Ако извадим прокуратурата от съдебната власт, ще бъде използвана за политически поръчки

Ако извадим прокуратурата от съдебната власт, ще бъде използвана за политически поръчки
Проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия, снимка: Канал 3

"Президентът разполага с добър екип юристи, те са обяснили съдържанието на решение №3 във връзка с тълкуване на формата на държавно управление. Там се съдържа забрана обикновеното Народно събрание да интервенира. Прокуратурата може да бъде извадена от съдебната власт само от Велико народно събрание". Това коментира пред "Канал 3" бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. 
 
"Радев искаше да намекне, че може да бъде рационализиран съществуващия текст, като се доуточнят правомощията на прокуратурата. Не е лошо да има дебат по тази тема", поясни конституционалистът и припомни как се е стигнало до последната поправка на основния закон в частта за съдебната власт. "Представителите на различните партии се събраха и се разбраха през 2015 г. за конституционните промени. Парламентарната квота е последица от решението на мнозинството през 2015 г. Когато се разсъждава на парче и си фиксиран в решаването на едни проблеми, трябва да си даваш сметка, че ако ги решиш, може да породиш други", заяви още проф. Киров. "Фиксацията води до бързи решения, но те ни изненадват с новопоявили се проблеми. В Европа няма единен модел що се отнася до структурирането на съдебната власт. Това са консервативни системи, национално обусловени на базата на исторически опит и традиции на конкретната държава. При приемането на Конституцията през 1991 г. целта беше да не може да се упражнява политическо влияние. Такава една капсулирана и независима структура, е и безотговорна", сподели той. 
 
"Ако извадим прокуратурата от съдебната власт, можем да я сложим в изпълнителната власт. Тогава тя ще бъде използвана за изпълнение на политически поръчки, да ударим опонентите и да скрием срамотиите на нашите. Така ще превърнем прокуратурата в политически орган", коментира проф. Киров.
 
Предложението на Сотир Цацаров, КПКОНПИ да е по-активна е продуктивно. "Полицейските ѝ правомощия по-скоро трябва да бъдат ограничени", смята още проф. Пламен Киров.
 

 

Н. Пр. посланик Херо Мустафа: Корумпираните във властта без визи за САЩ

Предишна новина

Почина проф. Любен Корнезов

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 7
  6 | нерегистриран
  5
  -3

  Прокуратурата не следва да е част от съдебната система!Прокурорите не следва да са магистрати, те не правораздават!!!Дайте по аналогия и адвокатите да са част от съдебната система!

 2. 6
  Овощар от Караджови трънки | нерегистриран
  5
  -3

  Тя винаги е била поръчкова ,подкупна и връзкарска . Прокуратрата на Вишински !

 3. 5
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 2
  чл.31, ал.1 от конституцията | нерегистриран
  14
  -5

  Прочетете чл.31, ал.1 от конституцията. Там е казано, че всеки, който е обвинен в престъпление, следва да бъде предаден на органите на СЪДЕБНАТА ВЛАСТ.Т. е. този, който обвинява, не е съдебна власт, самият конституционен законодател го е казал. Би трябвало да се отправи питане до КС за тълкуване на тази правна норма, самият съд, ако е обективен, ще достигне до извода относно разликата между обвинение и правораздаване.

 5. 1
  | нерегистриран
  20
  -14

  Сега, като прокуратурата е в съдебната система, да не би да не се използва за поръчки, в т.ч. и политически(малко примери: делата срещу Софиянски-12 пъти чу от съда,че е невинен!, и да не харесвате Софиянски е факт,че делата бяха политически наказателни процеси срещу него-с цел да бъде отстранен и политиката -той беше оправдаван 12!!! пъти в съда, но пък и беше отстранен от политиката, друг пример-политическия наказателен процес и унизителния арест на Иванчева-неудобна на строителното лоби, което след нейния арест с комсомолски устрем застроява Младост). И като прокуратурата днес е в съдебната власт нима назначенията не зависият от властимащи?  Забравихте ли записите от флашките, как бивш прокурор договаряше кариерното си развитие с лице от висшите кръгове на ипълнителната власт? Забравихте ли думите му "ти го назначи"-визирайки прокурор във върховете на прокуратурата? Забравихте ли раздадените казуси и през 2015 на прокурорските конкурси, и през 2006--кой ще бъде прокурор е твърде важен въпрос,е да зависи от някакъв си конкурсен изпит.  Моето мнение, е че следва да се даде нормативна сила на фактическото, и прокуратурата да бъде въдворена ,там от където и днес командват прокуратурата-към МВР, и по-точно към милицията. Така или иначе парадът в прокуратурата е под контрола на МВР, така или иначе прокурорите безкритично приемат всичко пратено им от милицията, така или иначе при конфликт гражданин милиция подсъдим става гражданинът(примери: пребитият пред НДК-направес подсъдим, и оправдан, битите в метрото-направени подсъдими , и оправдани набедените по делото за скъсания пагон-направени подсъдими, и оправдани).

  Предлагам зам.директорът на полицията да получи статут на Главен прокурор, прокурорите да са към полицията, и шефовете на РПУ-тата да имат право да дават задължителни указания на прокрорите(то и сега им дават указания, и ако прокурор иска да добрува-е редно да изпълнява каквото му се каже от мевере).

  Извращение е прокурорите да бъдат приравнени на съдията, дори и видимото разделение го няма-прокуратурите са в сградите на съдилищата(ми що не позволят и адвокати да си отворят кантори в съда?). Мястото на прокуратурата е извън съдебната власт, или ако прокурорите останат в съдебната власт, явно съдът ще трябва да излезе от съдебната власт :) .

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.