, но винаги извън столицата, за да спазват формално закона. Или е "изплашена" от четиримесечното членство на адвокат Генади Дишев в "Да, България", което изглежда е прекратено след неуспешния му опит да стане депутат през пролетта на 2017 г. Къде бе тогава Евгени Георгиев, за да попитат редно ли е върховен съдия да живее повече от десет години във ведомствен апартамент, при положение, че максималният срок е бил 5 години? Та, нали, ако не бяха "неправдивите" журналисти, Дишеви още щяха да живеят в един от блоковете на властта на "Изток" срещу 200 лв. на месец, за които не могат и гараж да наемат в същия квартал.
 
Много ясно, че Иван Гешев изобщо не е трябвало да се опитва и да говори с Дишева. Защото с "терористи" не само, че не се преговаря, но те не разбират и от шеги. Както Дишева твърди, че шеговитата реплика на Гешев за очакващата я блестяща политическа кариера е "заплаха", така и той може да тълкува отношението на кадровика като "терор", защото нито на 24 октомври, а още по-малко на 14 октомври, тя успя да изложи юридически аргументи срещу номинацията му за главен прокурор. Напълно прав е конституционалистът проф. Пламен Киров, когато каза, че "дебатът за Гешев е добре режисирано шоу от Лозан Панов и приятели", очевидно визирайки Дишева и Керелска. За всеки, който е наблюдавал заседанието на Пленума, е ясно, че триото искаше всячески да тласне кадровия орган към приемането на решение по прегласуването на избора, което да гарантира нуждата от сезиране на Конституционния съд. И понеже това не стана, то триото всячески се опитваше да протака заседанието, с елементарната нагласа пълната стенограма от него да бъде дълга, за да се забави изготвянето й, съответно и юридическият екип на президента да може да се запознае подробно с нея възможно най-късно. Макар в нея да се видят жалките и махленски опити на Панов, Дишева и Керелска всячески да саботират Гешев.
 
Панов, а и гаутлайтерите от "праведните" медии, да са по-спокойни с опитите да раздухат позицията на "българската Грета Тунберг" и останалите самозабравили се съдии, защото именно те бяха тези, които всячески се опитваха да неглижират и иронизират широката подкрепа, която следователи, прокурори, а и представители на редица правоохранителни институции и на академичните среди заявиха пред ВСС след номинирането на Гешев за обвинител №1. Защото освен, че отново ставаме свидетели на опити за разделение и противопоставяне на отделни институции в съдебната власт, за пореден път се прилага двоен стандарт при отношението спрямо нечия декларирана позиция. Неолибералният естаблишмънт трябва ясно да си дава сметка, че израз на безпомощност и фанатизъм е да хвалиш и крепиш позицията на съдиите, докато всячески се опитваш да смачкаш правото на глас на колегите им прокурори и следователи. Да не говорим, че по-критичен поглед ще възприеме това като фашизоидно поведение.
 
Иван Гешев е прав да определя процедурата, по която двукратно бе избиран за главен прокурор, като достойна за Гинес, но трябва да е наясно, че провокациите срещу него не само, че няма да намалеят, а ще се увеличат значително, след като рано или късно встъпи в длъжност. И докато не е длъжен да се съобразява с истериите на Дишева, политиканстването и изпълнението на лобистки поръчки от Панов, то като обвинител №1 Гешев е длъжен да използва най-силния антидот срещу мейнстрийм популизма на българските последователи на Грета Тунберг. А той е да се концентрира върху изпълнение на очакванията от мнозинството от българите за работещо държавно обвинение, което преследва нарушителите на законите, без значение тяхната позиция във властта или тъкмо заради нея.
 

Още по темата

Защо Москва не гони реципрочно български дипломат

Предишна новина

Синът на Джордж Буш взел $300 000 от българската "кралица" на криптовалутата

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 20
  * | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 18
  кисмайас | нерегистриран
  15
  -1
  До коментар #16 от "How dare you! | нерегистриран":
  да твърдите, че Иван Гешев изобщо не е трябвало да се опитва и да говори с Дишева. Напротив, трябвало е да я покани да пият по едно кафе и да си обсъдят някои стратегически работи.....Както би направил бай туй....[[_83395_]]

  за

  след нова година всички ще го целуват, при това не само по бузите....

