Акушерката Емилия Ковачева получи 18 години затвор от САС от втория опит

Акушерката Емилия Ковачева получи 18 години затвор от САС от втория опит
Емилия Ковачева, снимка:БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) се произнесе за втори път по делото срещу акушерката Емилия Ковачева за побоя над новороденото бебе Никол, съобщиха от съда.

Този път, състав на САС с председател Стефан Илиев и членове Иванка Шкодрова и Калинка Георгиева потвърждава изцяло присъдата на Софийския градски съд (СГС) от 2017 г. - 18 г. затвор и обезщетение от 400 000 лв. за родителите на пострадалото бебе. А решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд (ВКС).

Припомняме, че делото веднъж вече стигна във ВКС, като през декември м.г. върховните съдии върнаха на въззивния съд процеса заради намалената от САС в предходното разглеждане присъда от 18 години затвор на 16 години. Тогава върховните съдии сметната, че „някои от базисните данни, приети за относими към индивидуализацията на наказанието, не са оценени от въззивния съд в тяхната действителна значимост и конкретна тежест“.

Върховните съдии счетоха и, че САС е надценил значението на констатациите от проверката на ИА „Главна инспекция по труда“ във връзка с допуснати от работодателя нарушения на Кодекса на труда относно полагането на извънреден труд – продължителността на работното време и осигуряването на необходимите почивки. „При преценката на това обстоятелство (същото не може да бъде игнорирано) и по-точно на неговото значение при определяне на наказанието, не следва да се пренебрегва фактът, че положеният от подсъдимата извънреден труд е резултат на нейното доброволно желание, а не е по силата на административно разпореждане от ръководството на болничното заведение“, посочиха през декември от ВКС. По отношение на изразеното съжаление от подсъдимата в последната ú дума пред въззивния съд и на допълнително събраните характеристични данни за личността ú върховните съдии приемат, че те не могат да бъдат ценени като допълнителни смекчаващи отговорността обстоятелства. Изразеното от подсъдимата пред САС съжаление е заявено декларативно и твърде късно, за да се приеме, че то е с цел разкаяние. Добрите характеристични данни са сред смекчаващите обстоятелства, ценени още от първия съд и възприети за такива от въззивната инстанция, поради което събраните допълнителни доказателства ги подкрепят, но не могат да бъдат ценени самостоятелно втори път.   

Тричленният състав на ВКС бе категоричен, че при индивидуализацията на наказанието няма място за механичен формален подход при съпоставката между смекчаващите и отегчаващи обстоятелства, тъй като не става въпрос за математически величини, а за различни фактически констатации, които следва да бъдат съотнесени към степента на обществена опасност на деянието и дееца.

Сега, при второто разглеждане на делото САС е потвърдил първоначалната присъда на СГС от 18 години затвор, както и размера на обезщетението, като се очаква процесът отново да стигне до ВКС. Очакват се и мотивите на съдиите от въззивния съд.

Още по темата

МВР открива телефон за сигнали за престъпления в изборния процес

Предишна новина

Отнемат имущество за 2,5 млн. лв. на братя Галеви

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.