Американците и смъртното наказание


"Близките на жертвите нямат нужда от екзекуции, за да излекуват раните си", заявява пред група демонстранти Кристин Фрьолих, чийто брат е жертва на убийство. Демонстрантите са се събрали пред Върховния съд във Вашингтон - единствената институция, която може да отменя смъртни присъди. В САЩ въпросът за смъртната присъда е в юрисдикцията на отделните щати. В Делауер, откъдето е Кристин Фрьолих, екзекуциите са позволени. Все още.

Критиците се множат

Актуално изследване на вашингтонския социологически институт Pew Research Center показва, че 55 процента от американските граждани продължават да подкрепят изпълнението на смъртни присъди. В сравнение с 90-те години на миналия век обаче броят им е намалял значително: тогава 78 на сто от американците са се обявили в полза на екзекуциите. В същото време расте броят на щатите, които забраняват тази санкция. За последните 7 години пет американски щата са отменили смъртното наказание - Ню Джърси, Ню Мексико, Илинойс, Кънектикът и Мериленд, а в три други - Колорадо, Калифорния и Делауеър - неговата забрана предстои .

Това е добра новина, казва Ейбрахам Боновиц. Той е член на гражданско движение, което се бори за отмяна на изпълнението на смъртни присъди в цялата страна. Към днешна дата екзекуции се практикуват в 32 американска щата. До неотдавна Боновиц е смятал мярката за законна, но отскоро е променил мнението си и от привърженик се е превърнал в противник на смъртното наказание.
"Разбрах, че не можем да ликвидираме всички убийци. Забелязах също, че най-често на електрическия стол се изпращат хора, които са бедни и не могат да си позволят адвокат", казва Боновиц. Затова той е убеден, че в случая изобщо не може да става въпрос за справедливост.

Една от причините за промяната на нагласите е големият брой погрешни присъди, казва Сара Крофт от неправителствената организация Equal Justice USA. "Все по-често се сблъскваме със случаи на неправомерно осъдени на смърт хора, които по-късно биват оправдавани", казва тя. Според Информационния център за смъртното наказание до момента са известни 144 такива случая.

Аргументите на другата страна

Инженерът от Тексас Ерик Крисчънсън е на екскурзия със семейството си във Вашингтон и спонтанно е решил да дойде пред Върховния съд. "Аз съм за смъртното наказание. Искам само то да бъде изпълнявано по начин, който да има още по-силно въздействие", казва 44-годишният републиканец. И не е единственият, който мисли така. "Да помислим за семействата на жертвите", добавя 18-годишният Джейкъб Сълич. А по-големият му брат уверява, че не би посегнал на никого, но не би се поколебал да натисне спусъка, ако някой е убил човек от семейството му. Двамата братя са от щата Оклахома, който неотдавна стана печално известен с една провалила се екзекуция: смъртоносната инжекция не подейства, което причини нечовешки страдания на осъдения на смърт в продъжение на повече от 40 минути.
Случаи като този са в състояние да обърнат нагласите на хората, казва Сара Крофт: "Оттогава се води дебат, в който мнозина имат възможност да изкажат публично съображенията си". А Ейбрахам Боновиц добавя: "След още 10 или 15 години щатите, забранили изпълнението на смъртни присъди, ще бъдат толкова много, че Върховният съд ще бъде принуден да се задейства". Както стана с екзекуциите на малолетни, които в САЩ са забранени от 2005 година.
DW

Крокодила иска да помага на прокуратурата

Предишна новина

За пореден път държавните власти показаха безразличие към защитата на човешките права

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.