ALEK SANDAR излезе със защитна пледоария в подкрепа на Лозан Панов

ALEK SANDAR излезе със защитна пледоария в подкрепа на Лозан Панов
Кадър от видеото с участието на ALEK SANDAR, от който се вижда как изпълнителят прави характерно движение, наподобяващо пушенето на цигара

Изпълнителят и композитор ALEK SANDAR, който в последните дни се намира във вихъра на сериозен скандал, предизвикан от заснемането на провокативното видео към най-новата му песен "Yerba" в столичната Съдебна палата, излезе с отворено писмо до медиите, което по същество звучи като защитна пледоария в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и стопанин на съдебната сграда – архитектурен паметник Лозан Панов.

В обръщението си ALEK SANDAR окачествява негативната обществена и институционална реакция от страна на Висшия съдебен съвет и редица магистрати, правоприлагащи в същата съдебна сграда, спрямо видеото, зовящо за лекализиране на наркотици и включващо в сюжета си разголени дами и въоръжени мъже, като лобистки натиск за смяната "на ръководството на Съдебната палата". Междувременно, тази теза почти напълно се припокрива с изказаното от самия Панов становище в рамките на заседанието на Пленума на ВСС от миналия четвъртък, когато съдебните кадровици остро реагираха на допуснатото от него заснемане на подобно видео в Съдебната палата и поискаха управлението й да бъде отнето от неговите правомощия, поради очевидно несправяне със задачата. Тогава единственото, което председателят на ВКС успя да каже, бе, че се чувства атакуван и няма вина за случилото се. 

Впечатление прави и признанието на младия творец, че при сключването на договора за отдаването на сградата под наем срещу 800 лв. между продуцентите на клипа и ВКС, в него не е фигурирала клауза, с която да се предвижда какъвто и да било контрол над създадения продукт. Последното противоречи на взетото през 2018 година решение от страна на ВСС за сключването на договори за заснемане на филми и клипове в съдебните сгради в страната, както и на примерния договор-образец, приет тогава от кадровиците. Не само това - липсата на подобна клауза противоречи и на Закона за кулурното наследство, за каквото всъщност е обявена Съдебната палата в София. "В договора, който е подписан няма клауза в която ръководството на ВКС и стопанинът на сградата на Съдебната палата да налагат цензура на художествения продукт. Видеото и песента са обект на авторско право", признава ALEK SANDAR.

В писмото си изпълнителят освен това напълно очаквано твърди, че видеото "е глобален продукт", зад който"стои голям бюджет, популярни имена и всеки е подходил изключително професионално към песента и видеото".

"Винаги съм се стремял песните и клиповете ми да бъдат с професионално звучене, визия, уникални костюми, места за снимки и перфектна работа на режисьора и целия екпи. В "Yerba" фоайето на красивата сграда на Съдебната Палата е превърната в декор от междугалактическа банка "Yerbank" и всичко е подчинено на художествената измислица. Действието се развива в бъдещето, където извънземните се опитват да властват над живота и умовете на хората. Главите на хората след контакт с извънземно стават по-големи, очите им издължени. Никъде в клипа няма и не е имало дете с пистолет... .) Никъде в кадрите заснети във фоайето на Съдебната Палата няма голи жени. Трите танцьорки са облечени във Full-Body-Suit / трико. Защо трябва тези красиви жени в костюм да бъдат обиждани като "леки жени"? Това е клевета и дискриминация! Категорично заявавам, че в текста на песента няма никакви директни призиви за използване на наркотици. Yerba е енергийна био-напитка от билки, съществуваща във формата на сок, чай, кафе, Yerba Mate и др.", гласи още обръщението на изпълнителя.

В заключение той споделя, че намира за "недопустимо, Висшият Съдебен Съвет на България, на фона на глобалната пандемия и уличени по обществено значими дела по ключови убийства и престъпни схеми, да дискутира с часове един забавен видео клип-cartoon, в жанр Сатира", и призовава всеки да изгледа новото му видео "Yerba" в YouTube и сам да реши дали е "скандално" и "обиждащо правосъдната система".

За улеснение "Правен свят" повторно публикува клипа към песента "Yerba", за да може всеки желаещ да се запознае с него:

Още по темата

Затвор за мъж, заплашил с убийство Доналд Тръмп

Предишна новина

Съдът на Европейския съюз предвижда да възобнови съдебните заседания за изслушване на устни състезания

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 14
  ******* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 13
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 12
  Прост човечец | нерегистриран
  3
  -1

  Това изобщо не прилича на "PR". Няма никакво свързване на широката общественост с видеоклип, от който се изкарват пари чрез гледането му. В платформата, в която в качен видеоклипът има опция за "платена популяризация". Дали тя включва и тази "не-ПР" дейност, не знам, нека експертите преценят. Колкото до мен, аз не останах с впечатление, че се пробва престижа на нечия власт, освен може би нечия авроритарна. Не знам дали видеото е засегнало някого лично, тъй като всеки "засегнат" всъщност явно страда от някакво измамно чувство, че сградата му принадлежи или още по-лошо - че той й принадлежи. Как ли бихме реагирали, ако видеото беше заснето при Египетските пирамиди? Дали някой фараон щеше да излезе с жлъчна реч?

