Ало измамите - екзотични престъпления, извършвани от организирани престъпни групи*

Ало измамите - екзотични престъпления, извършвани от организирани престъпни групи*
Сийка Милева, говорител на главния прокурор, снимка:ПРБ

След мащабните акции в страната ни от прокуратурата отчитат драстичен спад на телефонните измами. От началото на 2021 г. е регистрирана само една измама по телефона. За технологията на телефонните измами и успешните реализации на институциите разказва говорителят на главния прокурор – Сийка Милева.

Телефонните измами са известни още от 90-те години, но след 2000 г. случаите им драстично зачестяват. Жертвите на телефонните измами са най-уязвимите групи от обществото – възрастните хора и децата. Това са екзотични престъпления, извършвани от организирани престъпни групи, които извършват престъпната дейност предимно от територията на Румъния, което им гарантира по-голяма анонимност и сигурност, че няма да бъдат задържани. Действията им са насочени спрямо български граждани, както и граждани на съседни държави – Гърция и РС Македония. Благодарение на доброто сътрудничество с румънската прокуратура и полиция участници в  разследвания на Специализираната прокуратура са задържани и на територията на Румъния.

Приоритет на Прокуратурата и МВР е противодействието на този род престъпления. С оглед по-висока ефективност бяха ангажирани и други институции, чиято цел е с общи усилия да ограничат това престъпно явление. В борбата с телефонните измами се включиха органите на МВР, КПКОНПИ, ДНСК, НАП, Евроджъст, мобилните оператори, банковите институции, които  взаимодействат под надзора на Специализираната прокуратура.

Тук е мястото да отбележа, че и вие, медиите, имате своя принос с това, че заострихте вниманието на обществото, като непрекъснато показвахте схемите на измамниците. Това има предимно превантивен ефект, защото когато човек е добре информиран, той няма на сляпо да даде спестяванията си.

В резултат на ефективната координация между институциите постигнахме значителни резултати, а именно спад при регистрираните телефонни измами с около 80%.

Можем да посочим, че ако през 2018 г. телефонните измами са били около 1200 през 2019 г. те стават около 560, а през изминалата година са вече само 129.

Сумата, придобита от престъпната дейност, през 2018 г. е, забележете, над 8,4 млн. лева. През следващата година тя намалява до около 3,8 млн. лева. През миналата година тя значително намалява до около 520 хил. лева. Тенденцията за намаление на тези престъпления е видима. Това е показателно, че нашата съвместна работа с МВР е успешна.

През последните две години се неутрализираха няколко организирани престъпни групи, чиито участници бяха в град Ветово, град Горна Оряховица, град Левски и град Павликени.

Ясно е, че не може да изкореним престъпността напълно, но основна цел за нас е намаляването й до минимум.

Всички станахме свидетели с какви финансови възможности разполагаха участниците в тези ОПГ, без да имат законни източници на доходи, като повечето от тях нямат и един ден трудов стаж. Всички видяхме в какви огромни къщи живеят те и какви луксозни леки автомобили караха.

Тук помогнаха органите на  НАП, на които по бяха възложени извършването  на ревизии на обвиняемите в качеството им на физически лица. По искане на прокуратурата ДНСК извърши проверка в редица общини, от които са основните групи на „ало-измамниците“ относно законността на притежаваните от тях имоти. На всички е известно, че много от придобитите по незаконен път средства се влагат в строежа на масивни къщи с колоритна архитектура. За 19 такива строителни обекта бяха издадени заповеди за премахването им, тъй като се установи, че са незаконни. Разрушаването на девет от тях вече е факт. Отделно имаме и производствата по линия на Комисията по противодействие на незаконно придобито имущество.

Само за 2 години над 30 лица са привлечени в качеството на обвиняеми за участие в ОПГ, извършващи телефонни измами.

За такъв кратък период имаме и осъдителни присъди. Част от участници в ОПГ възстановиха парите от извършени от тях измами и получиха ефективни наказания.

Тъй като телефонните измамници винаги се възползват от актуални теми и събития, очаквано беше те да включат и темата с коронавируса в използваните от тях сценарии. Затова отново се обръщаме към хората да бъдат изключително бдителни и да не се поддават на телефонни обажданията, в които им се искат пари за поставяне на ковид-ваксина. Трябва да запомнят, че: ВАКСИНИТЕ СА БЕЗПЛАТНИ!

*Тина Ивайлова, glas.bg

Още по темата

Молове и фитнеси отварят от началото на февруари

Предишна новина

ЕС ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите си за доставка на ваксините срещу COVID-19

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Пепина €врина.... | нерегистриран
  1
  -2

  А какво става с други наболели асансьорни теми, дето ни интересуват нас, хората с виШо ?!

 2. 1
  Никакъв | нерегистриран
  4
  -4

  Тъй като изтрихте предния коментар, се коригирам - ама въобще, никакъв Фотошоп.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.