Александър Машев и Стефан Марчев на балотаж в битката за председател на САК

Александър Машев и Стефан Марчев на балотаж в битката за председател на САК
Александър Машев (вляво) и Стефан Марчев, колаж:"Правен свят"

Двама от шестимата кандидати за председател на Софийската адвокатска колегия (САК) отиват на балотаж. Това са досегашните членове на столичния адвокатски съвет Aлександър Машев и Стефан Марчев, показа публикуваният протокол с резултатите от изборите за ръководство на столичната адвокатура, проведени в неделя.

Водач в надпреварата към момента се очертава Стефан Марчев, който е получил 847 гласа в своя подкрепа. Александър Машев има 698 гласа. Марчев изненада доста свои колеги при едно от представянията си преди изборите с нестандартната си идеята за премахване на встъпителните вноски за адвокатите, а за сметка на това увеличаване с 50% на годишните вноски на колегите му, които вече са част от Колегията. Машев пък е популярен в адвокатската гилдия с активната си международна дейност.

Разпределението на вота при останалите кандидати е следното: Владислав Янев – 48 гласа, Петър Антонов – 29 гласа, Пламен Джуров – 18 гласа, Райна Аврамова – 153 гласа.

Впечатление в резултатите прави, че столичните адвокати не са успели да изберат нито един свой колега за член на Софийския адвокатски съвет, нито за Контролния съвет. Първите трима фаворити за членове на САС, получили най-много гласове, са Албена Пенова със 773, Ивайло Костов със 771 и Мирослав Мичев със 728.

За членове на Контролния съвет най-много гласове са получили Любомир Владикин – 807, Бойко Войнов – 784 гласа и Румяна Сидерова – 734 гласа.

Ha бaлoтaж oтивaт и двaмa oт пeтимaтa ĸaндидaти зa пpeдceдaтeл нa Диcциплинapния cъд. Това са Πлaмeн Aнгeлoв, който е получил 622 глaca при първия вот, и Tpeндaфил Tpeндaфилoв със 767 глaca.

Впечатление в протокола от изборите прави и ниската избирателна активност на столичните адвокати – от 5948 адвокати, които имат право на глас, своя вот са дали едва 1827.

Очаква се балотажът да се състои на 2 февруари.

Още по темата

Българските служби задържаха мъж, залял с киселина жена в Украйна

Предишна новина

Съдът отмени забраната на Джок Полфрийман да напуска България

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  адвокат | нерегистриран
  3
  -2

  По- добре да се гласува за по-младия.

 2. 4
  Агент 007 | нерегистриран
  7
  -4

  При това мазни борби. С участието на др. Гигова и сем. Машеви.

 3. 3
  10 | нерегистриран
  7
  -4

  Нещата в САК са трагични с елементи на борба за кокали. От поне пет петилетки е те така.

 4. 2
  9 | нерегистриран
  5
  -8

  Лустраторче Марчев, ти ли ги пишеш тез глупости?

 5. 1
  закрийте съсловната монополна паразитна адвокатска организация, изградена по съветски образец | нерегистриран
  20
  -10

  Всъщност гласувалите са още по-малко-половината гласове са с пълномощни. Пълна неизаинтересованост от съсловната монополна организация, а нв 272 аудитория дори и на лекции по ...Трудово пр аво има по-голяма посещаемост, от това ОС(според мен в аудиторията реално присъствалите са около под 200 човека-видно от видеозаписът-дори и по протокол да са повече-присъствието явно беше повече пред залата). Тази организация съществува заради началниците си. Редовите адвокати -нито се интересуват, нито им е притрябвала тази адвокатска организация.  Нека да се даде възможност да си адвокат, без да си задължително сдружен Който иска- да се сдружава доброволно, а не да е като сега задължително, ако искаш да работиш каквото си учил.  Как е възможно да има подобна организдация с такава тежка йерархия, каквото и в прокуратурата няма? В адвокатурлатае има повече страх, дори и в прокуратурата има повече свобода. Страх, власт ,подчиненост, тежка йерархична структура-наподобяваща военна-съветска организация, единоначалие, началници-господари, решения като в армията-без право да бъдат оспорвани пред съд. Кому е нужна подобна организация.

  Закривай!

  Елементарно измемение в чл 134 от Конституцията и нов закон за адвокатурата да позвотлят вписване като адвокат в нарочен регистър на адвокатите към Окръжните съдилища, и независим дисциплинарнонаказващ орган, извън адвокатурата. Който иска-после да си се сдружава доброволно-кой го спира? Че тази организация се вижда -не е припозната от редовите адвокати без началнически аспирации-масово нито гладсуват, нито участват в ОС, а и редовите адвокати избягват да ходят и до сградите на САК-например, освен ,ако не е крайно необходимо.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.