 4. 11
  | нерегистриран
  3
  -4

  За улеснение на тези,които искат да се зопознаят с клипа предлагам същият да бъде излъчван нонстоп по всички нац.тел. и най-вече в прайм тайма им.

 5. 10
  | нерегистриран
  11
  -5

  "Намира за недопустимо ВСС да обсъжда..." Пич много книги има да прочетеш преди да намериш нещо за недопустимо!!!

 6. 9
  | нерегистриран
  14
  0

  Този SANDAR го направихме известен повече и от Eminem!!!ВКС да го таксуват със сериозна сума за реклама на клипа му,щото със сигурност не си е и мечтал за толкова медиен шум около него.

 7. 8
  До 5 | нерегистриран
  5
  -2

  Добре ли сте?

 8. 7
  До 6 | нерегистриран
  7
  -4

  Много точно! Малцина правоспособни юристи останаха читатели на този сайт. Ясно е защо...

 9. 6
  адвокат–сак | нерегистриран
  2
  -8

  Мдааа- какво стана сега- всички предходни коментатори, без моя ник- веднага схванаха същността на смисъла и съдържанието на гангстерския сленг, употребен от мен, а се пишат критици и на магистрати, и на юристи и публикуват злобни коментари в специализиран юридически сайт и имат наглостта да се подиграват на малцината правоспособни юристи, които отвреме навреме пишат в него...

 10. 5
  адвокат–сак | нерегистриран
  2
  -12

  До 4- а- аз знам как да защитя по съдебен ред нарушените ми права.Нека ФЛ, визизрано в статията да знае, че МУ Е ЗАБРАНЕНО ПО КОНСТИТУЦИЯ да не зачита правата на другите и злоупотребата с права. Преведено на гангстерският му сленг- копеУе,ский ся- по конституция ти е забранено да забраняваш на други хора писмено да се възмущават от нещо си, дори ти да отричаш това нещо си, защото другите хора имат право на това- нарича се 'СВОБОДА НА СЛОВОТО' и е без значение дали това ти харесва или не. Длъжен си по конституция да не си вреш гагата в онзи, който законно си упражнява правата и свободите и нямаш право да му заповядваш да не ги упражнява. Аре- дай 150 кинта за адвокатски съвет- споко, законна сума е ...ААА -имаш, имаш- не се прави, че нямаш- колко парички получи от авторските права върху опозоряващото всеки юрист клипче, а..

 11. 4
  На барикадата | нерегистриран
  9
  -5

  Анонимният много възмУтен адвокат отново на амбразурата. Че даже и обяснения иска

 12. 3
  И къде е правото в този пасквил? | нерегистриран
  12
  -3

  Жълтения,омраза, насилие над правото...Само това.Защо не пишете сериозно?

 13. 2
  адвокат–сак | нерегистриран
  10
  -10

  "....В обръщението си ALEK SANDAR окачествява негативната обществена и институционална реакция от страна на Висшия съдебен съвет и редица магистрати, правоприлагащи в същата съдебна сграда, спрямо видеото, зовящо за лекализиране на наркотици и включващо в сюжета си разголени дами и въоръжени мъже, като лобистки натиск за смяната "на ръководството на Съдебната палата"....' Въпросното ФЛ трябва да знае, че омерзени и погнусени от това видео,заснето в Съдебната палата, са и лица, упражняващи друга юридическа професия, които не са магистрати- напр. адвокати- визирам себе си в конкретния случай. Би ли било така любезно въпросното ФЛ да ми обясни на мен- адвоката- по какъв начин и с какви правни средства оказвам "лобистки натиск за смяна на ръководството на Съдебната палата", след като не съм магистрат? Това откровено нагло и неуко ле888ке- нямам друга квалификация за личността му- чува ли се изобщо какво говори? Ако въпросното ФЛ чете тоз коментар, желая да го 'светна', че предпочитам соул, ритъм-енд-блус, миднайт джаз, но не и гангстерски рап и че дори този факт е ирелевантен на правото ми да се възмущавам и от погнусата ми, от кощунството, извършено в Съдебната палата за заснемане на клип, призоваващ към употреба на наркотици, проституция и насилие чрез оръжие...

 14. 1
  | нерегистриран
  9
  -13

  Да каже колко бутна под маса на Лозан

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.