 3. 17
  Либерал | нерегистриран
  13
  -8

  Нещо не схващам какво общо има ССБ с …...либерализма . ССБ е нелегална политическа партия , която изповядва принципи като "уреди другарче" , "уреди роднините си" , "подмазвай се на началника , за да станеш началник" , "който слушка се урежда с гранче" и пр. и пр. ТОВА НЕ Е ЛИБЕРАЛИЗЪМ , А НЕОФЕОДАЛИЗЪМ И НЕПОТИЗЪМ .  ССБ отдавна не говори от името на българските съдии. Най-малкото защото те са деполитизирани , а ССБ преди 5-6 години влезе директно и НЕЗАКОННО в политическия дебат. Няма как да грухтиш в политическото блато и да си целият "в бяло" . Те са вече партийци , а не са истински съдии .  Като либерал не ми е ясно защо се гаврите с болното дете Грета . Има си детето виждания , друг е въпросът дали трябва да ги приемаме за чиста монета т.е. не тя решава накъде ще върви света . Оставете детето и не му петнете името !

 4. 16
  How dare you! | нерегистриран
  22
  0

  да твърдите, че Иван Гешев изобщо не е трябвало да се опитва и да говори с Дишева. Напротив, трябвало е да я покани да пият по едно кафе и да си обсъдят някои стратегически работи.....Както би направил бай туй....[[_83395_]]

 5. 13
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 12
  Ако | нерегистриран
  7
  -7

  Ако Грета беше българка, нямаше как да е от ССБ, защото е малка, за да е съдийка.

 7. 11
  ГЛУПОСТИ | нерегистриран
  6
  -6

  Евгени не е автор на обръщението, даже не знам дали го е подкрепил!

 8. 8
  Копърков | нерегистриран
  18
  -6

  Ако Вишински беше българин, пак щеше да е главен прокурор...

 9. 7
  | нерегистриран
  24
  -18

  кАК МОЖЕ ДИШЕВА ДА СЕ ПРАВИ НА ПРИНЦИПНА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ СИ У КУПАВАЛА ИМОТИ ИЗ ЦЯЛАТА СТРАНА, ДОКАТО Е ЖИВЯЛА В ОГРОМЕН ВЕДОМСТВЕН АПАРТАМЕНТ ОТ 200 КВ.М. ЗА 200ЛВ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДЕСЕТ ГОДИНИ. КАК МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ НА ПРИНЦИПНА КАТО ВСИЧКИ ЗНАЯТ, ЧЕ ВЪВ ВАС Я Е ДОКАРАЛА ВЕНЕТА МАРКОВСКА.КАК МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ НА ПРИНЦИПНА КАТО ЯСНО СЕ ВИЖДА ПРИСТРАСТНОСТТА Й В МНОГО ОТ РЕШЕНИЯТА Й , А СЕГА И ПРИ ИЗКАЗВАНИЯТА Й.

 10. 5
  Съдия | нерегистриран
  20
  -8

  Много добре знаеш, че инициативата беше на Евгени, защото за разлика от мен е очевидно, че си го подписал

 11. 4
  ? | нерегистриран
  19
  -14

  Нещо не мога да разбера - Евгени Георгиев ли е автор на писмото, или ССБ? Защото на едно място в "статията" се твърди първото, а на друго - второто. А пък съдържанието няма смисъл да се коментира - несвързани брътвежи.

 12. 2
  Alfa | нерегистриран
  23
  -20

  Само да кажа, че във ВСС с изключение на Панов, Чолаков и Цацаров магистрати няма. Дишева не е съдия. Сега работи чиновник. Може и заплатите за напускане на системата да си е взела. Няма спор, че има право. Успешна седмица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.