Алкохолният бос Миню Стайков не изкара пари от България в Страсбург

Алкохолният бос Миню Стайков не изкара пари от България в Страсбург
Миню Стайков, снимка:БГНЕС

Алкохолният бос Миню Стайков не успя да изкара пари за обезщетение от България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Това става ясно от решението на съда в Страсбург по делото заведено от Стайков.

Миню Стайков, синът му Стайко Стайков и още шестима души бяха привлечени под наказателна отговорност на 6 септември 2018 г., като участници в организирана престъпна група. Според прокуратурата те са организирали производството на цигари в нелегални фабрики и са ги разпространявали на черния пазар. С действията си участниците са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1 016 139 лева.

С решението си ЕСПЧ все пак приема, че държавата е нарушила правата на бизнесмена, но единствено заради нарушаване правото му за разглеждане на делото в разумен срок и на освобождаване от ареста в разумен срок преди гледането на неговото дело в съда. "Освен това, като има предвид конкретните обстоятелства по настоящото дело, Съдът не открива никакви убедителни съображения, които да налагат присъждането на справедливо обезщетение", пише в решението на съда в Страсбург. Адвокатът на Стайков Анна Попова се свърза с "Правен свят", за да уточни, че клиентът й не е търсил финансово обезщетение за претърпените вреди.

Към момента алкохолният бос се намира под домашен арест и е с гривна за проследяване.

Впечатление в казуса с решението на Стайков в Страсбург обаче направи фактът, че непосредствено след самото му публикуване на сайта на институцията, и то само на френски език, новината за него вече се бе разпространила скоропостижно в медиите, обичайно атакуващи държавните институции и поддържащи защитната теза на обвиняеми и подсъдими лица, както и на техните адвокати, още в ранните часове на вторник.

Друг любопитен детайл в историята е този, че в състава на съда в Страсбург, осъдил България, влиза и небезизвестният български съдия Йонко Грозев. Той и предшественичката му - адвокатката-правозащитничка Здравка Калайджиева – са пряко свързани със зависимата от мизантропа Джорд Сорос организация БХК. Нещо повече – Йрозев е бил и член, и съосновател на въпросната организация.

През пролетта на 2020 г. пък в доклада на двамата френски изследователи Грегор Пупинк и Делфин Лоазо бе разкрито, че десетки съдии от ЕСПЧ са се намирали в конфликт на интереси по дела, заведени от неправителствени организации, свързани или собтвеност на мизантропа Джорд Сорос. Сред споменатите имена бяха тези на настоящия съдия в Страсбург Йонко Грозев и предшественичката му Здравка Каладайжиева. От доклада на френските учени стана ясно, че е са се явявали, съответно по 12 и по 6 дела, по които е трябвало да си направят отводи, но това не се е случило.

Пупинк подчертава, че Йонко Грозев е основател и участник в ръководството на Българския хелзинкски комитет в продължение на 20 години. Като същевременно в различен период от време е бил в управителния борд на Фондация "Отворено общество" на Сорос, както и в клона на организацията в Ню Йорк. В качеството си на адвокат, свързан с правозащитни организации, Грозев има богата практика по завеждането на дела пред ЕСПЧ. Така например, през 2012 г. Грозев е адвокат на една от членките на скандалната група "Пуси Райът" – Мария Альохина, по делото й срещу Руската федерация. Делото е окончателно решено от Съда в Страсбург през 2018 г., което е три години след като Грозев става съдия в ЕСПЧ.

И ако по този казус Йонко Грозев не е член на съдебния състав, то от Европейския център за право и правосъдие цитират други три дела, по които българският представител е изпаднал в тежък конфликт на интереси, след като не си е направил отвод. Първото дело е "Д.Л. срещу България", заведено чрез БХК през 2014 г. и решено с участието на съдия Грозев през 2016 г. Вторият казус е по делото "Анева и други срещу България", заведено отново чрез БХК в периода 2013-2015 г. и решено с участието на българския съдия през 2017 г. Има и още един казус, свързан с дело срещу Великобритания, което стартира по искане на "Отворено общество", като в случая Йонко Грозев отново е член на съдебния състав, в случая на 17-членната Голяма камара на ЕСПЧ. Грегор Пупинк уточнява, че подобни нарушения са допуснати и от други съдии от ЕСПЧ. Френският експерт е категоричен, че тези магистрати, сред които е и Грозев, са нарушили чл. 21 от Конвенцията за правата на човека, според който "съдиите не могат да упражняват никаква деийност, несъвместима с изискванията за независимост и безпристрастност". Освен това е нарушен и параграф 28, т.2 от Правилника на Съда в Страсбург

Междувременно, във вторник, когато и новината за решението на ЕСПЧ бе лансирана, Специализираният наказателен съд (СНС) отказа да облекчи мярката на бизнесмена в по-лека от „домашен арест“. Обвиненият в данъчни измами, пране на пари и злоупотреба с еврофондове бизнесмен освен това се е кандидатирал за депутат от Втори бургаски многомандатен район. Карнобатският предприемач е вписан в листата на малко известната партия "Бригада". Пред журналисти той отрече да се кандидатира, само за да се сдобие с имунитет.

В същото време и друга популярна личност от олигархичните среди, която е подсъдима пред СНС, също заяви намерение да влиза в политиката. Става дума за Маринела Арабаджиева, която се кандидатира за депутат от Бургас. Тя е вписана на пето място в листата на „Движение Заедно за промяната“, в което влизат "Българските социалдемократи", "Евролевицата" и ПП „Европейска сигурност“. Политическото обединение е изградено около бившия вицепремиер и бос на ЦСКА Александър Томов.

Арабаджиеви също водят делото срещу България в Страсбург заради ареста си.

Още по темата

Проф. Янаки Стоилов до КС: Полът е биологичен и неизменен

Предишна новина

ЕК откри процедура за установяване на нарушение срещу България, Германия, Полша и Португалия

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  | нерегистриран
  1
  -2
  До коментар #8 от "Колкото | нерегистриран":
  Колкото и коментари да триете, истината, че станахте Профански свят, няма как да в изтриете. Даже и още по-профански са ви действията.

  Те имат две функции - едната е да трият с баданарката, а другата е да трият коментарите, които казват какво са изтрили с баданарката.

 2. 9
  До редакцията | нерегистриран
  0
  0

  1 и 8 сте пропуснали да изтриете.

 3. 8
  Колкото | нерегистриран
  1
  -4

  Колкото и коментари да триете, истината, че станахте Профански свят, няма как да в изтриете. Даже и още по-профански са ви действията.

 4. 7
  Бедняк ? | нерегистриран
  0
  -1
  До коментар #6 от " | нерегистриран":
  Трийте го бързо....!!!

  Доколкото разбирам смисъла на заглавието , щом Стайков не е "изкарал пари" , значи ще си остане един социално слаб ,абе - направо бедняк.

 5. 1
  читател | нерегистриран
  21
  -5

  Еййй, Правен свят, уникални сте! България е осъдена, но няма да го признаете, а ще озаглавите материала така, че хората да останат с впечатление, че нищо не се е случило. Не само парите са важни. Безспорно държавата ни е осъдена заради неправомерни действия и бездействия по отношение на Миню Стайков. Това е есенцията на делото.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.